Головний тренер “Динамо” Олександр Шовковський підбив підсумок перенесеного матчу 5-го туру УПЛ із “Вересом” (3:0).

– Вітаю всіх уболівальників “Динамо” з перемогою. Дякую нашим збройним силам, нашим захисникам і захисницям за можливість проводити такі матчі, за можливість грати в УПЛ.

До цього матчу ми готувалися, розуміння, що суперник зробить висновки з першого матчу проти нас, де на останніх хвилинах він зумів вирвати нічию. Розуміли, що нам буде не просто, адже очікували, що “Верес” стане захищатися великими силами і при цьому шукати шанси в контратаках.

Не все нам вдалося в першому таймі, але ми розуміли, що після першого голу грати нам стане трохи простіше. Так і вийшло.

Сьогодні не всі наші футболісти могли грати, але в нас є повна обойма, щоб проводити рівноцінні заміни на такі випадки. Тимчик, Шапаренко і Дячук були дискваліфіковані, а Біловар і Супряга не могли грати через хворобу.

– Коли цей вірус у команді закінчиться?

– Я точно так само незадоволений і стурбований цим. І президент нашого клубу перехворів, і представники тренерського штабу були не в найкращому стані. Сподіваюся, що це вже остання агонія вірусу.

Ми проводимо всі необхідні заходи, щоб підтримувати імунну систему гравців, але ця ситуація з розряду тих, які контролювати складно.

– Як ви прокоментуєте гол Пономаренка?

– Я не буду коментувати гру Пономаренка. У нього є задатки, і він повинен робити все можливе, щоб вирости в повноцінного футболіста. А поки що йому треба ще багато, багато працювати як у психологічному, так і в тактичному плані. Грати на рівні U-19, і грати за першу команду в УПЛ – це абсолютно різні речі. Зокрема, на цьому рівні дуже велике психологічне навантаження. Може, він із ним ще не зіткнувся, але має розуміти: кому дається багато, з того й попит теж великий. А психологічне навантаження витримати може не кожен. Як казав Валерій Васильович Лобановський, до таланту треба додавати 95 роботи. Тому важливо, як Пономаренко працюватиме і як він розумітиме, що треба робити.

Завжди кажу хлопцям: ви не повинні дивитися на те, куди ви прийшли і де перебуваєте – ви повинні проаналізувати, що ви зробили, щоб цього досягти і які сили витратили. І тоді ви будете прогресувати щодня. Не треба зациклюватися на тому, чого ви досягли, які титули завоювали, скільки голів забили. Треба рости разом із командою і не ставити вище за неї свої амбіції. Так, ви маєте розвиватися й індивідуально, але маєте це робити разом із командою. І тоді як гравці ви будете прогресувати. І зможете грати грати грати не тільки в УПЛ, а й на найвищому рівні.