Categories: Ліга Націй

Ліга Націй, матч за 3-є місце. Нідерланди у результативному матчі поступилися Італії

В рамках матчу за третє місце Ліги націй УЄФА 2022/23 збірна Нідерландів програла Італії (2:3).

Нідерланди з поверненням Рональда Кумана перетворились у збірну-терпилу. Два з трьох матчів “ораньє” під його керівництвом завершились поразками, у яких команда пропускала по чотири голи. Весняний розгром у Франції ще можна було зрозуміти, а от 2:4 від Хорватії три дні тому шокували.

Частково такі результати можна пояснити кадровими негараздами. Зокрема, у Лізі націй не могли допомогти Де Лігт і Депай. Втім, конкретно в півфіналі турніру ключовою проблемою стали тактичні метання Рональда Кумана. У поєдинку з хорватами він спробував кілька схем (зокрема, скопіював у Пепа 3-2-2-3 на м’ячі), а Дюмфріса засунув суто в захист.

Коуч заявив, що для нього важливішим є відбір на Євро-2024, але пообіцяв виставити найсильніший склад. Під тиском спільноти йому довелося повернутись і до традиційних 4-3-3, хоча в різних стадіях ця модель приймала різний вид. В кадровому плані сталася всього одна заміна – Коопмейнерса замінив Ланг.

У Італії останнім часом справи теж кепські. Навесні програли Англії, а у півфіналі Ліги націй “Скуадра” згоріла Іспанії – в обох випадках збірна провалила по тайму й мало що створила. До того ж, установка розігрувати від воріт низом у останній зустрічі вилилась у обрізку Бонуччі й пропущений гол вже на 3-й хвилині.

Роберто Манчіні заявив, що міг помилитись зі схемою. І він дійсно вирішив її змінити – на матч з Нідерландами італійці перебудувались з 3-5-2 на 4-3-3, характерні для епохи з Євро-2020. Були й масштабні кадрові перестановки.

Зокрема, змінилась вся лінія атаки. Замість Іммобіле й Дзаньйоло попереду з’явились 19-річний Ньйонто, 23-річний Ретегі й 23-річний Распадорі. В центрі оборони замість Бонуччі вийшов дебютант Буонджорно, а Барелла й Жоржінью поступились місцем Верратті та Крістанте.

План Рональда Кумана в теорії виглядав агресивно. Центрбек Геертруда активно допомагав перевантажувати опорну зону, а Дюмфріс завдяки переведенню на позицію правого фулбека почав робити ривки правим флангом. Де Йонг же часто опускався для просувань з глибини. Без м’яча, як і тиждень тому використовувалась схема 4-5-1 з доволі агресивним тиском.

Італійці, своєю чергою, активно виманювали суперника в пресинг, аби запускати прудконогих вінгерів та латералів у ривки. Активно використовували перевантаження на чужій третині, коли до трійки нападників з глибини підклчався і латераль. В цілому, Італія працювала другим номером, від контратак – команда тримала м’яч менше 40% часу.

І це спрацювало. Нідерланди, попри агрсивні наміри тренерського штабу, практично нічого не створили до перерви. Шість їхніх ударів потягнули на 0,25 очікуваних голів – жоден з пострілів не влучив у площину. Та й гострих моментів не виникало.

Виключенням став епізод на 41-й хвилині, коли Гакпо отримав розрізний пас від Ланга й пробив з близької відстані повз дальню стійку. Це був чи не єдиний провал італійської оборони. А от в атаках “Скуадра” раз за разом розривала збірну Нідерландів.

За перші півгодини вони мали забивати мінімум тричі – і команда майже все реалізувала. Відкрити рахунок вдалося вже на 6-й хвилині, коли вдалося розіграти флангову контратаку. Ньйонто подав з правого флангу, Ретегі спробував пробити через себе (невдало), а м’яч відскочив до Распадорі.

Матео стягнув на себе захисників і п’яткою скинув сферу на лівий край штрафного, куди без жодного спротиву зайшов Дімарко. Федеріко пробив з-під Дюмфріса у дальній кут. 0:1!

А на 20-й хвилині гості подвоїли перевагу. Дімарко прорвався через діру на лівому фланзі й виконав потужний простріл. Ньйонто прийняв м’яч і пробив метрів з 20-ти, а м’яч рикошетом від Віффера відскочив на Фраттезі. Давіде уникнув офсайду й розстріляв ворота з близької відстані. 0:2!

На 27-й хвилині Дімарко міг і третій вколотити, але його удар з-за меж штрафного пройшов над поперечкою. Після цього італійці дещо заспокоїлись, ставши грати по рахунку. До перерви він не змінився.

У роздягальні тренер “ораньє” вдався до потрійної заміни. Ланг, Мален і Геертруда покинули поле, а на полі з’явились Вегхорст, Вейналдум і Бергвейн. Трохи згодом на банку відправився Сіммонс, поступившись місцем Коопмейнерсу.

Нідерланди перебудувались на схему з трьома захисниками, а мобільний Гакпо отримав у допомогу стовпа та ривки Бергвейна. Вейналдум мав покращити просування через центр. Ці хіди суттєво покращили футбол господарів.

Італія продовжила сидіти в низькому блоці. Це могло погано завершитись. До 70-ї хвилини збірна Нідерландів вела за ударами з рахунком 8:1 – і вони мала відігруватись. Вже на 47-й хвилині Гакпо отримав закидання від Ван Дейка й потужно пробив з меж штрафного. Доннарумма парирував.

На 52-й хвилині забивати міг Бергвейн, який отримав м’яч на правому куті воротарського, але в останню мить удар накрив Дімарко. Також у Гакпо був небезпечний простріл вздвож лінії воротарського і кілька перспективних атак без гострого завершення.

“Ораньє” тиснули і, зрештою, забили гол. Гакпо та Коопмейнерс обігрались у центрі, після чого пішло закидання у карний майданчик. Зрізка від одного із захисників запустила “свічку” – Бергвйн підхопив відскок, хитнув Дімарко й пробив у дальній кут. 1:2!

Роберто Манчіні одразу провів подвійну заміну, випустивши на поле Бареллу й К’єзу. І він вгадав! Вже на 72-й хвилині Скуадра Адзурра забила втретє – К’єза скористався грубою помилкою Дюмфріса, влетів на лівий фланг штрафного й завдав удар під дальню стійку. М’яч рикошетом від неї влетів у ворота. 1:3!

Цей гол мав би деморалізувати Нідерланди, однак підопічні Рональда Кумана не здались. Вони продовжували чинити тиск і навіть забили на 82-й хвилині – Коопмейнерс пробив і влучив у Вейналдума, а рикошет підхопив Вегхорст. Ваут переграв Доннарумму, але заліз у офсайд. Рахунок не змінився.

Аж на 89-й хвилині Нідерланди відродили інтригу. Спрацював високий пресинг “ораньє” та заміни Кумана – свіжий Верман розрізав оборону пасом на Вейналдума, а той відправив м’яч у сітку. 2:3! Щоправда, за кілька хвилин після цього Італія вискочила в контратаку, перегравши усю оборону господарів у карному майданчику. Від гола врятував невдалий удар Пеллегріні з 11-ти метрів.

Арбітр компенсував аж 9 хвилин. Зіграли на 2 хвилини більше, але Нідерланди так і не врятувались. Фінальний свисток зафіксував перемогу Італії – “Скуадра Адзурра” завойовує бронзові медалі Ліги націй.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

5 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

5 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

5 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

5 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

5 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

5 години ago