Categories: Перша ліга

Захисник тернопільської Ниви: Завдання в нас тільки одне – перемагати у кожному матчі

Один із найрезультативніших голеадорів серед гравців оборони в VBET UA першій, провідний захисник тернопільської Ниви Андрій Зінь дав інтерв’ю Українському футболу

Тернопільська Нива – великий сюрприз сезону 2022/23. Зі сторони здавалося: втратили кількох провідних гравців (захисник Вовченко перейшов у Верес, Дворовенко ‒ у Металург із Запоріжжя, опорник Мороз ‒ в Оболонь, півзахисники Бичек ‒ у Металіст 1925, Семенина у Карпати зі Львова, нападник Кисленко ‒ в Полісся), за останній рік кілька разів змінювали тренерів, що їм світить?

Натомість Нива у запеклій боротьбі з Прикарпаттям прорвалася в Чемпіонський раунд і тепер позмагається в вісімці найкращих команд Першої ліги на другому етапі. Віддаючи належне підопічним Задорожного, скажемо – окраса цієї тернопільської команди це воротар і захист. Вісім пропущених м’ячів за осінню частину сезону – це третій показник на весь дивізіон!

А серед оборонців Ниви продовжує прогресувати 22-річний Андрій Зінь. Разом із воротарем Механівим вони удвох не пропустили жодного матчу чемпіонату. До того ж, центрбек Зінь відзначився трьома голами – ніхто із гравців оборони не забив більше, стільки ж – у лівого захисника Кременю Азізова та центрального захисника Карпат Дуця. Сайт «Український футбол» представляє перспективного гравця в рубриці «Гра в особах».

‒ Передовсім, про зимову перерву. Як працюється? Що у вас попереду?

‒ Зимова перерва проходить добре. Якраз минулого тижня, 15 лютого, ми зібралися та розпочали підготовку. Наразі початок зборів ‒ багато бігової та важкої роботи, але без цього нікуди. У нас на 10 днів збори у Тернополі, тоді вирушаємо у Львів на другий збір, а вже третій збір пройде, швидше за все, у Тернополі. Після свят ми всі раді один одного бачити, працюється цікаво, пішли контрольні матчі.

‒ У сезоні 2022/23 Нива пробилася в Чемпіонський раунд. Яка ваша думка про новий формат?

‒ У такий складний період для нашої країни це найбільш оптимальний формат для проведення. Для нас це вперше – два етапи, розподіл на весняну частину. Це цікаво, для Ниви весняна частина сезону буде дуже цікавою.

‒ І які завдання буде ставити Нива в компанії найсильніших?

‒ Завдання в нас тільки одне – перемагати у кожному із матчі.

‒ А що скажете, власне, про поточний чемпіонат? З одного боку, йде війна та логічно, що футбол “просідає”, з іншого – змагання виходять цікавими. Ні?

‒ На мою думку, рівень чемпіонат у порівнянні з минулим роком дійсно трошки «просів», але я б сказав, що всі команди є +/‒ рівними та конкурентоспроможними. В цьому плані, напевно, нікому не було легко, всі доклали чимало зусиль, щоб здобувати перемоги. Є, звичайно, лідери. Є команди, які не можуть претендувати ще на вищі місця. Але те, що очки в кожному турі беруться непросто, можу впевнено сказати.

‒ Ви особисто набили три м’ячі. Здається, це ваш найбільш результативний сезон. Завдяки чому?

‒ Всі мої голи були забиті після стандартів. Ми їх награємо під час тренувань і це дає свої плоди.

‒ Ниву покинув донедавна провідний центральний оборонець ‒ Вовченко, який уже став гравцем основи учасника УПЛ, Вереса. Та вам із Демчуком вдається поки утримувати хороші результати для оборони Ниви. Семена замінили безболісно, чи то так тільки здається?

‒ В першу чергу, хороші результати для оборони – це заслуга усієї команди, а щодо втрати Вовченка, то незамінних у футболі немає.

‒ Взагалі, з Ниви немало гравців за останні роки пішло в вищі дивізіони та клуби. Приємна тенденція? Назвіть кількох одноклубників, які вже готові, наприклад, до УПЛ.

‒ Я вважаю, що кожен із нашої команди зміг би виступати в УПЛ. А якщо потрібно когось виділити, то це наш нападник Різник і воротар Механів.

‒ Спортивного директора вашого клубу Сергія Задорожного затверджено головним тренером після того, як він 11 турів виконував ці обов’язки. Заслужено?

‒ Я вважаю, що повністю заслужено, так як ми виконали завдання на першу частину сезону.

‒ Ваші враження від роботи з ним?

‒ Враження тільки хороші та позитивні.

‒ А що ми все про Ниву? Давайте про вас. Як починався для вас футбол?

‒ Я сам родом із міста Тернопіль. У футбол мене привів батько, мій найголовніший вболівальник. Першим моїм тренером був Сергій Шиманський, у якого я тренувався у місцевій ДЮСШ. Моє перше амплуа – центральний півзахисник, але в захист перейшов уже досить давно й добре почуваюся на цих позиціях. Словом, зіграю там, де корисно команді.

‒ Знаю, що ви займалися в БРВ-ВіК. Розкажіть, що за школа така, з якої гравці доросли вже до грандів і збірних? Чув, ви навіть однолітків Шахтаря чи Динамо могли по ДЮФЛУ обіграти…

‒ Так, я виступав за цю команду, у ті роки коли я там був це була досить сильна дитяча школа. БРВ-ВіК представляє місто Володимир (донедавна називалося воно Володимир-Волинський). У цій ДЮСШ займалося багато футболістів, які зараз виступають в УПЛ та в збірній України. Як приклад, динамівець Тимчик.

Так, у вас правильна інформація. Ми кожного року пробивалися до фінальних стадій ДЮФЛУ та навіть обігрували і Шахтар, але призових місць нам так і не вдалося завоювати. У нас був дуже хороший тренер ‒ Віктор Олександрович Сквіра. Було цікаво грати та навчатися в цій команді.

‒ Хто з ваших товаришів по БРВ-ВіК пробився в великий футбол? З ким перетиналися вже по Першій лізі?

‒ Є такі, що виступають у Першій лізі України та в УПЛ. Серед моїх ровесників перетинався із Ващишиним (він тоді грав за Чорноморець, зараз – за Звягель, а взагалі пройшов Динамо), Рябовим і Климцем (вони з Волині перейшли в Карпати), Жмуйдою (грає за Епіцентр).

‒ Організатор і керівник БРВ ВіК Кошельник ‒ красунчик чи ні?

‒ Нічого погано сказати не можу. Стосовно порядків у школі, то, в першу чергу, в нас виховували порядних людей і в цьому нічого погано не бачу. А те, куди переходили футболісти цієї школи, то я можу сказати, що це на совісті тих людей, які це робили.

‒ В якийсь момент вас перевели, я так розумію, в Волинь. Наскільки там вищий рівень і умови роботи?

‒ Справді, я виступав в Волині U-19 після школи БРВ-ВІК. Умови для тренувань і розвитку там були хороші, рівень був непоганий

‒ З вашого покоління здорово розкрився Кухаревич. Він вже тоді видавав на “винниківського Левандовського”?

‒ Микола ‒ досить хороший футболіст, у нього є все для того, щоб виступати на такому рівні.

‒ Здивовані, що він доріс до чемпіонатів Франції, Бельгії, Шотландії?

‒ Ні, я не здивований ‒ Кухаревич дійсно професіонал, після кожного тренування Микола працював додатково над різними компонентами. Ми, хто з ним грав, бажаємо йому швидше відновитися від травми, багато забивати за Хіберніан і обов’язково гарно виступити зі збірною України на молодіжному Євро-2023.

‒ Були в Волині гравці таких же, чи навіть крутіших задатків, які не розкрилися?

‒ У нас була досить гарна команда і хороший тренер Альберт Шахов, ми зайняли 4 місце у чемпіонаті, багато футболістів з нашого складу могли б заграти на високому рівні. Проте є непроста річ ‒ перехід із юнацького в дорослий футбол. Він відіграє велику роль, хтось десь не дотерпів або хтось не витримав конкуренції – от і не вдалося реалізувати свій потенціал.

‒ Волинь зараз призупинила виступи. Їй кінець чи це просто пауза? Що ви чули?

‒ Чув те, що Волинь U-19 виступає у чемпіонаті області, а що буде далі ‒ на жаль, не знаю. Ясна річ, нам, хто пройшов Волинь, дуже болить, що такої команди немає зараз у чемпіонаті України. Побажаємо клубу швидше повернутися, щоб не втратити перспективних вихованців і швидше продовжити традиції.

‒ Ненадовго ви відходили в аматори. Що дала вам команда ФК Ковель-Волинь? Наскільки цікаво було за неї пограти?

‒ Я тренувався із першою командою Волині, а задля ігрової практики виступав за Ковель-Волинь у чемпіонаті України серед аматорів. Вважаю, що це допомогло мені оббитися в дорослому футболі. Тому, якщо запитуєте мою думку, ‒ для молодого гравця найважливіше грати. Аматорський рівень для цього цілком підходить, там теж конкурентне середовище з хорошим рівнем суперників.

‒ Ви третій сезон у Ниві. А як ви поверталися в рідне місто, та ще й головній команді?

‒ Я пішов із Волині взимку 2020 року. Вирішив спробувати свої сили в рідному клубі, був на перегляді, проте захворів, а після цього розпочався COVID і я був без команди, навіть довелося пограти на район. А вже влітку я знову прийшов на перегляд у клуб, тоді головним тренером Ниви був Василь Малик, він мене і взяв у команду.

‒ У Ниві ви застали 5 різних фахівців: Василь Малик, Ігор Білан, Ігор Климовський, Андрій Купцов, Сергій Задорожний. З ким із тренерів було цікаво працювати?

‒ Так, вважаю, Ниві пощастило – цікаві тренери, хороші спеціалісти з нами працювали. Виділяти когось не хотілося б. Відзначу хіба що, що з Маликом і Купцовим цікаво було працювати, але, на жаль, це було недовго. І зараз Задорожний – також той тренер, з яким із задоволенням і інтересом працюється.

‒ Наскільки змінилася команда за цей час?

‒ Основний кістяк команди залишається і по цей час, відколи я прийшов у Ниву. Так, зміни є, але в цілому зберігається загальний вигляд і стиль Ниви.

‒ Стадіон Тернополя приймав фінал Кубка України, матчі УПЛ. А коли ж сама Нива підвищиться в класі? Вірите, що це до снаги вашому поколінню?

‒ У нас досить хороша і збалансована команда, я вірю, що для нас це є можливим.

‒ Перша ліга в останні роки дуже цікава – чого варті Кривбас, Металіст, Верес, Чорноморець, Металіст 1925, з якими ви мали нагоду перетинатися. Найсильніші клуб-суперник і гравець-суперник, яких ви зустрічали за ці три сезони?

‒ Особисто для мене це був Металіст (Харків), дуже сильна команда була (тернополяни поступилися 1:2 в гостях при 26668 глядачах, ‒ прим. «УФ»). А гравець, проти якого було найскладніше грати, ‒ це, напевно, Будківський (що цікаво, він так і не зміг забити Ниві на першому етапі, ‒ прим. «УФ»).

‒ Не прикро, що нема Кубка України й цього сезону, напевно, у вас не буде шансів зіграти з представниками УПЛ?

‒ Звісно, хотілося б, щоб був розіграш Кубка. Для кожного футболіста з нижчих ліг, для кожної команди – це велика мотивація, щоб дійти до грандів і весняних стадій. Але дуже важливо ось що: було б цікаво, щоб з першого раунду участь брали відразу всі команди України. Тому що якщо це тільки УПЛ, або УПЛ приєднується вже тільки на пізніх стадіях, то менше шансів на сенсації.

‒ Андрій Зінь – це вже топ? Де себе бачите в найближчі роки?

‒ Та ні, для топ-гравця потрібно ще багато-багато працювати. Звісно, в найближчі роки хочеться пробитися до еліти українського футболу. Розумію, скільки для цього ще треба всього вдосконалити. Працюватиму над цим.

‒ Футбол для вас – це а) просто робота, б) просто розвага, в) ваш варіант?

‒ Виберу варіант в). Футбол для мене – це життя.

Пресслужба ПФЛ за матеріалами ukrfootball.ua

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

3 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

3 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

3 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

3 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

3 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

3 години ago