Ла Ліга. Циганков асистує, Довбик забиває – Жирона зіграла внічию з Реал Сосьєдадом

Два українці потрапили в заявку “Жирони” на матч проти “Реал Сосьєдаду”. Віктор Циганков розпочав першу гру цього сезону в стартовому складі. Новачок команди Артем Довбик на заміні.

Ла Ліга, 1-й тур.

Реал Сосьєдад – Жирона 1 : 1.

1 – 0. Кубо – 5.

1 – 1. Довбик – 72.

У першому турі чемпіонату Іспанії команді Артема Довбика і Віктора Циганкова протистояв міцний суперник – Сосьєдад посів 4 місце у минулому сезоні та кваліфікувався у Лігу чемпіонів.

Мічел Санчес прогнозовано залишив Довбика у запасі – надто мало часу в новій команді провів нападник збірної України, щоб виграти конкуренцію у досвідченого Крістіана Стуані, який і вийшов на позиції центрфорварда з капітанською пов’язкою. А от Віктор Циганков так само очікувано з’явився з перших хвилин. Але не на звичній позиції правого вінгера, а в ролі відтягнутого форварда – під Крістіаном Стуані.

Вже на першій хвилині Гассаніга ледь не “привіз” гол. Кіпер Жирони явно затягнув з пасом у своєму воротарському – Карлос Фернандес у падінні вибив м’яч, але повз ворота. Циганков спробував продертися крізь двох суперників і впав – без фолу. А вже наступна атака Сосьєдада стала гольовою. Обрізка, ривок Муньоса лівим флангом і пас у центр штрафного, де вже набігав Кубо. Удар під опорну ногу кіперу – 1:0. Тотальний провал Жирони – як на правому фланзі захисту, так і в центрі оборони, де Блінд із партнером тримали одного Фернандеса, але зовсім забули про Кубо. Невдалий старт для Жирони.

Арнау Мартінес “зрубав” Оярсабаля майже на лінії штрафного. Мендес пробив поруч зі стійкою. А на 12-й хвилині Оярсабаль заробив пенальті для Сосьєдада. Мікель вже встиг пробити, але Блінд не зміг вчасно накрити і скосив форварда басків. Пенальті на рівному місці. Від другого провалу за стартові 13 хвилин дебютного матчу Блінда врятував VAR. Після перегляду повтору арбітр скасував рішення призначити 11-метровий.

Після половини тайму Реал Сосьєдад віддав ініціативу, але в Жирони попереду не було нічого. Реміро вступав у гру хіба що після прострілів з флангу. Чи не вперше (аж на 32-й хвилині) м’яч долетів до Стуані, який упав в межах штрафного. Без пенальті. Господарі натомість нагадали про себе потужним дальнім ударом Кубо. Трохи вище.

Жирона свій найкращий шанс до перерви створила вже у компенсований час, але після розіграшу стандарту захисник встиг вибити м’яч. Було гостро. Ну і Стуані після подачі кутового продемонстрував щось незрозуміле із розряду дзюдо. Заслужена жовта для капітана. Загалом, доволі сумбурний перший тайм, але Сосьєдад переважав. Підопічні Алгуасіля хоча б забили і мали ще кілька моментів. Жирона ж пробила по воротах Реміро лише одного разу, та й то неточно. Циганков лише 12 разів отримав м’яч, але за першу половину гри продемонстрував ідеальну точність пасів – 5 із 5. Каталонська команда більше володіла м’ячем, проте жодного зиску з цього здобути не змогла. Вихід Довбика за такої гри навряд чи щось би змінив – м’яч до центрфорварда банально не доходив.

По перерві Браїс Мендес ледь не подвоїв перевагу басків, пробивши поруч з дев’яткою. Ще один удар Кубо, який перед тим промчав повз кількох суперників, теж був неточним. Жироні терміново потрібно було щось змінювати, і на 64-й хвилині Мічел кинув у гру Артема Довбика. Є офіційний дебют українця за новий клуб! Одночасно з нашим нападником на полі з’явився і Пабло Торре, який прийшов із Барселони.

Втім, спершу міг забивати Сосьєдад. Оярсабаль вийшов на ударну позицію, але з кількох метрів влучив у Гассанігу. Перший сейв у матчі на дві команди – Жирона все ще без ударів у площину.

Але перше ж влучання стало гольовим. Мічел ідеально вгадав із заміною. На 72-й хвилині Пабло Торре знайшов Циганкова на правому фланзі, Віктор покрутив суперника і правою навісив у воротарський, де Довбик головою в падінні зрівняв рахунок. Фантастичний дебют Артема, який не провів на полі і 10-ти хвилин! Та й асист Циганкова був крутий – українська зв’язка починає давати результат вже з першого офіційного матчу.

На відміну від Стуані, Артем Довбик свій шанс таки знайшов, і одразу ним скористався. Гол українця став останнім у матчі, хоча Сосьєдад міг вирвати перемогу. 1:1 – зв’язка Циганкова та Довбика дозволила Жироні здобути перший бал у новому сезоні. Непростий виїзд у Сан-Себастьян завершився для команди Мічела ледь не ідеально, враховуючи перебіг подій на полі.

Максимович Назар

Recent Posts

Мюллер найкращий гравець Баварії в 21-му столітті за версією Goal

Нападника Томаса Мюллера визнано найкращим гравцем «Баварії» в 21-му столітті за версією Goal. Читати далі

14 хв. ago

Паулу Фонсека: Очевидно, що у першому таймі у нас не все виходило

Головний тренер «Мілана» Паулу Фонсека прокоментував перемогу у матчі 3-го туру Ліги чемпіонів УЄФА проти «Брюгге» (3:1). Читати далі

16 хв. ago

Різник став 3-м голкіпером в історії, який відбив пенальті та відзначився автоголом в одному матчі ЛЧ

Вінгер «Арсенала» Леандро Троссард не реалізував пенальті у матчі 3-го туру Ліги чемпіонів УЄФА проти «Шахтаря». Читати далі

18 хв. ago

ПСЖ не забив жодного гола з останніх 94 ударів у ЛЧ

«ПСЖ» не забив жодного гола з останніх 94 ударів у Лізі чемпіонів (окрім автоголів). Читати далі

20 хв. ago

Ліга чемпіонів. Результати всіх матчів вівторка

У вівторок, 22 жовтня, в основному етапі Ліги чемпіонів сезону-2024/25 відбулося дев'ять поєдинків. Читати далі

42 хв. ago

ЛЧ. Реал з божевільним камбеком та хет-триком Вінісіуса розгромив Боруссію

У вівторок, 22 жовтня, відбувся матч 3-го туру основного етапу Ліги чемпіонів 2024/25 між мадридським «Реалом» та…

45 хв. ago