Ла Ліга. Асист Циганкова допоміг Жироні здолати Атлетік

Жирона розібралася на виїзді з Атлетіком у 23 турі Ла Ліги (3:2).

23-й тур Прімери. Більбао. “Сан Мамес”

“Атлетік” – “Жирона” – 2:3

Голи: Берчіче, 35, Рауль Гарсія, 89 – Алейш Гарсія, 4, де Маркос, 19 (автогол), Весга, 45+1 (автогол)

“Атлетік”: Сімон (Агірресабала, 46) – де Маркос (Капа, 78), Єрай (Лекуе, 68), Паредес, Берчіче – Весга, Сансет (Морсільо, 78) – Вільямс, Муньяїн, Беренгер – Гурусета (Рауль Гарсія, 46)

“Жирона”: Гассаніга – Арнау, Буено, Хуанпе, Хаві Ернандес (Гутьєррес, 61) – Ромеу – Циганков (Рейньєр, 80), Алейш Гарсія, Борха Гарсія (Валері, 70), Рікельме (Іван Мартін, 71) – Кастельянос Стуані, 80)

Попередження: де Маркос, 14, Єрай, 45, Рауль Гарсія, 78, Муньяїн, 85, Паредес, 90+4 – Кастельянос, 16, Буено, 28, Арнау, 36, Ромеу, 72, Гассаніга, 90+3

Жирона перед візитом у “Ла Катедраль” познущалася над Альмерією, а Віктор Циганков оформив дебютні гол+пас за каталонський клуб. Та справді складне випробування було попереду. “Біло-червоні” ніколи не перемагали у Більбао. Ба більше, Жирона у двох попередніх матчах на красені Сан Мамес не спромоглася забити жодного гола. Щоправда, за день до гри Ернесто Вальверде втратив свого найкращого гравця – Ніко Вільямса. Травма ретельно приховувалась. Про відсутність вінгера збірної Іспанії стало відомо за годину до гри.

Підготовка каталонців до зустрічі з іспанським “історіко” (ніколи не вилітали з еліти), теж ускладнювалась кадровими проблемами. До травмованих Еррери, Коуту та Ікебе у лазареті приєдналися ще два виконавці – основний центрфорвард Таті Кастельянос та перуанський захисник Алекс Кайєнс. Перший форсував відновлення і зрештою потрапив до складу. Як і наш Віктор Циганков. Українець розташувався на правому фланзі атаки. Зліва вийшов Роро Рікільме.

Жирона приголомшила господарів вже на 4-й хвилині. Високий пресинг каталонців завершився перехопленням. Циганков обігрався з Борхою, легко проскочив Паредеса і покотив на Алейша, який ідеально закрутив у дальню дев’ятку. Дебютний гол найкращого асистента “біло-червоних” (5) у поточному сезоні. Активний Циганков розігнав ще одну атаку, відправивши у прорив Таті, проте аргентинець помилився з пасом у відповідь.

В українця лише за стартові 15 хвилин – 12 дотиків, 90% точності передач, асист і кілька креативних дій. Флангові трикутники з Борхою та Алейшем дозволяли легко виходити з-під пресингу. Команда Вальверде, знекровлена втратою Ніко, беззубо виглядала в атаці, але ще гірше – біля власних воріт. Зокрема, через валідольні передачі у власному штрафному. Весга влучив у Кастеяльноса – Сімон дивом впорався з рикошетом.

Незрозумілий хаос в обороні “левів” завершився автоголом Де Маркоса на 19-й. Таті головою пробив у захисника Атлетіка, Сімон не встиг зреагувати. Другий забитий м’яч розслабив підопічних Мічела. Баски створили низку небезпечних моментів, якісніше відбирали на чужій половині поля. Гассаніга впорався з потужним ударом Беренгера, а вже за мить VAR поцупив гол у Вільямса. Міліметровий офсайд після скидки Паредеса головою. Команда Вальверде таки домоглася свого через кілька хвилин. Більярдний постріл Берчіче з лінії штрафного не залишив Гассанізі шансів.

Каталонці не дозволила баскам розвинути успіх. Передусім, завдяки класній роботі вінгерів. Технічний Рікельме змусив Єрая фолити. Алейш традиційно гостро виконав стандарт, а Весга у боротьбі з Ромеу переправив сферу у власні ворота – 1:3. У першому таймі Жирона повністю переграла іменитішого суперника. Попри рівну кількість ударів (по 6) Більбао не награло навіть на один гол (0.26xG – xG1.13).

Унаї Сімон не вийшов на другий тайм через травму. Місце у воротах Атлетіка зайняв 22-річний Агірресабалага. Циганков одразу ж запоров перспективну атаку неточною передачею на Кастельяноса. Віктор обрав складніший варіант, хоча м’яч перебував під робочою лівою. Екс-динамівець постійно намагався загострювати. Знайшов між лініями Борху, який звільнився з-під опіки і побачив вривання Рікельме. Останній розстрілював Агірресабалагу фактично впритул, але той виконав фантастичний сейв.

У середині другого тайму баски повністю перехопили ініціативу. Жирона сіла у низький блок, багато помилялась під пресингом. Втрата у центрі поля ледь не завершилась пропущеним м’ячем. Іньякі Вільямс пробив повз дальню стійку, а потім заблокував удар Берренгера, невдало обравши позицію. На 80-й хвилині Циганков поступився місцем Стуані. По перерві українець був менш помітним, збільшився брак при передачах (75%). Однак, він допоміг зробити результат, відзначився результативною дією у другому матчі поспіль. Та й загалом поступово інтегрується у гру команди Мічела, яка вимагає високої працездатності.

Гассаніга вирішив повернути інтригу на останній хвилині регламентованого часу. Кіпер Жирони повторив сейв Аллісона проти Реала – намагався вибити м’яч подалі, але влучив у Рауля Гарсію (2:3). Арбітр компенсував 5 хвилин, Атлетік був близьким, щоб відігратися, та каталонці відбились.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

33 хв. ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

36 хв. ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

38 хв. ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

42 хв. ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

44 хв. ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

46 хв. ago