Categories: Єврокубки

Віктор Вацко: Цей Шахтар не є командою рівня Ліги чемпіонів

Журналіст і коментатор Віктор Вацко не вважає нинішній Шахтар реальним претендентом на вихід із групи Ліги чемпіонів.

“Барселона, Порту, Антверпен. Погодьтеся, не скажеш, що Шахтар потрапив у групу смерті. Думаю, ще 2 роки тому ми б говорили, що тут необхідно боротися навіть за вихід у плей-офф Ліги чемпіонів, але зараз реалії інші. Зараз уся Європа у своїх прогнозах одностайно виводить Барселону і Порту в плей-офф ЛЧ.

Якщо говорити про протистояння Шахтаря з Антверпеном з точки зору боротьби за Лігу Європи… Чесно скажу, я поки що не можу зрозуміти, що за Шахтар, який саме Шахтар виступатиме у цьому сезоні в єврокубках. Дуже неоднозначне враження від футболу Патріка ван Леувена, від команди, яка зараз у нього під рукою. Я розумію, що ми ще жодного разу не бачили Шахтар в оптимальному складі, але тим не менш.

Простий приклад – у чемпіонаті Шахтар поки що мав відносно легкий календар, але на нуль зіграв лише один матч – проти Колоса. Кривбас зіграв проти “гірників” агресивно, сміливо в атаці – забив три м’ячі. У Шахтаря 4 вилучення в 6-ти матчах, і Судакова арбітр мав вилучати у грі з Минаєм.

Шахтар провів бурхливу трансферну кампанію. Прийшли 9 новачків, але з них лише один Азаров поки що виглядає таким реальним претендентом на місце в основі. При тому, що втрачений влітку Богдан Михайліченко, як на мене, виглядав збалансованіше в поєднанні оборонних та атакувальних скілів. Так, я роблю поправку, що Азаров тільки прийшов у команду, грає фактично “з місця в кар’єр”, але поки що, на порозі єврокубків, складається саме таке враження.

Атака. Зламався надовго Траоре. Келсі – бачу, що це не те, що влаштовує ван Леувена. Погодьтеся, що не має Кевін тієї довіри, яку мав від Йовічевіча. І на Минай виходить зараз група атаки – Зубков, Кащук, Сікан. У запасі – В’юнник і Топалов. За винятком Зубкова, компанія, яка в позаминулому сезоні була на останньому місці УПЛ із Маріуполем. Так, за два роки вони спрогресували. Кащук на тлі Зубкова непомітний, але має 3 голи плюс асист за 357 хвилин на полі. Мегаефективний. В’юнник теж іншим з Європи приїхав. Швидкість хороша, агресивність. Вийшов з Минаєм на другий тайм – гол, два асисти.

Але знову ж таки, хто зараз найкращий бомбардир Шахтаря в чемпіонаті? Точніше, один із найкращих? Центральний захисник Матвієнко. Просто вдумайтеся. Футбольна філософія Шахтаря, стиль, під який заточена вся робота клубу в підготовці футболістів, трансферної діяльності. Стиль, про який вони говорять вже не один десяток років – атака, видовищний футбол, голи. І найкращий бомбардир – центральний захисник. Теж промовисто, правда?

Зрештою, в Лізі чемпіонів оборонна надійність матиме найбільшу вагу. Ви можете зараз назвати Шахтар надійною командою в захисті? Найнадійніший там зараз – Микола Матвієнко, який на міжнародному рівні збірних ще 2 місяці тому отримував навіть не порцію, а шквал критики за свої індивідуальні помилки.

Ми зараз судимо про гру Шахтаря по УПЛ. Так, це чемпіонат України, і це Минай, Верес чи Металіст 1925. Ліга чемпіонів – це інший вимір, інша планета. Я вважаю, що кадрово цей Шахтар не є командою рівня Ліги чемпіонів. За всієї поваги до клубу і до футболістів. На цьому етапі свого розвитку український футбол дуже далеко відстав від рівня ЛЧ. На жаль. І я був би щасливий, якби стосовно цього Шахтаря я помилився б так само, як помилився у минулому сезоні щодо Шахтаря Йовічевіча. Точніше, якби цьому Шахтарю фортуна в Лізі чемпіонів посміхалася так само, як Шахтарю минулорічному”, – заявив Вацко в ефірі Вацко on Air.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

3 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

3 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

3 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

3 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

3 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

3 години ago