Після вчорашньої поразки “Ліверпуля” у мерсисайдському дербі команда Пепа Гвардіоли явно потирала руки, оскільки один з претендентів на чемпіонство майже самоліквідувався і серед реальних конкурентів залишається лише “Арсенал”.

Втім для того, щоб самим залишатись в гонці, їм також потрібно було вигравати свій матч. Саме за цією перемогою вони приїхали на “Амекс”.

Команда Роберто Де Дзербі вже давно перебуває далеко не в найкращій формі, втім ми невпинно продовжуємо очікувати від неї покращень і якихось сюрпризів. І ні, сьогодні жодних сюрпризів не було.

У заявці “містян” не було Ерлінґа Голанда, який продовжує заліковувати травму, втім ми чудово знаємо, що “Сіті” — це не команда одного футболіста, тому ця втрата не виглядала критично. Вже з перших хвилин за рахунок активного пресингу вони затисли суперника до власних воріт, гравці “чайок” просто не знали як через пас вийти бодай на чужу половину поля.

Після такого задушливого старту, гості взялись за голи. Перший прийшов на 17-й хвилині, коли Кевін Де Брюйне залишився сам у штрафному майданчику суперника після передачі від Уокера з флангу і чудовим ударом в падінні головою завершив епізод. Стіл спробував дотягнутись, але не вийшло, закономірний вихід вперед.

Через кілька хвилин вже Філ Фоден вийшов на головні ролі. Він заробив небезпечний штрафний удар неподалік від майданчика і сам цей удар виконав. Так, це відверто була не найкраща спроба, але рикошет від Паскаля Ґросса дозволив круглому опинитись у сітці воріт, дезорієнтувавши голкіпера. Згодом після активного пресингу у чужому штрафному майданчику Бернарду Сілва перехопив круглого і Філ Фоден одразу цим скористався, оформивши дубль красивим ударом в дальній кут воріт. 0:3 і команда Де Дзербі не могла навіть підняти голову, щоб зрозуміти, що відбувається.

З такими підсумками команди відправились на перерву і вже у другому таймі ми нарешті побачили бодай щось схоже на атаки від “чайок”. Ні, про небезпечні моменти ми все ще не говоримо, але виходи на чужу половину поля стали регулярними, а не винятком з правил, як було у першій половині. Втім це не завадило “містянам” збільшити свою перевагу. Довга передача вперед від Едерсона на Кайла Уокера, який прийняв м’яч, обіграв Валентіна Барко, встиг випередити Стіла та віддати гольовий пас на Альвареса, який спокійно закотив круглого майже у пусті ворота. Красиво та ефективно, 0:4.

Далі Гвардіола просто розпочав активну ротацію, щоб поберегти сили своїх основних виконавців і матч перейшов у фазу: “ми вже нічого не хочемо, а ви нам все одно нічого не зробите”. Тому спокійне завершення поєдинку підсумувало розгромну і надзвичайно впевнену перемогу “містян”, які виходять на другу сходинку, маючи відставання від “Арсеналу” в 1 бал і маючи ще 1 матч у запасі. Команда Де Дзербі просто залишається на 11-му місці.

АПЛ, 29-й тур

Стадіон: “Амекс” (Брайтон)

Головний суддя: Джарред Джиллетт (Австралія)

“Брайтон” – “Манчестер Сіті” 0:4

Голи: Де Брюйне (17), Фоден (26, 34), Альварес (62)