Сабо: Я відразу сказав, що призначення Петракова – неправильне рішення і результату не буде

Екс-тренер “Динамо” та збірної України Йожеф Сабо поміркував про те, хто має очолити національну команду.

– Чи варто всім чекати на Сергія Реброва, який начебто має згодом очолити збірну України?

– Я дуже добре ставлюся до Реброва. Він дуже працьовитий і, взагалі, просто розумник. Але, якщо він не може цього зробити, то про що ми говоримо? Я певен, якщо в клубі йому запропонують подовжити співпрацю, він погодиться. Сергій розуміє, що збірної зараз нема, і потрібен час, щоб навести лад. До того ж, Ребров нікому не давав стопроцентної обіцянки, мовляв, все – їду…

– Тоді, на вашу думку, хто погодиться очолити збірну України на півроку, в такій ситуації, як зараз?

– Не хочу називати конкретні прізвища, однак, у нас є спеціалісти, які і футболістами були вправними, і на тренерській ниві достатньо вже попрацювали. Я думаю, що такі б фахівці погодилися працювати із національною командою, але, вважаю, їм потрібно запропонувати контракт не на півроку, а мінімум на два-три роки, і запевнити, що впроваджувати свої ідеї вони зможуть до кінця, не дивлячись ні на що. Однак, з людьми потрібно розмовляти!

– Очолити “синьо-жовтих” міг би, наприклад, Олег Кузнецов, який наразі працює з юнацькою збірною України?

– Переключатися з роботи з юнаками на національну команду важко. Згадайте Петракова, який погодився це зробити. Я тоді відразу сказав, що це невірне рішення, і результату не буде, і, як з’ясувалося, був правий. Петраков буквально з перших днів своєї роботи не зміг порозумітися з Маліновським, потім ще й з деякими іншими футболістами. І це стало проблемою. Тому, подібний варіант – значний ризик.

– Збірна України потребує омолодження вже зараз?

– Молодь потрібно адаптувати в команду поступово – так було завжди, і це – найбільш розумний варіант. В будь-якій команді, тим більше, в збірній, потрібні дуже досвідченні гравці, які, по суті, є тренерами на полі. Потрібно тільки викликати ветеранів з характером. От, наприклад, Степаненко – він наразі є найкращим “опорником” в українському футболі, і капітаном “Шахтаря”.

Не потребує кардинального омолодження наша середня лінія, де є чимало дуже хороших виконавців. Але очільнику збірної надалі потрібно уникати такої ситуації, як з Коноплянкою під час гри проти Англії. Випускати його на одну хвилину – це сором. Для чого це робити? Якщо виклик Коноплянки – це стратегія для досягнення результату, то тоді він мав би відіграти мінімум 15-20 хвилин. Тому я й кажу – з майбутнім тренером збірної України має бути підписаний контракт на три роки – до літа 2026 року, з можливістю спокійно проводити селекцію.

– Враховуючи те, що в нашій відбірковій групі є такі суперники, як Англія та Італія, на що може розраховувати наша національна команда?

– Те, що ми програли англійцям на виїзді, не страшно. Вся боротьба ще попереду, але, думаю, мало хто сумнівається, що за перші два місця в цій групі змагатимуться саме Англія з Італією. А от за третє місце збірна України спроможна поборотися. За розумної підготовки до червневих матчів відбору ми маємо шанс взяти максимум і залишити за своєю спиною Північну Македонію та Мальту. Звичайно, якби не було війни і всіх пов’язаних з нею надзвичайних обставин, українці змогли б посунути й збірну Італії, яка наразі переживає серйозну перебудову.

Максимович Назар

Recent Posts

Ріццолі розібрав спірні суддівські рішення у матчах 6-го туру УПЛ

Головний експерт з арбітражу УАФ, а також член Комітету арбітрів Нікола Ріццолі проаналізував деякі спірні…

58 хв. ago

Шахтар оштрафували на 252,5 тис грн за бійку в матчі чемпіонату U-19 з Динамо у травні

Контрольно-дисциплінарний комітет Української асоціації футболу (КДК УАФ) ухвалив рішення щодо травневого матчу чемпіонату U-19 «Шахтар» – «Динамо», де…

1 годину ago

Президент Ла Ліги отримав догану від іспанського суду

Хав'єр Тебас, президент Ла Ліги, отримав догану від Адміністративного спортивного суду Іспанії (TAD) за скаргою,…

1 годину ago

Хабі Алонсо: Настав час, коли футболісти відчувають, що матчів забагато

Головний тренер «Баєра» Хабі Алонсо прокоментував слова Родрі, який сказав, що гравці близькі до страйку через надмірну кількість матчів у…

1 годину ago

Вінісіус Тобіас: Лунін – неймовірний гравець, людина, яка ніколи не припиняє навчатися

Захисник «Шахтаря» Вінісіус Тобіас поділився думками про Андрія Луніна, який минулі 2 сезони був його одноклубником у…

3 години ago

Жіноча команда Ворскли на приватному літаку Жеваго таки вилетіла в Глазго на матчі ЛЧ

Жіноча команда "Ворскли" все-таки вилетіла з Польщі до Глазго на матчі Ліги чемпіонів із "Селтіком",…

3 години ago