Важливі для своїх клубів, незамінні для збірних – але усім не вистачило лише кроку до участі на Євро.

Це про тих гравців, які вже за кілька місяців дивитимуться головний турнір континенту максимум із трибун. Із дебютами на Євро Сербії і Грузії, ми побачимо у справі ще більше крутих футболістів. Але давайте перелічимо найкоштовніших, хто буде поза його межами. 

Бреннан Джонсон, Вельс (48 млн євро)

Широкому загалу Джонсон став відомий нещодавно, після переходу в “Тоттенгем”. Школу життя він отримав у “Ноттінгемі”, провівши там 6 років у різних структурах, доки не запалив у сезоні 21/22, коли 18-ма голами і десятком асистів допоміг клубу піднятися з Чемпіоншипу до АПЛ. Нападник ще тоді привернув увагу багатьох топів не тільки Англії, але більш влучні слова знайшов “Тоттенгем” – і за рік футболіст поповнив склад лондонців. Поки валієць головний на ротації, адже голи та результативні передачі все ще не аргумент для частішого потрапляння в основу. Проте для команди Постакоглу Джонсон незамінний рятівник результату, адже його можна випустити на заміну – і принаймні нічия гарантована. 

Клубні успіхи звернули на нього увагу тренерського штабу збірної. Дебюту за першу команду довелося почекати – і йому віддячили участю навіть на ЧС. За Вельс поки виступи посередні: на відборі до Євро в нього 7 ігор, але лише один гол і один асист – не те, чого чекають від молодої надії цілої держави. Та й сам плей-оф виявився безжальним до Вельса: отримавши після групи ще один шанс, острівна команда розтрощила Фінляндію, але не змогла пройти Польщу. Левандовський так боровся за останнє Євро в кар’єрі, що налаштував усю команду на шалену битву та дотис суперника в серії пенальті. 

Деян Кулусевскі, Швеція (55 млн євро)

Ще один гравець “Тоттенгема”. Кулусевскі знають багато хто, адже в третьому сезоні за шпор він надійно закріпився в основі. Лише двічі не грав, та й те через виховні заходи. Шведу вдається одночасно поєднувати статус одного з лідерів атаки лондонців та майже найагресивнішого у їх складі. Бойові якості дозволяють зацементувати правий напівфланг у центрі, саме його відчайдушна гра була запорукою дива команди на початку сезону. Та й зараз без Деяна “Тоттенгему” буде важче боротися за останнє місце в ЛЧ.

Кулусевскі грає за збірну Швеції із 2020-го: від кількох хвилин на полі до постійного старту минуло лише 2 роки. Гравець із брутальною бородою охарактеризований розкішним коротким пасом й імпульсивними рішеннями, за що часто отримує гірчичника. Утім це не заважає неодноразово здобувати звання MVP. Днями півзахиснику виповнилося 24 – Тransfermarkt вже дає за шведа 55 мільйонів і ця цифра зростає, однак підвищити її виступами на Євро цього року не вдасться. 

Александер Ісак, Швеція (70 млн євро)

Якщо ви думали, що це всі шведи – то ловіть нового представника. Ісак також грає в АПЛ і вже другий рік поспіль є золотим надбанням “Ньюкасла”. Він пройшов різні за стилем клуби: “АІК”, “Боруссія Д”, “Сосьєдад”, ті ж сороки. І на свої 24 роки назбирав стільки досвіду, що вже має цінник від Тransfermarkt у 70 мільйонів. За стільки ж його брали англійці. Забивний, швидкий нападник із цікавими думками та гольовим чуттям дійсно пасує цій розгойданій команді. Були б кращі справи із травматичністю – цей рятівник мав би ще більший вплив на результат. Але йому все одно вдається забивати різним клубам – “Тоттенгему”, “Сандерленду” чи “Манчестер Сіті”.

Усі ці знання, отримані в Англії, знадобилися б в іграх за Швецію. Але там забивати так само багато поки не вдається: навіть проти рівних чи слабших Албанії, Австрії, Естонії, Сербії чи Азербайджану, в Александера тільки 1 гол і асист. Можна сказати, що його навичок критично не вистачило знекровленій збірній: зірки минулого закінчилися, теперішні гравці не змогли забезпечити потрібний результат. Так Швеція зробила неможливе: залишилася поза межами Євро вперше із 2000-го року.

Мартін Едегор, Норвегія (95 млн євро)

Ще одна збірна, в якій також потужний скандинавець. Стабільно стартове місце у Норвегії підкріплюють стабільно високі оцінки після матчу. Цього відбору на Євро Едегор зіграв 7/8 матчів, навіть виходив на не рідній позиції нападника. Відкритий до експериментів гравець – справжня знахідка для будь-якого тренера. Але поразка Іспанії та нічия проти Шотландії закреслили шанс на кваліфікацію. Додаткові параметри також не дали норвежцям ще одну спробу поборотися за місце на Євро-24. Едегор одна із тих втрат, яка болюча для фанатів – не буде змоги побачити, як один гравець керує цілою командою.

І це при тому, що норвежець незамінний в “Арсеналі”. Крутий удар здалеку, прихована передача в просування, уважність у центрі поля – все це дозволяє канонірам досі боротися за золото АПЛ. Від початку сезону Мартін пропустив лише 4 гри (3 через травму) і є стрижневим гравцем для Артети. Сприяє такій довірі й надзвичайна дисципліна: підкатів від нього майже немає, як і фолів та жовтих карток. Словом, норвежець головний гравець і для клубу, і для команди. Але цього сезону йому не щастить і він близький до втрати останнього доступного трофея – кубку АПЛ. 

Ерлінг Холанд, Норвегія (180 млн євро)

Звучить як абсурд, але найдорожчого гравця у світі не буде на Євро! Звісно, мова про Ерлінга, без якого цей рейтинг був би неповним. Руйнівник рекордів міксує знищення “Лутона” та зникнення на полі проти “Реала” чи “Ліверпуля”. Але як би не глузували із форварда, уявити збірну Норвегії чи “Манчестер Сіті”без цієї світловолосої шафи на вістрі атаки нереально. У нього особлива роль: відволікати на себе головні сили суперника та дозволяти одноклубникам забивати самим. Оберти за голами трохи впали, хоча титул АПЛ, скоріш за все, залишиться у форварда. 

В Ерлінга на тепер є досвід Ліги Чемпіонів, численних турнірів у Англії та протистояння кращим командам континенту. А от на рівні збірних – максимум відбори. Він забивав багато і за юнацьку, і за молодіжну, і за основну команду Норвегії, утім конвертувати це в результат поки не вдається. Цьогорічний відбір взагалі слабеньким вийшов: безумовний лідер атаки має лише 6 голів, що точно завадило ще одним скандинавам позмагатися за перші два місця групи. Той випадок, коли 180 мільйонів євро не говорять за твою якість – Холанду слід додати у протидії пресингу, якщо він хоче почути гімн своєї країни на міжнародних турнірах. Наступна спроба буде на відборі до Чемпіонату світу, а от Чемпіонат Європи цього літа без нього.