Циткін і Здирко – найкращі тренери минулого ігрового вікенду

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру Першої і Другої ліг

ФК «Хуст» на першому етапі посідав останнє місце та вважався одним із головних претендентів на виліт, натомість, у весняній частині сезону в групі «Вибування» закарпатський клуб – дебютант Першої ліги виграв п’ять матчів із шести. Враховуючи технічну перемогу над «Металургом», хустяни фактично вже убезпечилися від прямого вильоту й будуть старатися уникнути плей-оф.
Тож сьогоднішній лауреат Об’єднання у Першій лізі – головний тренер ФК «Хуст» Володимир Циткін. Його підопічні обіграли горішньоплавненський «Гірник-Спорт» (2:0 у виїзному матчі), 15 із своїх 26 очок здобувши у весняній частині сезону.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Це був матч сусідів по турнірній таблиці з трьома очками різниці на користь хустян. Причому, навіть враховуючи очікувану технічну перемогу над запоріжцями за їхню неявку в минулому турі, програвати виїзд на Полтавщину не можна було – конкуренти також почали набирати ходу. Перемога «Гірника-Спорт» значно загострила б боротьбу за виживання.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
В обох команд були кадрові втрати, і ми не можемо визначити, в кого вони суттєвіші. «Гірник-Спорт» зіграв без основного воротаря Шухмана із 17-річним дебютантом Козловим замість нього. До того ж, у господарів давно травмований нападник Еффіонг. А от ФК «Хуст» грав із ослабленою опорною зоною: ще під час зимового антракту втратив півзахисника Вагіна, який повернувся на аматорський рівень, а через перебір карток – Шевчука.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Можливості для кадрового маневру в ФК «Хуст» обмежені. Порівняно з матчем проти «Діназу» (мінімальна поразка на Київщині в п’ятому турі другого етапу) були замінені півзахисник Шевчук і нападник Борисенко – на Диянчука та Гарнагу відповідно. Перша заміна вимушена, друга – зумовлена особливістю стилю гравців і моделлю гри на виїзді. Гарнага себе виправдав – і пробивав по воротах, і вдало підіграв герою матчу Приходьку в моменті з заробленим пенальті.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
ФК «Хуст» – унікальна команда в чемпіонаті України з футболу. Вона системно грає в два нападники. Доки в неї не переманили братів Луцівих, це були два чистих форварди. Зараз інколи це 4-4-2, іноді (як у цьому випадку) щось ближче до 4-4-1-1. Приходько грав у відтяжці під Гарнагою, що дозволяло добре взаємодіяти як із флангами, так і з середньою лінією. Добре граючи по супернику, хустяни в Горішніх Плавнях при меншому володінні м’ячем досягли вражаючої переваги за кількістю ударів (18-5 загалом, 3-1 у площину воріт). Два голи Приходька прямими ударами зі стандартів забезпечили цю перемогу.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Хустяни обірвали свою вдалу серію мінімальною поразкою в Вишгородському районі в позаминулому турі, проте треба відзначити їхні виступи на другому етапі. Підопічні Циткіна виграли п’ять матчів із шести, за половину матчів групи «Вибування» набравши більше очок, ніж за Групу «А» в літньо-осінній каденції в цілому. Тренерський штаб закарпатського клубу провів дуже сильну кадрову роботу, серед вчорашніх учасників аматорських і юнацьких турнірів зібравши боєздатний колектив, який пробився в Першу лігу й має шанси зберегти прописку в дебютному сезоні на цьому рівні.

Лауреат 7-го туру 2-го етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Володимир Циткін (ФК «Хуст»)
Середній бал – 4,6

В усіх дорослих лігах чемпіонату України з футболу поточного сезону залишалася тільки одна команда, яка все ще не здобувала перемог. І в звітному турі вона перервала 38-матчеву безвиграшну серію (антирекорд за всю історію Другої ліги), хоча суперником був більш досвідчений і краще укомплектований клуб.
Тож сьогоднішній лауреат Об’єднання у Другій лізі – старший тренер кременчуцького «Кременя-2» Ярослав Здирко. Його підопічні обіграли ФК «Тростянець» (1:0 у домашньому матчі), здобувши першу більш як за півтора роки перемогу.

1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
У першому колі ФК «Тростянець» виграв – 2:1. За середнім віком тоді цей клуб переважав «двієчку» Кременя майже на сім, зараз – рівно на три роки. У більшості гравців гостей вищий досвід виступів серед професіоналів. При цьому з вересня 2022 року (3:0 над не існуючим нині «Рубіконом») «Кремінь-2» не міг виграти в чемпіонаті, і ця серія добряче тиснула на команду.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Обидві команди не уникнули кадрових втрат. У господарів травмувалися вінгери Барінов і Златьєв (причому, останній освоїв тут і амплуа флангового захисника), не було відряджено з першої клубної команди Уманця. Проте ФК «Тростянець» також не зібрав оптимального складу: дискваліфікований фулбек Коваленко, травмований атакувальний півзахисник Козак, не зміг зіграти оборонець Мизюк.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Чотири зміни в стартовому складі провели кременчужани порівняно з матчем минулого туру (який у них «Нива» виграла на своєму полі – 2:0). Не зіграли воротар Матус, центральний оборонець Сабієв, лівий захисник Златьєв, вінгер Барінов. Натомість зіграли Оксененко, Руднєв, Рокотянський і Стецюк. Ці зміни пішли на краще – непогано граючи в Вінниці, «Кремінь-2» не здобув очок, а в оновленому складі перервав свою затяжну безвиграшну серію.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Кремінь-2» системно використовує тактичну схему 4-1-4-1, як і перша клубна команда. Проти ФК «Тростянець» вони застосували інтенсивне перекриття зон, звуження можливостей атаки для суперника, пресинг на третій третині поля. Добре утримуючи гостей, кременчужани швидко переходили від оборони в атаку й провели досить багато гострих багатоходівок.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Звісно, про позитивні серії не говоримо: це лише перша перемога в сезоні проти суперника, який все-таки опинився в нижній частині таблиці. Проте відзначимо поступовий прогрес молодої команди: чотири з п’яти очок вона набрала в весняній частині сезону, а такі гравці, як воротарі Оксененко та Матус, захисник Дихтярук, півзахисники Рокотянський, П’ятибрат і Молько та багато інших, досягли в «Кремені-2» особистого прогресу. Отже, друга клубна команда як резерв виправдовує себе для ФК «Кремінь».

Лауреат 27-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Ярослав Здирко («Кремінь-2» Кременчук)
Середній бал – 4,4

Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua

Максимович Назар

Recent Posts

Полісся хотіло влаштувати дебют Усика в УПЛ, але не зможе

Гравець Полісся і титулований боксер Олександр Усик у цьому сезоні на футбольне поле вже не…

8 хв. ago

Олег Дулуб: На мій погляд і перша і друга половина проходила під нашим контролем

Головний тренер ЛНЗ Олег Дулуб прокоментував перемогу 2:1 у матчі 29 туру над Зорею та…

11 хв. ago

Серія А. Удінезе зіграв внічию з Емполі – Коваленко весь матч провів на лаві запасних

Український хавбек Віктор Коваленко провів матч 37-го туру чемпіонату Італії проти "Удінезе" в запасі "Емполі".Читати…

17 хв. ago

Младен Бартулович: Другу половину зустрічі ми провалили. Два стандарти – два голи

До вашої уваги коментар тренера «Зорі» Младена Бартуловіча після гри проти ЛНЗ:Читати далі

29 хв. ago

УПЛ. Верес зіграв внічию з Олександрією

Обидва колективи ще не вирішили свої турнірні завдання. І якщо "Олександрії" лише теоретично загрожує потрапляння…

52 хв. ago

УПЛ. Металіст 1925 закамбечив з Поліссям, Минай переміг Колос, Рух здолав Чорноморець

В межах 29-го туру УПЛ відбулись чергові матчіЧитати далі

57 хв. ago