Categories: Перша ліга

Захисник Кременя: Ми вийшли у Чемпіонську групу заслужено

Інтерв’ю з лівим захисником Кремня Давронбеком Азізовим, який досяг такого успіху цього сезону, що навіть привернув до себе інтерес закордонних клубів

Кремінь – наймолодша команда Першої ліги під керівництвом наймолодшого тренера зумів пробитися в Чемпіонський раунд, хоча минулого сезону навіть сильніший (за іменами) Кремінь стояв на виліт і врятувався лише через призупинення чемпіонату через повномасштабноу війну.

У цій команді багато відкриттів і одне з найяскравіших – лівий захисник Давронбек Азізов. №1 у нашому списку 33 найкращих за перше півріччя сезону 2022/23 у Першій лізі. Наша розмова з Давою здивувала – Азізов розповів Sport Arena про своїх зіркових одноклубників часів юнацьких складів Металіста та Зорі, про тата – гравця національної збірної, свого першого тренера – авторитетного колишнього гравця Металіста та Карпат, а також про цілі у футболі та діловому інтересі з- за кордону.

‒ Насамперед, як зараз у вас справи? На якому етапі зимові збори Кременя? Пройшла вже найважча втягуюча робота?

‒ Все добре, тренуємось і готуємось до чемпіонату. Збори проходять згідно з планом тренерського штабу, ми намагаємося максимально виконувати все те, що від нас вимагають. Але, звичайно ж, хочеться вже якомога швидше початку чемпіонату, все-таки грати завжди краще, ніж тренуватися.

‒ З яким настроєм зустрілися з хлопцями після свят?

‒ З хлопцями зустрілися з гарним настроєм, були раді бачити одне одного. Хоч і перерва у нас була невелика – два тижні відпочинку, але все ж скучили один за одним

‒ Адже Кремінь і справді «вистрілив». Свідчення тому – що Ворскла, Металіст та Минай запросили низку ваших одноклубників на перегляд. Повернулися всі?

‒ Матвєєв та Галата повернулися в команду і готуються з нами, а Єрмолов іде в оренду в Металіст. Бажаємо йому удачі та більше зіграних матчів на нуль у новій команді.

‒ Які враження від цього сезону та його формату?

‒ Враження позитивні, бо це мій дебютний сезон у Першій Лізі, і я радий, що все так склалося. Формат цікавий, зважаючи на сьогоднішні реалії – це оптимальний варіант (нагадаємо, Перша ліга вперше в історії за рішенням клубів ПФЛ грає у два етапи – причому, на другому команди розділені за ранжиром на Чемпіонський раунд і раунд на вибування, – прим. SA).

‒ Кремінь – наймолодша команда з наймолодшим тренером. Розумієте, який ви піднесли сюрприз? Чи це тільки збоку здається, що сюрприз, а насправді – ви в себе спочатку вірили та знали? 🙂

‒ Я не вважаю, що це сюрприз, тому що у нас дуже хороша команда з хорошими футболістами та тренерським штабом. Ми поставили собі за мету перед сезоном потрапити в першу четвірку і вірили, що можемо це виконати.

‒ Хто найбільше сподобався на першому етапі із суперників?

‒ На першому етапі із суперників виділив би ЛНЗ Черкаси. Це хороша команда з досвідченими футболістами, які пограли на високому рівні.

‒ Чи був гравець на правому фланзі, який би вам прямо хребці покрутив?

‒ Якщо чесно, не можу виділити когось, хто прям хребці покрутив, гадаю, ще не було такого гравця.

‒ З Металургом ви видали 10 голів (не одразу підрахувалося) за два матчі. Як це? Що трапилося? 🙂

‒ Перший матч був дебютним для нашої команди. 3:3 у першому турі на виїзді, програючи у рахунку з вилученням. Нам вдалося зрівняти рахунок та проявити характер, мені здається, це був дуже важливий крок для команди надалі, відчули впевненість у своїх силах.

Другий матч був перенесеним, зіграний посеред тижня. Трохи відчувалася втома і в цілому, вважаю, ми не зіграли на своєму рівні (поразка вдома 0:4 від запорожців, – прим. SA). Тренерський штаб вказав нам на наші помилки, щоб надалі їх не робити.

‒ Кремінь у Чемпіонському раунді матиме всього два очки (за рахунок особистих зустрічей з іншими командами вісімки найкращих). Які завдання будуть у команди?

‒ Поки керівництво команди завдань не ставить, але всередині команди, певен, завдання будуть максимальні ‒ показати всім, що невипадково Кремінь потрапив туди.

‒ Особисто про вас. Де починали грати у футбол, хто ваші перші тренери?

– Починав грати у київській Зміні-Оболоні, провів там трохи часу, бо перейшов до Академії Металіста. І перші кроки у моїй професійній кар’єрі я зробив під керівництвом такого тренера, як Євгеній Миколайович Назаров, за що я йому дуже вдячний.

– Стривайте, це ж саме ваш колега по амплуа – лівий захисник і півзахисник Металіста, Зорі. Карпат. А чи були у вашій родині футболісти?

‒ Мій батько був хорошим футболістом і надихнув мене піти його стопами [Зулфікор Азізов грав на позиції центрального нападника та півзахисника за збірну Таджикистану та провідний клуб країни – Памір].

‒ Ви досить багато забивали за ДЮФЛУ (19 голів за чотири сезони). Отже, чи далеко не завжди грали лівого захисника?

– Та ні. Загалом ще в Академії я грав лівим захисником, коли перейшов у Зорю, грав на позиції лівого захисника та опорного півзахисника.

‒ Ваші спогади від того сумного часу, коли закривався старий Металіст? Як крах великого клубу відчувався у юнацькій команді?

‒ До розпаду були добрі часи. Коли всім стало зрозуміло, що Металіст розпадається, лідерів усіх років забрали в інші команди і, думаю, всім стало зрозуміло, що ситуація сумна.

– До речі, у вас були досить сильні одноклубники у Металісті – Мацапура, Мільченко, Криськів, Івахно, Холод, Могильний, Білоцерківець, Алефіренко. Хто був крутішим за всіх юнаків?

‒ Усі були по-своєму гарні, когось виділити одного не можу, недарма ж усі грають у хороших клубах.

‒ Чи підтримуєте зараз зв’язок з хлопцями?

‒ Звичайно, спілкуємося, не забуваємо один одного, після всього, що пройшли разом.

‒ А Мудрик із вами займався? І яким він був?

‒ Мудрик був на рік молодший, але й на той час був дуже гарний і багато працював над собою.

‒ Як гралося за ДЮФЛ? Чи можна було давати бій Динамо та Шахтарю?

‒ Звичайно, можна було б давати! Ми це робили та забирали очки у цих команд!

‒ Хто з хлопців 2000 року народження в Україні був топ?

‒ Я виділив би Георгія Цитаїшвілі та Дмитра Криськіва.

‒ У Зорі у вас були якісь шанси пробитися в основу, чи дубль із першою командою жив ніби в інших вимірах?

– Звичайно, можна було потрапити до першої команди, шанси є завжди, головне – вчасно ним скористатися.

‒ Із Зорі люди йшли до Реалу, Брюгге, АПЛ. Наскільки крутими були в роботі Лунін, Денніс, Аллах’яр? Вам доводилося з клубними легіонерами працювати чи грати у двосторонках?

‒ Безумовно, вони були хороші в роботі, не дарма за ними стежили та виявляли інтерес імениті клуби. Але, на превеликий жаль, мені не вдалося з ними попрацювати.

‒ Як розвивалися події для вас після скасування першості U-21? Чому ви опинилися в обласних турнірах?

‒ У мене закінчився контакт із Зорею, першість U-21 закривалася, і вирішили, що продовжувати контракт не будемо. Мене відпустили, скажімо, у вільне плавання. З власних причин, які не хочу розголошувати, не міг знайти клуб і опинився в Енергетиці (Солоницівка) на запрошення першого тренера. Підтримував форму цьому рівні.

‒ Багато разів доводилося чути назву – Енергетик (Солоницівка). Що являє собою ця команда? Хто спонсори, тренери? З ким доводилося пограти у чемпіонаті Харківщини та проти кого?

‒ Енергетик – це обласна команда, де зібрані, не побоюсь цього слова, найкращі гравці Харківської області. Дуже хороші хлопці як за футбольними, так і людськими якостями, дуже згуртований колектив, який з радістю прийняв мене. До речі, головним тренером був Євгеній Миколайович Назаров, з яким я працював ще в ДЮФЛУ. Коли він дізнався, що я пішов із Зорі, зателефонував і запропонував мені не втрачати форму і грати за цю команду. Я, не роздумуючи, погодився попрацювати з ним знову.

‒ Кажуть, ви ще минулого сезону мали опинитися у Кремні, але у підсумку дебютували тут у 2022/23.

‒ Так, я підписав контракт у січні і готувався до дебютного сезону, але через початок повномасштабної війни країни-агресора мій дебют довелося відкласти.

І як зараз оціните свій перехід? Очікування варте того? Кремінь – ваша команда за духом, людськими відносинами?

‒ Звичайно, очікування цього вартувало, і я дуже радий, що потрапив до цієї команди! У Кремні зібрався добрий колектив молодих однодумців на чолі з нашим тренерським штабом.

‒ За версією нашого сайту – ви лівий захисник №1 у лізі. Чи згодні? Ваш вибір яким би був?

‒ Дякуємо за таку оцінку моєї гри, вважаю, що провів непогане півріччя, як і вся наша команда. Але в цілому, не мені визначати, хто був сильніший чи слабший за мене.

‒ Ваші голи трішки розривали рейтинги. Окрім штрафних, що у вас ще напрацьовано? Який він фірмовий гол від Азізова?

‒ Думаю, що мій фірмовий гол вам доведеться побачити у майбутньому.

‒ У юнацькій збірній України ви перетиналися із Супрягою, Цитаїшвілі, Сіканом. Чи були здивовані їхній перемозі на чемпіонаті світу серед молоді? Хто тоді найбільше вразив?

‒ Ну, якщо чесно, не здивувався, бо зібрали дуже непогану команду, і виділити когось одного не можу, вони були єдині та сильні всією командою.

‒ Здається, у вашого давнього знайомого Криськіва преса взагалі не вірила. Зараз людина забиває Ренну та й взагалі показує себе на кількох різних позиціях. Діма і тоді таким був?

– Діма – дуже талановитий і працьовитий футболіст, який багато працює над собою, і те, що він зараз грає на такому рівні, це підтверджує.

‒ У захисті ви грали із Сиротою, Горіним, Муравським, Дмитруком. Хлопці заслужено в УПЛ? Хто з них найбільше дивував працездатністю та вмінням виграти боротьбу?

‒ Всі, кого ви виділили, гарні в обороні і не просто так потрапили до команд УПЛ, вони на це заслуговують і доводять це своєю грою.

‒ А зараз за вами стежать на батьківщині батьків? Чи розглядаєте варіант, за якого зіграли б за збірну Таджикистану?

‒ Наскільки я знаю, стежать та цікавляться мною, але такий варіант я ще не розглядав, хочеться проявити себе в Україні.

Пресслужба ПФЛ за матеріалами sportarena.com

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

25 хв. ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

29 хв. ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

30 хв. ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

34 хв. ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

36 хв. ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

38 хв. ago