Categories: Перша ліга

Віталій Первак – найкращий тренер третього туру Першої ліги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру Першої ліги сезону 2023/24

У минулому турі один із фаворитів сезону – столичний «Лівий берег» ‒ зазнав першої домашньої поразки за час виступів у чемпіонатах ПФЛ. Програш від СК «Полтава» (1:3) погіршився додатковими кадровими проблемами, а також успіхами конкурентів. Не могло бути в матчі 3-го туру іншого завдання, ніж перемагати чернігівців.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер київського ФК «Лівий берег» Віталій Первак. Його підопічні обіграли ФК «Чернігів-ШВСМ» (5:1 у домашньому матчі), здобувши другу в поточному чемпіонаті розгромну перемогу.

1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Для «Лівого берега» це був важливий матч у плані реабілітації за поразку в минулому турі. До того ж, не було переваги в несподіваності перед суперником ‒ ФК «Чернігів-ШВСМ» уже зустрічався з лівобережцями, поступившись їм на кубок вдома – 1:2. Зважаючи на те, що це був перший виїзд сіверян у новому сезоні, вони мали невелику перевагу в свіжості перед суперником, який мав виїзд на кубок (хай і ближній).

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
«Лівий берег» підійшов до матчу з чернігівцями з несподіваними кадровими проблемами. Травмувався в минулому турі провідний центрбек Андрієшин, у зв’язку з чим пару в обороні склали універсали Слотюк і Якимів. До того ж, продовжується відновлюватися нападник Петренко. Мали свої труднощі й чернігівці (говоримо про проблеми центрбека Лакеєнка та тривале відновлення нападника Вовка). До того ж, обидві команди догравали в урізаних через вилучення складах.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Три зміни в стартовому складі провів тренерський штаб господарів. Замість опорника Співакова вийшов більш орієнтований на креатив Репета, воротаря Чернятинського замінив Чеботарьов, а травмованого Андрієшина в центрі захисту підстрахував універсал Слотюк.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Лівий берег» має відразу кілька напрацьованих тактичних схем, але в основному працює в рамках формації 4-5-1. Якщо минулого разу вона була ближче до 4-2-3-1 за рахунок одночасного виходу Співакова та Дедуха, то тепер проти екс-одноклубників Дедух відповідав за значно більший простір box to box. Після перерви та вилучення довелося проводити цілу серію замін на компенсацію спершу І.Когута, потім і Якиміва.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це третя перемога «Лівого берега» в чотирьох матчах нового сезону. Столичний клуб розділяє 2-3 місця з «Гірником-Спорт», залишаючись на відстані однієї перемоги від лідера – «Інгульця». В останніх турах намітилися додаткові кадрові проблеми для «лелек», і, як мінімум, у центрі захисту вони дадуться знати в наступній грі на кубок проти друголігового «Локомотива» та в центральній грі чемпіонату проти «Інгульця».

Лауреат 3-го туру першого етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Віталій Первак («Лівий берег» Київ)
Середній бал – 4,6

Максимович Назар

Recent Posts

Ганс-Дітер Флік: Ми маємо визнати, що Монако заслужив на перемогу

Головний тренер «Барселони» Ганс-Дітер Флік оцінив поразку від «Монако» (1:2) у матчі 1-го туру основного турніру оновленої…

6 секунд ago

Динамо розпродало всі доступні для продажу квитки на матч з Рухом

Київське «Динамо» повідомило про те, що припинено продаж квитків на домашній матч команди в 7-му…

3 хв. ago

Стерлінг став першим англійцем, який зіграв за 4 різні клуби у матчах Ліги чемпіонів

Вінгер Рахім Стерлінг став першим англійцем, який зіграв за 4 різні клуби у матчах Ліги…

7 хв. ago

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

8 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

8 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

8 години ago