22 роки тому, 13 травня 2002 року, зупинилося серце одного з найвидатніших тренерів українського та світового футболу Валерія Васильовича Лобановського.

Як нагодує пресслужба УАФ, багаторічний наставник київського «Динамо» вісім разів приводив клуб до золотих нагород чемпіонату СРСР, п’ять разів – до найвищих нагород першості України, здобув із «біло-синіми» Кубок володарів кубків (1975, 1986) і Суперкубок УЄФА (1975), передає Укрінформ.

У 2000—2002 роках Валерій Лобановський очолював національну збірну України. Він зумів вивести українців до плей-офф кваліфікації чемпіонату світу-2002, але, на жаль, поїхати «синьо-жовтим» на мундіаль не судилося. На шляху української команди став майбутній срібний призер світової першості – збірна Німеччини.

Оцінкою заслуг Метра перед європейським та світовим футболом є Рубіновий орден УЄФА та орден ФІФА «За заслуги», кавалером яких він є. 2017 року УЄФА включив Лобановського до списку 10-ти найвидатніших тренерів європейського футболу з моменту створення союзу 1954 року.

Валерій Васильович, попри проблеми зі здоров’ям, до останнього залишався на своєму посту. 7 травня 2002 року він переніс інсульт під час матчу «Динамо» в Запоріжжі. За шість днів, 13 травня, серце тренера зупинилося.