Categories: УПЛ

Олександр Сопко: Шовковський в матчі з Шахтарем може довести, що він – тренер Динамо без жодних умовностей

У суботу, 11-го травня, відбудеться центральний матч другого кола чемпіонату України – “Шахтар” прийме “Динамо”.

У випадку перемоги “гірники” забезпечать собі чемпіонство. А якщо виграє “Динамо”, то скоротить відставання від конкурента до одного балу.

Очікуваннями від українського Класичного з журналістом UA-Футбол поділився ексгравець “Динамо” та “Шахтрая”, колишній експерт каналів “Футбол” Олександр Сопко.

– Будь-яка зустріч “Шахтаря” та “Динамо”, навіть якщо вона вже нічого не вирішує з турнірної точки зору і не несе жодної інтриги – це завжди гра за престиж, за репутацію, за емблему клубу. Це протистояння тренерських тактик та персональна боротьба окремих футболістів. Ну а майбутня гра буде аж ніяк не звичайна, оскільки в ній занадто багато поставлено на карту. Особливо з боку “Динамо”. Цей матч для них буде з розряду “Або пан, або пропав”. Тому, як мінімум кияни, точно не будуть цю гру сушити, а гратимуть на результат. І можуть зрештою, як досягти бажаного, так і поплатитися за це.

Як показали останні матчі “Шахтаря” та “Динамо”, до очного поєдинку обидві команди підходять в оптимальній готовності. Не забуватимемо і про наближення Євро: в обох клубах багато кандидатів у збірну України, і такий матч – чудова можливість для них довести своє право на місце у національній команді, – каже експерт.

– Ну і, звісно, ​​це буде знаковий матч для обох тренерів. Олександр Шовковський у цій грі може остаточно довести, що він – тренер “Динамо” без жодних умовностей, і відповідає рівню та амбіціям клубу, – зазначив Олександр Сопко. – А для Маріно Пушича взагалі склалася така ситуація, що за якихось чотири дні він може вирішити всі завдання на сезон: достроково стати чемпіоном та виграти Кубок країни. Але за умови, якщо витримає тиск і правильно налаштує команду на два поспіль найважливіші матчі – вирішальну гру чемпіонату та фінал Кубка. І якщо Пушич впорається з поставленим завданням, це стане своєрідним Рубіконом у його тренерській кар’єрі.

Я гадаю, у “Шахтарі” не налаштовані відкладати все до останнього. Тим більше, що у двох заключних матчах чемпіонату суперники у донеччан також будуть досить непростими. Тому я не згоден з тими, хто каже, що “гірники”, маючи чотири очки переваги, не будуть занадто рвати жили, оскільки їх цілком влаштує і нічия. Коли граєш на нічию – завжди можеш програти. А поразка від “Динамо” призведе до мандражу – адже далі вже не буде права на помилку. Тож якщо “гірники” виходитимуть на гру, сподіваючись на свою фору, це може зіграти з ними злий жарт. Думки про фору в результаті можуть виявитися своєрідним “якорем”. Тому Пушич даватиме своїм підопічним установку все вирішити вже у цій грі. І, гадаю, у “гірників” все буде піднято на максимальний рівень: емоції, мотивація, фізична готовність.

Яку тактику оберуть суперники на цей матч? Дуже цікаве питання. Мені здається, може навіть так статися, що звична тактика “Шахтаря” – гра першим номером, з позиції сили – може певною мірою допомогти “Динамо” реалізувати свій план на гру. Адже “Шахтар” звик домінувати на полі за рахунок контролю м’яча, за рахунок високого пресингу, звик володіти ініціативою та довгими розіграшами розхитувати оборону опонента. Плюс, гравці, які роблять у “гірників” погоду в атаці – Сікан, Судаков, бразильці –зараз перебувають у відмінних кондиціях. Тому донеччани намагаються грати першим номером із будь-яким суперником: одразу переводити гру на чужу половину і намагатися контролювати м’яч там. І перше, що спадає на думку: з “Динамо” вони від своєї тактики не відступляться. Просто тому, що грати інакше – вертикально, з невеликою кількістю передач – не дуже люблять і не дуже вміють.

Що ж до підопічних Шовковського, то в них гра побудована трохи інакше. Напевно звернули увагу, що в останніх матчах вони досягали успіху не за рахунок позиційних розіграшів з довгим контролем м’яча, а завдяки швидким атакам та контратакам. Вибігають уперед великою кількістю футболістів, на швидкості синхронно м’яч довго не затримують. І ось такі динамівські атаки відразу – вони дуже небезпечні та ефективні. І в цьому – шанс для киян у майбутній грі. Думаю, вони спеціально заманюватимуть “Шахтар” на свою половину поля, вибудовуватимуть потужну оборону і чекатимуть на обрізки або помилки “гірників”, або просто при нагоді відібрати м’яч у боротьбі. І відразу ж, використовуючи зони, на швидкості бігти вперед, виявляючи свої сильні якості, про які я вже сказав. Тим більше, що захисники “Шахтаря” не дуже швидкісні, і найчастіше програють боротьбу саме тому, що не встигають за суперником. Те ж саме стосується й позиції опорного півзахисника. Степаненко, якщо він гратиме, усім добрий – гравець досвідчений, чіпкий, самовідданий, вміє терпіти. Але його головний мінус – нестача швидкості – у цій грі може виявитися вирішальним. Якщо динамівці матимуть змогу для швидких контратак, Тарас не завжди і не скрізь встигатиме. В останніх іграх, щоправда, на цю позицію начебто награвали більш мобільного Криськіва, але в плані самовіддачі та читання гри він, звичайно, поки що поступається Степаненку. А щодо Бондаренка, то він взагалі не вміє грати у відборі, і гарний лише тоді, коли команда грає першим номером.

Це я висловив свою думку. Але також думають, мабуть, і тренери обох команд. І чудово розуміють, що все те, про що я сказав – це все на поверхні, легко читається. А в майбутній грі потрібно чимось дивувати суперника. Тому я не виключаю, більше того – я маю таке передчуття, що тренерський штаб “Шахтаря” в цьому матчі може відмовитися від своєї звичної тактики і вибудує гру зовсім по-іншому. Віддадуть ініціативу і гратимуть компактно позаду, очікуючи на помилки суперника. “Пробуйте, атакуйте, вам перемога потрібніша!”. Такий варіант цілком можливий як спосіб здивувати суперника. Але така гра ґрунтується на чітко налагодженій грі в обороні. А “Шахтар” аж ніяк не безгрішно виглядає у своєму штрафному майданчику. У тому числі при стандартах, які у “Динамо” добре поставлені. Сісти надто глибоко до своїх воріт – теж ризик. Тому мені і самому дуже цікаво, як все ж таки вибудує свою гру і одна команда, і інша.

В одному я не маю сумніву – буде багато боротьби по всьому полю, багато фолів, багато карток. Причому боротьбу нав’язуватимуть насамперед динамівці – вони в цьому компоненті мають перевагу. І намагатимуться за рахунок цього психологічно тиснути на “Шахтар”, змусити нервувати і помилятися. Оскільки в нервовій та емоційній грі кияни, на мій погляд, почуваються комфортніше. “Шахтареві” ж більше на руку спокійний, академічний футбол, при якому проявляється їхня перевага в індивідуальній майстерності, – сказав фахівець.

Насамкінець Олександр Сопко дав свій прогноз на матч “Шахтар” – “Динамо”.

– Який мій прогноз на результат матчу? Мені чомусь здається, що гра внічию не закінчиться, точно буде переможець. Якщо до перерви голів не буде, то зрештою все може вирішити один забитий м’яч. Але якщо почнуть забивати ще в першому таймі, то підсумковий рахунок може бути і великим: команда, що програє, почне відкриватися, і зрештою може нарватися на ще більші неприємності.

Відзначимо, що гра запланована на 11-те травня, початок – 18:00.

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Серія А. Юве відіграв у Болоньї 3 м’ячі за 10 хв

У матчі 37-го туру Серії А «Ювентус» на виїзді здійснив суперкамбек та зіграв унічию з «Болоньєю» (3:3).Читати…

14 хв. ago

Барселона готова віддати іменитих гравців в обмін на Довбика

6-річний український форвард «Жирони» Артем Довбик зацікавив низку іменитих клубів, які спробують його підписати у…

17 хв. ago

Шевченко увійшов до рейтингу найкращих європейських гравців

Британський журнал FourFourTwo опублікував рейтинг 100 найкращих європейських футболістів усіх часів.Читати далі

24 хв. ago

Генк обіграв Антверпен і піднявся на 4 місце. Соболь вийшов на 85-й хвилині

19 та 20 травня пройшли матч передостаннього 9-го туру топ-шістки чемпіонату Бельгії.Читати далі

27 хв. ago

Мороз: Поразка від Сербії мало що змінить. Треба виходити і перемагати в кожній грі

Головний тренер юнацької збірної України U-17 Юрій Мороз прокоментував поразку від команди Сербії (0:1) у стартовому матчі…

30 хв. ago

Оболонь має кадрові проблеми перед вирішальним матчем в УПЛ

Досвідчений захисник «Оболоні» Павло Лук'янчук не встигне відновитися до поєдинку заключного туру УПЛ – з «Олександрією»,…

33 хв. ago