Челсі – Брайтон: анонс матчу 31-го туру АПЛ

Англійська Прем’єр-ліга. 31-й тур.
15 квітня. 17:00. Лондон. “Стемфорд Бридж”
Головний суддя: Роберт Джонс (Англія)

Челсі

У поточній кампанії Френк Лемпард – четвертий наставник для “Челсі”. Він погодився розпочати свою другу тренерську каденцію в лондонській роздягальні, і знову в дуже непростий для команди та клубу в цілому момент. Англієць як тренер уже вдруге повернувся до рідної обителі 6 квітня, у рамках поточної каденції він провів два поєдинки в ролі менеджера “синіх”. Виправити ситуацію легенді поки що не вдається.

Програний із мінімальним рахунком матч проти “Вулверхемптона” фанатам “Челсі” особливо згадувати не хочеться (1:0). Якщо гості й продемонстрували щось на стадіоні “Молінью”, так це тотальну безідейність. Лемпард не підготував (не встиг підготувати?) робочий план протидії “вовкам”. Весь тонкий творчий футбол Фелікса або ламався сам, або не витримував частоколу підкатів гравців “Вулвз”. Стерлінг пасував чужим у простих ситуаціях, Галлахер не розумів, коли саме потрібно викидатися в тиск. І далі за списком. За рахунку 1:0 “Челсі” не зламував автобус господарів, а лише тикався в нього носом.

Дива для “Челсі” в першому поєдинку чвертьфіналу ЛЧ проти “Реалу” не сталося, на “Бернабеу” мадридці двічі забили Кепі та при цьому не пропустили (2:0). План Лемпарда виглядав логічно: оборонні 3-5-2, потужний центр поля в надії перекусити Крооса і Модрича, різкі контратаки з Феліксом і Стерлінгом на вістрі. Щоправда, для його успішної реалізації потрібен був оверперфоманс гравців “Челсі” і поганий день футболістів “Реалу”. А все вийшло навпаки. “Сині” непогано розпочали поєдинок, “вершкові” швидко прокинулися й задавили лондонців: ментально, фізично, продуманими атаками, свіжими виконавцями з лавки. До того ж, “Челсі” справді сам собі вставляв палиці в колеса, припускаючись простих позиційних помилок, тут можна згадати вилучення Чілвелла і кричущий другий пропущений гол. Коли забивав Асенсіо, склалося враження, що англійцям футбол взагалі раптово став індиферентним.

“Челсі” не може забити вже чотири матчі поспіль, хоча за xG за цей відрізок награв на 6 голів. Є поверхневі висновки, всі вони будуть правильними: банально не пре, везіння потрібно заслужити, фарт – це психологія, а вона зараз у “синіх” на нулі. Але, якщо копнути глибше, то майже всі моменти на ці 6 очікуваних голів були створені… багато в чому випадково, безструктурно та в хаосі. Наприклад, завдяки дуже поганій обороні “Ліверпуля”.

Поки Лемпард дав Мудрику всього 20 із гаком хвилин у матчі проти “Вулвз”. Михайло запам’ятався лише кількома зібраними фолами на “Молінью”. У Мадриді українець міг би вийти по ходу поєдинку, але після червоної Чілвелла його шанси засвітитися на “Бернабеу” повністю розтанули.

Брайтон

Станом на квітень “Челсі” вже, як відомо, звільнив Грема Поттера, ну а “Брайтон” навряд чи хоч десь і в чомусь шкодує щодо призначення Роберто Де Дзербі. Так, стартанув італієць трохи сумнівно: і з точки зору результатів, і в плані різкого викручування атакуючих налаштувань на полі. Однак після завершення Мундіалю в Катарі “чайки” дедалі частіше виграють матчі й дедалі менше втрачають очки.

Так само успішно, як минула зима, просто зараз у “Брайтона” йде весна. У березні “Альбіон” вийшов у півфінал Кубка Англії, у чемпіонаті розбомбив “Вест Хем” (4:0), здолав “Крістал Пелас” (1:0) і розписав нічию з “Лідсом” на виїзді (2:2). Квітень розпочався для “чайок” теж із бойового паритету, розділити очки довелося із “Брентфордом” (3:3), але із “Борнмутом” у гостях жодних проблем не виникло (0:2).

Окремо тут стоїть, звичайно ж, останній на даний момент матч “Брайтона”. У Лондоні підопічні Де Дзербі поступилися “Тоттенхему” (2:1), щоправда, чомусь у деяких епізодах реально здавалося, що арбітр грає за “шпор”. У середині другого тайму Роберто скипів та зчепився зі Стелліні, який, до речі, словесно вколов співвітчизника на прес-конференції ще до стартового свистка. Без уваги рефері поведінка Де Дзербі не залишилася. У нинішньому сезоні АПЛ це вже третя дискваліфікація для містера ДД. Раніше головний тренер “чайок” отримував покарання за червону в грі з “Фулхемом” і чотири накопичених “гірчичники”. Особливо цікаво, що у футболістів його команди немає жодного вилучення в кампанії-2022/23.

Багато хто любить Роберто за емоції, багато хто його за них ненавидить. В італійця, як і в багатьох із нас, повно недоліків. Він упертий, різкий, часто відкидає необхідність мати запасний план, але дорікнути ДД у тому, що йому буває все одно, – не можна.

Всупереч початковим очікуванням “Брайтон” Де Дзербі цілком має шанси заскочити за підсумками розіграшу АПЛ у потяг під назвою “Ліга Європи”. І це в італійця ще повноцінної передсезонки не було. Хоча календар у “чайок” ще той, там “Манчестер Сіті”, двічі “МЮ” (у Кубку і чемпіонаті), “Арсенал”, плюс зустрічі з командами, що ведуть боротьбу за виживання. Ще доведеться попрацювати.

Особисті зустрічі

29.10.22 АПЛ “Брайтон” – “Челсі” 4:1

18.01.22 АПЛ “Брайтон” – “Челсі” 1:1

29.12.21 АПЛ “Челсі” – “Брайтон” 1:1

20.04.21 АПЛ “Челсі” – “Брайтон” 0:0

14.09.20 АПЛ “Брайтон” – “Челсі” 1:3

Цифри та факти

– “Челсі” залишається єдиною командою АПЛ, яка ще не забила жодного голу після весняної міжнародної перерви;

– “Челсі” не перемагав у 5 останніх домашніх матчах проти “Брайтона” в усіх змаганнях.

Кадрова ситуація, орієнтовні склади

У Мадриді отримав пошкодження Кулібалі, під великим питанням через м’язову травму Чуквуемека. Колвілл не зіграє, оскільки належить “Челсі”. Лемпті вже не пов’язаний із лондонцями, але він травмований, як і Лаллана, Модер і Сарм’єнто.

Вже у вівторок “сині” приймуть удома “Реал”, тож чекаємо від Лемпарда ротації і, зокрема, виходу Мудрика. За інформацією журналістів, наближених до “Челсі”, Френк навіть подумує над тим, щоб випустити на позиції голкіпера не Кепу, а Менді.

Може, Де Дзербі виставить у старт молодого ірландського нападника Евана Фергюсона. 18-річний форвард зіграв у 12 матчах АПЛ-2022/23, забив 4 голи і віддав 2 асисти, його вважають головним відкриттям “Брайтона” в поточному сезоні. До нього варто придивитися.

“Челсі”, 4-3-3: Аррісабалага – Джеймс, Фофана, Бадіашиль, Чілвелл – Галлахер, Фернандес, Лофтус-Чік – Мадуеке, Хавертц, Мудрик

“Брайтон”, 4-2-3-1: Стіл – Велтман, Вебстер, Данк, Еступіньян – Грос, Кайседо – Марч, Макаллістер, Мітома – Фергюсон

Максимович Назар

Recent Posts

Динамо розпродало всі доступні для продажу квитки на матч з Рухом

Київське «Динамо» повідомило про те, що припинено продаж квитків на домашній матч команди в 7-му…

3 хв. ago

Стерлінг став першим англійцем, який зіграв за 4 різні клуби у матчах Ліги чемпіонів

Вінгер Рахім Стерлінг став першим англійцем, який зіграв за 4 різні клуби у матчах Ліги…

7 хв. ago

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

8 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

8 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

8 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

8 години ago