Categories: УПЛ

Клайвер: Я можу прогресувати, граючи в Руху та в Україні, тому й вирішив погодитись на перехід

Бразильський вінгер Клайвер приєднався до лав “Руху” та розповів, чому обрав саме “Рух” для продовження своєї кар’єри, які слова вже встиг вивчити українською мовою та які перші враження від перебування у команді.

– Клайвере, розкажи, як ти вирішив займатись футболом?

– Я почав займатись футболом через свого батька – він мене надихав і це стало моєю мрією. Також мій дядько виступав на професійному рівні, але його кар’єра не була тривалою.

Спочатку я грав у своєму рідному Бауру – це місто у штаті Сан-Паулу. Далі я виступав у клубі “Деспортіво Бразіл” на рівні чемпіонату штату Сан-Паулу. Свого часу я був на перегляді в “Сантосі”, але потрапив у “Ферровіарію” і почав грати там.

На початку цього року у Кубку Сан-Паулу я зіграв кілька хороших матчів, вдалося проявити себе і, мабуть, вони і дали мені шанс піднятись на вищий рівень, адже з’явився інтерес від різних клубів, в тому числі й від “Руху”.

– Ти найчастіше граєш лівого вінгера, але як тебе ще використовували тренери до цього?

– Спочатку я грав у центрі поля, найчастіше – на позиції “вісімки”. Але коли перейшов у “Ферровіарію”, то мене почали використовувати на позиції лівого вінгера. Хоча без проблем можу зіграти на будь-якій позиції в атаці: правого вінгера, атакувального півзахисника, відтягнутого форварда, хибну “дев’ятку”.

– Як у тебе виник варіант з “Рухом”? Чому ти вирішив перейти саме у цей клуб?

– “Рух” вийшов із пропозицією на мого агента. Мені розповіли про команду, показали відео про Академію клубу, умови на базі – все це дуже сподобалось. Я й до цього знав про чемпіонат України, “Динамо” та “Шахтар”. Вважаю, що тут є сильні команди і я можу прогресувати, граючи в “Руху” та в Україні, тому й вирішив погодитись на перехід.

– Чи не лякає тебе війна Росії проти України?

– Я знав про війну, тому, звісно, спочатку був трохи занепокоєний. Певний час був у роздумах, коли прийшла пропозиція від “Руху”. Але мій агент розповів мені про Україну, яка тут ситуація зараз. Тож я все зважив і вирішив прийняти цей виклик.

– Ти вже встиг вивчити якісь слова українською?

– Я ще звикаю до української мови. Поки що можу сказати лише “привіт”, “добрий день”, “дякую”. Але мені цікаво вчити нові мови та розвиватись, тож сподіваюсь, що швидко опаную українську мову.

– Ти вже встиг зіграти за “Рух” у спарингу й був на кількох тренуваннях. Які у тебе перші враження від колективу?

– Я провів кілька тренувань, але вже розумію, що потрапив у чудовий колектив. Приємно спілкуватись і з новими партнерами, і з тренерами, і з працівниками клубу. Наразі найбільше спілкуюсь з Таллесом – ми співвітчизники і він дуже мені допомагає освоїтись тут. Загалом всі партнери мені допомагають на полі та за його межами – підказують мені, кажуть та показують, як краще діяти. Думаю, коли пройде трохи часу і я вивчу основні слова українською мовою, то краще розумітиму партнерів і адаптація проходитиме ще швидше та краще.

– Про що ти встиг поговорити з Віталієм Пономарьовим?

– Він одразу сказав, що моя адаптація займе певний час. Тут зовсім інший футбол, ніж у Бразилії: більше інтенсивності, все набагато швидше. Тож мені ще потрібно звикнути до цього. Ми обговорили мою позицію на полі та ігрову роль. У спарингу мене використовували на позиції лівого вінгера, тож, можливо, я й далі гратиму на цій позиції.

– Чому ти обрав саме 20-й номер, чи є в цьому якийсь символізм?

– Я дуже віруюча людина. Бог дав мені можливість потрапити в Європу та грати тут у 20 років, тому це має певний символізм для мене, тож я вирішив обрати саме цей номер для виступів за “Рух”. Крім того, Вінісіус у мадридському “Реалі” також починав грати з 20-м номером на спині, це також вплинуло на мій вибір.

– Як тобі Академія “Руху”?

– Я вперше бачу таку класну інфраструктуру! Тут створено неймовірні умови для футболістів. Є багато якісних полів, спортзали з усім необхідним, хороше харчування. У мене дуже позитивні враження від побаченого.

– Вже 25 лютого буде перша гра “жовто-чорних” в УПЛ у 2024 році проти “Полісся”. Чи готовий “Рух” до відновлення чемпіонату, в якій формі зараз команда?

– Я вже обговорював з Таллесом наступного суперника. Він розповів мені, що “Полісся” – сильна команда, яка зараз високо знаходиться у турнірній таблиці та може створити проблеми на полі для своїх опонентів. Але я переконаний, що “Рух” провів хороші зимові збори та чудово підготовлений до відновлення чемпіонату, тож це однозначно буде дуже цікавий матч.

– Які у тебе перші враження від погоди в Україні?

– Перед від’їздом в Україну я говорив з батьками і ми якраз разом погодились, що спочатку мені буде важко в плані спілкування, а також важко буде звикнути до зимової погоди. Я знав, що буде не просто, але поки що все цілком нормально, я навіть починаю звикати. Чимось ця прохолода подобається, адже це щось нове для мене, бо в Бразилії майже весь час спека.

– Які цілі зараз ти ставиш перед собою?

– Я приїхав допомогти команді демонструвати хороші результати. Якщо ж говорити особисто про себе, то звісно ж хочеться забити якомога більше голів, віддавати асисти – це те, що вимагається від гравця на моїй позиції.

– Розкажи трішки про себе: як любиш проводити вільний час?

– У побуті я дуже спокійний. Люблю спілкуватись зі своїми друзями. Часто слухаю музику, а коли є вільний час, то можу пограти у відеоігри. Слухаю переважно португаломовні пісні різного стилю. А на консолі граю у FIFA та Call of Duty.

– За кого ти вболіваєш?

– Вболіваю за мадридський “Реал” – це фантастичний клуб з неймовірною історією. А з гравців мені дуже подобається Неймар.

– А крім футболу тебе цікавить якийсь вид спорту?

– Люблю баскетбол – дивлюсь матчі NBA. Також подобається дивитись фільми та серіали про цей вид спорту.

– Ти вже встиг прогулятися Львовом, побачити щось цікаве?

– Ще не мав багато вільного часу, аби подивитись все місто, але вже побував у центрі Львова. Мені дуже сподобалось! Сподіваюсь, у мене ще буде час аби краще познайомитись з вашим побутом, культурою, поспілкуватись з українцями.

– А як щодо їжі: які страви любиш? Чи куштував вже місцеву їжу?

– Ще не встиг скуштувати традиційні українські страви. Поки що харчувався лише в Академії “Руху”. Там було смачно, але їжа досить відрізняється від того, що ми їмо в Бразилії. Якщо говорити про те, що мені подобається, то це класична бразильська кухня та страви з картоплею і м’ясом.

– Яка футбольна мрія у Клайвера?

– Як і кожен футболіст, я мрію зіграти у Лізі Чемпіонів. Звісно, також я дуже хочу зіграти за національну збірну Бразилії.

Максимович Назар

Recent Posts

Тіаго Мотта: Вісім чи дев’ять команд можуть виграти цю ЛЧ

Головний тренер Ювентуса Тіаго Мотта розповів, чого чекає від завтрашнього матчу Ліги чемпіонів з ПСВ.Читати…

17 хв. ago

Голкіпер Миная: “Щура” в команді немає, матч проти Ниви ніхто не здавав

Голкіпер "Миная" Максим Росул висловився щодо матчу Першої ліги проти "Ниви" з Тернополя (0:2), довкола…

22 хв. ago

Унаї Емері: Ліга чемпіонів – найкращий турнір у світі

Тренер Астон Вілли Унаї Емері поділився своїми очікуваннями від завтрашнього матчу Ліги чемпіонів з Янг…

26 хв. ago

Компані: Для Баварії немає різниці, грати з Динамо чи Барселоною

Наставник Баварії Венсан Компані - про завтрашній поєдинок Ліги чемпіонів з Динамо Загреб.Читати далі

28 хв. ago

Циганик: Один “почесний уболівальник” клубу УПЛ дзвонив Реброву з вимогою викликати до збірної гравців цього клубу

Український коментатор та журналіст Ігор Циганик розповів про ще один скандальний епізод навколо збірної України.Читати…

29 хв. ago

Вірт очолив клуб Першої ліги: фахівець прокоментував своє працевлаштування

Колишній головний тренер Руху, Вереса та Звягеля Юрій Вірт повертається до тренерської діяльності, очоливши тернопільську…

36 хв. ago