⚡Ситуація на фронті станом на 4 травня від Генштабу ЗСУ:

▫На Слобожанському напрямку. Тривають авіаційні удари та артобстріли по місту Харкову. Російські окупанти у Валуйському районі Бєлгородської області здійснили розгортання допоміжного пункту управління 36-ї загальновійськової армії Східного воєнного округу.

◽На Ізюмському напрямку противник намагається перехопити ініціативу та проводить наступальні дії у напрямку Ізюм – Барвінкове та постійно обстрілює українські позиції. Біля кордону окупанти розмістили до 40 одиниць ударних і транспортних вертольотів Мі-24.

◽На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджені на веденні наступу на населені пункти Лиман, Оріхове, Попасна, Велика Новосілка, Гуляйполе, Комишуваха та Оріхів. Противник безуспішно намагався закріпитись у населеному пункті Олександрівка.

◽На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели наступ у напрямку населеного пункту Воєводівка, успіху не мали.

◽На Попаснянському напрямку ворог намагався розширити контроль над населеним пунктом Оріхове, успіху не має.

◽Окупанти блокують українських захисників на “Азовсталі” у Маріуполі. В окремих районах, за підтримки авіації, ворог поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу. Успіху не має.

◽На Новопавлівському напрямку окупанти здійснили спробу штурму населеного пункту Новосілка. Ворог зазнав втрат і відступив.

◽На Південнобузькому і Таврійському напрямках окупанти намагаються закріпитись на позиціях та планують наступати на Миколаїв та Кривий Ріг.

◽На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках активізувались білоруські військові.

◽ На кордоні біля Сумської області окупанти розмістили підрозділи зі складу 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу. Є загроза обстрілів.

◽В акваторіях Чорного та Азовського морів РФ продовжує блокувати порти. Є загроза ракетних обстрілів.