Левченко: Не хочу навіть допускати думок, що ми не пройдемо Ісландію

Вже сьогодні збірна України у вирішальному матчі за вихід на Євро-2024 зустрінеться з Ісландією.

Президент профспілки футболістів Нідерландів, експівзахисник національної команди Євген Левченко поділився своїми очікуваннями від прийдешньої гри.

– Ви, напевно, слідкували за грою України проти Боснії. Результат є, але чи сподобалась Вам гра нашої команди?

– Насамперед треба сказати, що на перший план в цій грі виходив результат і я вже декілька разів казав, що коли в тебе є результат в такому матчі – це найважливіше. Хоча ми всі бачимо, що по грі нам треба ще додавати, треба декілька змін. Може, по-іншому ставитися. Головне – що у нас є результат і те, що ми пройшли далі. Наші хлопці продемонстрували тхарактер у цій грі. Відверто кажучи, було трохи важкувато дивитися, коли ти програєш в один м’яч. Не так багато у нас було моментів, тому коли зрівняли рахунок і вийшли вперед, то це був приємний сюрприз.

Футбол грається до останньої хвилини, і тут варто віддати належне боснійцям, які грали дуже компактно, від оборони, чіплялись за кожен м’яч. З виходом другого форварда було набагато приємніше дивитись на те, як Яремчук змінив хід цієї зустрічі. Валідольний матч був. Я сподіваюсь, що наступна гра буде не така проста і не така легка. І коли я дивлюсь на те, як ісландці обіграли Ізраїль, то я розумію, що це буде не прохідна команда.

– То можна сказати, що якби нам випав Ізраїль, то з ними теж було б неабияк важко?

– Я вважаю, що у фінальній частині цього турніру залишились тільки сильні команди. Ми всі знали, що з боснійцями буде дуже складно грати. Востаннє, коли ми з боснійцями грали, то було 1:1 і перемога 2:0. Це команда, яка до останнього бореться і тут варто віддати належне тому, як вони грали. На останніх хвилинах, щоправда, розвалились трохи. І тоді ми вже вибороли цю перемогу.

Якщо подивитися на ісландців, то хтось з журналістів декілька разів казав, що може бути простіше. Я був би радий дуже, щоб було б простіше, але якщо подивитися як вибудовує тренер Оге Харейде цю молоду команду, то я думаю, що буде дуже складно. Це організована команда, у якої теж дуже молоде покоління гравців, які прагнуть перемог.

Я думаю, що простим матч не буде. На нас чекає в’язка гра і буде дуже багато боротьби. Якщо ми зможемо зіграти дуже швидко, то тільки так ми зможемо перемогти цих ісландців. Тільки через швидкий пас і швидкими переходами з оборони до атаки.

– Як Ви вище зазначали, наприкінці матчу з боснійцями вийшли два форварди. Чи варто у поєдинку з Ісландією грати за такою ж схемою? Чи логічніше наситити центр поля?

– Ми давно так не грали з двома форвардами. Це був крок трохи ва-банк. Я думаю, дуже складно починати гру так, коли ти ще не багато тренувався і не виробляв все за лекалом. Тому, на даному моменті, я б грав за тією схемою, яку ти давно вже вивчаєш і знаєш.

Це і те, як ми будемо пересуватися, відробляти дуелі і працювати разом. Якщо подивитись на склад цієї Ісландії, то тут треба буде сто відсотків насичувати центр поля. Тому що у цих ісландців дуже потужна лінія півзахисту. Вони грають 4-4-2 і є Гаральдссон, який є одним з ключових гравців цієї команди. Треба буде виключати також Альберта Гюдмюндссона, який грав в Нідерландах і якого я дуже добре знаю. Хтось казав, – якщо я добре пам`ятаю, Роман Яремчук, – що це такий умовно кажучи, Вельс. Я думаю, що ця команда набагато краще грає технічно, ніж Вельс.

– Напередодні стало відомо, що Арнор Сігурдссон не зіграє проти України через травму. Чи зіграє це на руку нашій команді чи в Ісландії є й інші небезпечні гравці?

– Я знаю, що Арнор не зіграє. Він представляє “Блекберн”. Це дуже корисний гравець для команди. Я розумію, що він забивав купу голів в Чемпіоншипі. Для мене пошкодження Сігурдссона – це серйозна втрата для ісландців. Але у них ще багато кваліфікованих футболістів і тому я не знаю, як вони будуть грати проти нас. Але я думаю, що склад може трохи зміниться. Але буде більш схожий на той, який грав проти Ізраїлю.

– А кого з гравців нинішньої збірної України Ви могли б виділити?

– У цієї команди молоде покоління. Одну гру хтось краще зіграє, другу – хтось інший. Коли я дивлюсь на наших хлопців, то хочеться сказати, що є певні гравці, які зіграли дуже корисний і сильний матч.

Я радий, що Андрій Лунін зіграв. Коли ти бачиш, наприклад, Володимира Бражка, як він вийшов і спокійно зіграв… Дуже круто зіграв. Я дуже радий буду, якщо Віктор Циганков повернеться і зможе додати впевненості команді. Він все ж таки ключовий гравець для цієї збірної. Ми знаємо всіх хлопців, кому і що треба додавати.

– Щодо воротарської ланки. Перед матчем з Боснією було багато думок – ставити у ворота Андрія Луніна або Анатолія Трубіна. Сергій Ребров зробив вибір на користь Луніна, а хто, на Ваш погляд, повинен грати у прийдешньому поєдинку?

– Це така люксова проблема для нас. Якщо подивитись на обох гравців, то ми бачимо, що на даний момент вони є топовими воротарями. Якщо казати відверто, то я розумію, чому поставили Луніна… Я розумію, що у Трубіна було більш кредиту [довіри], він постійно грає. Багато хто чекав, що він зіграє. Але я розумію, коли ти граєш зараз у “Реалі”, всі ігри в топ-чемпіонаті, топ-команді.. То коли, як не зараз, тебе випробувати?! В мене немає якихось думок, що зараз треба когось міняти.

Наш тренер зосереджений та консервативний. Якщо в тебе є зараз воротар, який показує результат, то треба ставити одного воротаря. І тут треба відштовхуватися від того, який в нього фізичний, ментальний, та психологічний стан. Якщо Лунін в порядку, то треба його ставити. Якщо ми відчуваємо, що, наприклад, у Луніна є якісь фізичні проблеми чи ментальні, то я дуже спокійний, бо знаю, що Трубін зіграє дуже-дуже гарно.

– Фінальне запитання – ваш прогноз: хто влітку поїде до Німеччини?

– Я дуже не люблю ці прогнози. Я не хочу навіть допускати думок, що ми не пройдемо ісландців. Я сьогодні трохи візуалізував те, коли ми проходимо – як всі хлопці радіють. Це було б дуже-дуже класно. Тому, я думаю, що не буде багато забитих м’ячів. Я сподіваюсь, що ми переможемо з мінімальним рахунком.

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Головний тренер Жирони зробив заяву перед матчем з Валенсією

Головний тренер Жирони Мічел пояснив, чого він вимагає від своїх гравців, які, за його словами,…

4 хв. ago

Екс-президент УЄФА запропонував змінити правила футболу

Мішель Платіні, який нині є радником президента Міжнародної федерації асоціацій професійних футболістів, закликав до проведення…

6 хв. ago

Блогер – про Герреро та Себальоса у грі з Ворсклою

Блогер Михайло Смоловий оцінив гру новачків «Динамо» Едуардо Герреро та Брайана Себальоса у матчі з…

8 хв. ago

Вінісіус Тобіас: Реал і Шахтар два по-своєму великі клуби

Захисник Шахтаря Вінісіус Тобіас в інтерв'ю клубній пресслужбі "гірників" згадав про період своїх виступів за…

36 хв. ago

Енцо Мареска: Зараз Мудрик не грає, але це не означає, що він не буде грати в майбутньому

Головний тренер «Челсі» Енцо Мареска поділився думкою щодо перспектив вінгера команди Михайла Мудрика збільшити кількість своїх ігрових хвилин. Читати…

41 хв. ago

Різник увійшов до символічної збірної першого туру ЛЧ від SofaScore

Аналітичний портал SofaScore опублікував свою версію символічної збірної першого туру основного раунду Ліги чемпіонів.Читати далі

50 хв. ago