Categories: Єврокубки

Шахтар – Ренн: анонс матчу Ліги Європи

ЛЄ, стикові матчі. Перша гра
16 лютого, 19-45. Варшава, стадіон “Війська Польського”
Арбітр: І.Пельто
Трансляція: “MEGOGO” та “Воля TV”

“Шахтар”:

Останній офіційний матч “гірники” провели ще у листопаді 2022-го. З того часу клуб трохи змінився, особливо, якщо говорити про кадри команди. Насамперед не можна не згадати про рекордний трансфер Михайла Мудрика, який був проданий у “Челсі”. Про сам перехід, а також подальшу долю українця ви і так чудово знаєте, проте нас цікавить інше. Вже у перших матчах “Шахтаря” після зимової паузи буде видно, як, і головне ким, Ігор Йовічевич замінив головну зірку. Роль Мудрика в новому, можна сказати українському “Шахтарі”, була величезною, а отже, наслідки його продажу можуть бути болючими.

Також узимку “Шахтар” залишив досвідчений Сергій Кривцов, однак останніми роками його роль у команді йшла на спад. До того ж паралельно із продажами, “гірники” працювали над зміцненням складу. Був куплений Кевін Келсі в атаку, Гіоргі Гочолеішвілі – в захист, а Дмитро Різник, за якого виклали три мільйони євро, стане новим конкурентом Трубіна. Ну і вишенька: як вільний агент до клубу повернувся досвідчений Ярослав Ракицький.

Попри чималу кількість новачків, особисто ми не чекаємо на великі зміни у складі від Йовічевіча. Попереду важливий матч проти непростого опонента, а тому сильно змінювати перевірену обойму сенсу немає. Так, Ракицький не прийшов у клуб для перебування в запасі, але пара Матвієнко – Бондар дуже зіграна, щоб відразу її ламати. Так, за Різника були викладені немалі гроші, але приєднався він до команди нещодавно, а тому навряд чи відразу зможе виштовхнути з основи Трубіна (хіба що втрутяться нефутбольні фактори). Щодо наступника Мудрика, то, ймовірно, на перших етапах його підмінить Дмитро Криськів. Про це говорять збори, на яких 22-річний півзахисник часто награвався на фланзі, а також інтерв’ю самого Йовічевіча, в якому він надавав гравцю таку характеристику.

Орієнтовний склад: Трубін – Конопля, Бондар, Матвієнко, Михайліченко – Степаненко, Бондаренко – Зубков, Судаков, Криськів – Траоре

“Ренн”:

Якщо “Шахтар” узимку не грав, то “червоно-чорні” після завершення Чемпіонату світу провели десять ігор. І більшість із них колектив Бруно Женезьо з радістю забув би. “Ренн” взимку втратив колишню стабільність, часто втрачаючи очки, як кажуть, на рівному місці. У семи останніх зустрічах клуб програв п’ять разів, відразу опустившись на шосте місце (були третіми), а також вилетівши з кубка Франції від “Марселя” Маліновського. Світла пляма – мінімальний тріумф у грі проти “ПСЖ”, проте, як показує практика, нині паризький гранд обіграти не так і складно, особливо за належної мотивації.

Чи став “Шахтар” фаворитом пари на тлі останніх невдач суперника? Не варто забігати так далеко. Так, досвідчений Женезьо цілком може пожертвувати Лігою Європи на благо стабільності у Лізі 1, проте є й інша думка. Французи можуть згуртуватися навколо єврокубкового турніру, успіхи в якому дадуть новий поштовх у розвитку команди.

Тепер про кадри. Хороша новина для “Шахтаря” – відсутність у майбутніх матчах Мартена Терьє, який порвав “хрести”. Вінгер – найкращий бомбардир команди і поки Женезьо продовжує шукати йому найбільш підходящу заміну на решту сезону. Велика ймовірність, що на лівому краю його замінить досвідчений Токо-Екамбі, якого вдалося орендувати у “Ліона”. Але головна сила “Ренна” – 22-річний форвард Амін Гуїрі, на рахунку якого цього сезону вже 16 гольових дій. Хто б не вийшов у центрі оборони “гірників”, залишати Гуїрі вільний простір категорично протипоказано. Покарає.

Орієнтовний склад: Манданда – Спенс, Родон, Теате, Трюффер – Буріжо, Сантамарія, Угочукву, Токо-Екамбі – Доку, Гуїрі

Шлях у єврокубках

“Шахтар” до 1/16 Ліги Європи потрапив завдяки перфомансу в ЛЧ, де посів третє місце у групі з “Реалом”, “РБ Лейпцигом” та “Селтіком”. “Ренн” від початку опинився у турнірі статусом нижчим. В одному квартеті з “Фенербахче”, кіпрським “АЕКом” та “Динамо” команда Женезьо стала другою, поступившись лідерством турецькому колективу. До речі, обидва матчі проти киян Луческу “Ренн” виграв.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

3 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

3 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

3 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

3 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

3 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

3 години ago