Челсі – Ньюкасл: анонс матчу 38-го туру АПЛ

Англійська Прем’єр-ліга. 38-й тур.
28 травня. 18:30. Лондон. “Стемфорд Бридж”
Головний суддя: Джарред Джиллетт (Австралія)
Трансляція: app.setantasports.com

“Челсі”

Минулими вихідними “сині” здійснили сумний виїзд до Манчестера на “Етіхад” (1:0). Організували для “Сіті” чемпіонський коридор, потім за 90+ хвилин жодного разу по-справжньому не засмутили резервний склад “містян”. Дивно, але за xG “Челсі” навіть награв на паритет, моменти біля воріт Ортеги дійсно виникали. Щоправда, команда Гвардіоли успішно покарала “Челсі” за помилку ще на початку поєдинку, а далі господарі теж не один раз могли відзначитися. Загалом, може математично гості й заслужили на нічию, але точно не концептуально.

Резервісти Пепа часом просто знущалися із суперника, на жодному з відрізків матчу “Сіті” не виглядав гірше за “Челсі”. Або був кращим, або відразу ж відповідав лондонцям на їхню агресію. Команда Лемпарда не здивувала: все ті ж ідеї (точніше, їхня відсутність), приреченість, втома від ситуації, а в очах – очікування відпустки, нового тренера і надія на зміни. Керівництво лондонців скасувало традиційний вечір нагородження найкращих гравців після закінчення сезону через погані виступи “синіх” у кампанії-2022/23. Дійсно, подібна церемонія виглядала б недоречною – навіщо шукати найкращих серед найгірших?

У четвер “Челсі” знову побував у Манчестері, тепер на “Олд Траффорд”. Підопічним Тен Хага вистачило б і нічиєї для броні місця в зоні ЛЧ, але Фофана, мабуть, поставив собі за мету забезпечити “Юнайтед” перемогу, і Веслі це завдання вирішив (4:1). Захисник “синіх” зробив три результативні помилки та опинився в епіцентрі побиття. Лемпард після матчу не соромився називати речі своїми іменами – у “Челсі” є проблема в рівні взаємодії між гравцями в колективі. З червня її вже вирішуватиме Почеттіно, а не Френк.

У матчі з “Манчестер Сіті” Мудрик вийшов на заміну в другому таймі та запам’ятався кількома ударами і прострілами. У поєдинку із “Юнайтед” Михайло з’явився з перших хвилин і запоров перший і, мабуть, найкращий момент “Челсі” за весь матч – не замкнув ідеальний простріл Холла з флангу. Кілька разів він проявив свої найкращі якості, вмикав швидкісний дриблінг, а в другому таймі перед заміною змусив Де Хеа тягнутися стрункою до штанги. Реалізація за такої психології кульгає у всієї команди, це не новина.

Як не дивно, Мудрик – один із променів світла для “Челсі” у другій частині сезону. Здавалося б, лондонська трясовина безнадійно затягувала українця, часом він трохи плив, але загалом входив до маленької когорти тих, хто хоча б намагався не просто стояти, а щось робити: загострювати, бути імпульсом та магнітом. Є певна віра в те, що Почеттіно не тільки вмовить Маунта залишитися в клубі, а й спробує зліпити з Мудрика нового Сон Хин Міна. Про будь-яку оренду Михайлу думати раніше зими не варто.

“Ньюкасл Юнайтед”

Двадцять років тому, коли “Ньюкасл”, власне, востаннє чув гімн Ліги чемпіонів, у його складі ще запалював легендарний Алан Ширер. Під керівництвом Едді Хау “сороки” провели вражаючий сезон і за тур до завершення чемпіонату гарантували собі потрапляння до ТОП-4. Подумати тільки, півтора року тому Хау очолив команду та рятував її від вильоту в Чемпіоншип. Сьогодні ж ми справедливо говоримо про один із найкращих колективів Англії, який здатен битися на кількох фронтах. Наприклад, у Кубку ліги “Ньюкасл” дійшов аж до фіналу, де поступився ще одній авторській команді, а саме “МЮ” (2:0).

Після придбання клубу шейхами ніхто не взяв одним махом 300-мільйонним траншем Кіліана Мбаппе, не викрав із Манчестера за шалені відступні Пепа Гвардіолу. У “Ньюкаслі” зробили ставку на грамотний менеджмент і поступовий розвиток (щоправда, стрибок реально вийшов швидким і різким). Так, звісно ж, Хау отримав у своє розпорядження і кількох досить якісних футболістів, не без цього: Тріпп’єр, Ісак і Поуп дуже допомогли. Однак рулить процесом саме Едді. Працьовитий британець приїжджає до “Дарслі Парк” о 6-й годині ранку та допилює тактику. Той же Гвардіола, як він сам зізнався, у цей час ще бачить сни. Надійна структура в обороні, оригінальний розіграш стандартів, ідеальне управління інтенсивністю – це заслуга Хау.

Цілком імовірно, влітку у “Ньюкасла” відбудеться закономірна закупівля під Лігу чемпіонів, і хтось із дуже гучним ім’ям таки поповнить роздягальню на “Сент-Джеймс Парк”. У будь-якому разі – це доволі природний наступний крок, а не якийсь штучний косплей під топ-клуб.

Взагалі, в ігровому плані “Ньюкасл” ненадовго просів лише наприкінці зими. У лютому “сороки” не виграли жодного матчу. Зате до середини березня вони оклигали і спокійно забралися назад на високі позиції.

У травні підопічні Едді Хау незбагненним чином програли лондонському “Арсеналу” (0:2), не втримали перемогу над “Лідсом” (2:2), розбили “Брайтон” (4:1) і оформили ще одну нічию – із “Лестером” (0:0). Знову ж таки, абсолютно незрозуміло, як “джорді” примудрилися не розпечатати ворота “лисів” за повної ігрової переваги. Значить, ще є над чим працювати.

Особисті зустрічі

12.11.22 АПЛ “Ньюкасл Юнайтед” – “Челсі” 1:0

13.03.22 АПЛ “Челсі” – “Ньюкасл Юнайтед” 1:0

30.10.21 АПЛ “Ньюкасл Юнайтед” – “Челсі” 0:3

15.02.21 АПЛ “Челсі” – “Ньюкасл Юнайтед” 2:0

21.11.20 АПЛ “Ньюкасл Юнайтед” – “Челсі” 0:2

Цифри та факти

– “Челсі” виграв 10 останніх домашніх матчів проти “Ньюкасла” в усіх змаганнях;

– Утім, навряд чи ця статистика зараз релевантна. Тримайте більш актуальну: у поточному сезоні “сині” не виграли жодного поєдинку проти суперника, який знаходився вище за них у таблиці в день матчу (11 поразок, 4 нічиї).

Кадрова ситуація, орієнтовні склади

У “Челсі” раптово вилетів через важку травму Бадьяшиль, захисник має повернутися тільки до старту наступного сезону. Знову поламався Джеймс, не готові грати Маунт, Броя, Канте, Кукурелья, Чілвелл. Під питанням Стерлінг і Ковачич.

Едді Хау не розраховує на Поупа, Манкільо, Жоелінтона, Віллока, Крафта, Ласселлса, Рітчі та Фрейзера.

“Челсі”, 4-3-3: Аррісабалага – Аспілікуета, Сілва, Кулібалі, Холл – Галлахер, Фернандес, Лофтус-Чік – Зієш, Фелікс, Мудрик

“Ньюкасл”, 4-3-3: Дубравка – Тріпп’єр, Шер, Ботман, Таргетт – Лонгстафф, Гімараеш, Андерсон – Альмірон, Вілсон, Ісак

Максимович Назар

Recent Posts

Перша ліга. Вікторія та Металург сильнішого не виявили

Вікторія" в минулому турі в статусі господарів поля зіграла внічию з "Діназом" і замикала топ-4.Читати…

2 години ago

Олександрія визначилася з спаринг-партнером на паузу чемпіонату

Футболісти "Олександрії" паузу в чемпіонаті УПЛ, викликану матчами збірних, заповнять контрольним матчем із "Кривбасом", повідомляє…

2 години ago

Лівий берег під час міжнародної паузи проведе спаринг з Металістом 1925

Лівий Берег" під час паузи в УПЛ, що викликана матчами збірних, проведе спаринг з першоліговим…

2 години ago

УПЛ назвала найкращих тренера та гравця 9-го туру

Українська Прем'єр-Ліга разом із ведучими, експертами, коментаторами УПЛ ТБ та представниками провідних спортивних ЗМІ України…

2 години ago

Андрій Воробей: Збірній України потрібна свіжа кров

Колишній нападник "Шахтаря" і збірної України Андрій Воробей поділився думкою про непросту кадрову ситуацію, в…

2 години ago

Екс-гравець Інгульця: Думаю, за кілька сезонів Лупашко очолить Шахтар

Колишній голкіпер "Інгульця" Валерій Восконян, а нині гравець СК "Полтава", пригадав свою роботу під керівництвом…

3 години ago