Categories: Єврокубки

Олександр Хацкевич – про найближчі матчі Шахтаря і Дніпра-1 у єврокубках

У четвер стартують ігри стикового раунду Ліги Європи та Ліги конференцій.

У рамках першого турніру Шахтар у Варшаві прийме французький Ренн. Дніпро-1 у плей-офф Ліги конференцій у гостях зіграє на Кіпрі проти АЕКу. Для українських команд майбутні поєдинки – перші офіційні матчі 2023 року.

Колишній тренер Динамо Олександр Хацкевич поділився своєю думкою щодо старту наших клубів у 2023-му футбольному році.

– Дніпро-1 вдруге за нинішній єврокубковий сезон зустрінеться із кіпрським АЕКом. І що незвичайніше, з ним у групі Ліги Європи грало і київське Динамо, і дуже невдало. Яка ваша думка про суперника Гірників?

– АЕК поки що непереможний для українських команд. Але ми знаємо, що немає непереможних команд. У складі АЕКа зібрано переважно досвідчених футболістів, а середній вік команди 30 з половиною років – це дуже багато. У команди є іспанський тренер, який культивує далеко не іспанський футбол.

Футболісти АЕКу намагаються застосовувати вертикальний футбол, багато граючи через фланги, можна часто побачити силовий футбол у виконанні лідера чемпіонату Кіпру. В останньому турі АЕК у рідних стінах ледве уникнув поразки від явного аутсайдера – Акрітаса. Господарі зрівняли рахунок на 89-й хвилині зустрічі зусиллями Тричковського. Впевнений, що тренерський штаб Дніпра-1 бачив цей поєдинок, але він не є показовим для нинішнього АЕКу.

– Склад АЕКа, м’яко кажучи, дуже інтернаціональний.

– Так, це реальність нашого часу. У лідируючих 4-5 клубах кіпрської Ліги Сіта грають переважно легіонери. Жодного ліміту в місцевому футболі немає і близько. В АЕК грають переважно досвідчені хлопці, які пройшли хорошу школу найкращих європейських чемпіонатів. Вони люблять контролювати м’яч. Гравцям Дніпра-1 потрібно бути терплячими і чекати на свій шанс і не забувати, що це двоматчеве протистояння.

– Що можете сказати про наставника кіпрської команди – іспанця Хосе Луїса Ольтра?

– Він багато команд тренував на батьківщині та торік перебрався на Кіпр. Вважаю, що це непоганий фахівець, який вибудовує тактику та гру команди, виходячи з наявності у нього певних футболістів. Гра через фланги, потужні нападаючі – ось нинішній АЕК. Та й результат у нього непоганий як у єврокубках, так і у місцевому чемпіонаті.

– Артем Громов, якраз із Дніпра-1 цієї зими перебрався до АЕК і може зіграти проти українського клубу. Погодьтеся, таке побачиш нечасто у єврокубках.

– Особисто я з Артемом не знайомий, але добре знаю його як футболіста. Громов – досвідчений гравець. Можливо, футбол АЕКа йому і підійде, адже кіпріоти часто закидають м’яч за спину захисникам у вільні зони. Тепер йому потрібно вивчити мову.

– Тепер давайте поговоримо про Дніпро-1. Підопічні Кучера змогли посилитись, не втративши нікого з провідних футболістів. Як вважаєте, лідер української Прем’єр-ліги став сильнішим?

– Насамперед, скажу, що у жовтні-листопаді було добре видно, що лава запасних у Дніпра-1 була дуже короткою. Найчастіше не було можливості нікого випустити на поле, щоб посилити гру. Тепер, гадаю, це питання вирішено після приходу новобранців. А ось чи підсилить новачки команду, тут все покаже лише офіційні матчі. Зрозуміло, що пріоритет дніпрян – чемпіонат України. Але й у єврокубках хочеться проявити себе та й грошей для клубу заробити.

– В успіхах Дніпра-1 більше заслуги головного тренера Олександра Кучера чи спортивного директора Євгена Краснікова?

– Це командна робота. Кучер – молодий фахівець, а на стороні Краснікова досвід та футбольне чуття. Як футболіст Олександр Кучер мав величезний досвід, але зараз наставник, а це інше. У четвер йому потрібно обрати правильну стратегію цього протистояння. Важливо, що Довбик та Піхальонок залишились у команді.

– У Ларнаці буде цікавий поєдинок?

– Так. Я зараз проживаю на Кіпрі, і маю вам сказати, що дніпряни правильно зробили, що приїхали сюди заздалегідь, за тиждень до поєдинку. Потрібно звикнути до погоди. Якщо вдень на сонці стовпчик термометра піднімається до позначки + 17 градусів, то на 22:00, коли почнеться гра, він опускається до 4-5 градусів тепла. І така погода, як на мене, буде на руку українській команді.

– Хто фаворит цієї пари?

– Зараз це важко сказати, більше інформації ми матимемо після першого поєдинку. Кіпріоти – у тонусі, їхній чемпіонат у розпалі, тому нашим футболістам необхідно витримати штурм противника у дебюті зустрічі. І все ж таки АЕК не дуже розпещений іграми на міжнародній арені, так що все в руках і ногах футболістів Дніпра-1.

– Тепер давайте перейдемо до протистояння Шахтаря та Ренна. Що можете сказати про французьку команду, яка восени двічі обіграла київське Динамо у групі Ліги Європи.

– У суперника Гірників дуже молода команда. А молоді притаманна нестабільність. Якщо в першій частині Ліги 1 Ренн програв лише двічі, то після відновлення сезону в пасиві Ренна додалося ще п’ять поразок. Команда займає 6-е місце в чемпіонаті Франції і, мабуть, підопічні Бруно Женезіо не в кращому стані, як психологічному, так і фізичному. Криза невдач, безумовно, позначається на грі команди.

– Але Ренн нещодавно обіграв ПСЖ у чемпіонаті Франції…

– Так, тут погоджуся. Але ПСЖ дуже багато став програвати – невдачі як у Лізі 1, так і Кубку Франції. Інформації про Ренн у Йовічевича достатньо, тепер потрібно її правильно використовувати.

– Що скажете про Шахтар, який залишили Михайло Мудрик та Сергій Кривцов?

– Мудрик – це, звісно, втрата. Усі думають, що Гірники стали слабшими. Але донеччани мали час на зборах, щоб підготуватися до того, що доведеться грати без Михайла Мудрика. Найближчі ігри багато прояснять.

– А повернення до команди Ярослава Ракіцького посилить Шахтар?

– Звичайно. Ракіцький має великий досвід, як футбольний, так і життєвий. Начебто Ярослав не схильний до травм, але в якій він зараз формі? Переконаний, холоднокровності в обороні він додасть.

– Деякі фахівці кажуть, що на сьогодні Ракіцький сильніший і за Матвієнка, і за Бондаря. Ви погоджуєтесь з такою думкою?

– Восени Ярослав грав у турецькому чемпіонаті, і тому скласти точну думку зараз важко. Ясно одне – Ракіцький потрібний нинішньому Шахтарю.

– Після трансферу Мудрика на його місце керівництво Шахтаря нікого не придбало. Чому так роблять менеджери Гірників?

– Мені здається, що на цій позиції у півзахисті гратиме Олександр Зубков. Я пам’ятаю, як він на лівому фланзі півзахисту грав у угорському Ференцвароші. Сашко може зміщуватися в центр і удар у нього несподіваний.

– Судячи з зимових спарингів, покращує свою гру і Лассіна Траоре, який рік пропустив через тяжку травму, внаслідок чого минулої осені він виглядав досить блякло.

– Траоре мав дуже серйозну травму. Тоді він тільки з’явився у Шахтаря. Рівень гри Траоре досить високий, ми пам’ятаємо по Аяксу. Йому зараз треба налагодити взаємодію з рештою партнерів. Навесні від нього не чекатимуть якоїсь феєрії, але він має забивати. Лассіні потрібно допомагати і не поспішати його, а він зможе віддячити клубу своїми забитими м’ячами.

– Завжди на перші офіційні матчі після тривалої зимової паузи всі вболівальники очікують з нетерпінням. А зараз і поготів, під час війни…

– Згоден, футбол одна з небагатьох радощів для наших громадян під час війни. Наші футболісти можуть і мають подарувати радість і простим уболівальникам, і нашим воїнам. Бійці ЗСУ хоч на телефоні зможуть подивитися ігри чи огляди та покращити свій настрій, адже завдяки їм ми й живемо. А футболістам наших команд попрошу не забувати про це, виходячи на футбольні поля у Варшаві та Ларнаці.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

3 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

3 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

3 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

3 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

3 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

3 години ago