Categories: Інше

ТМ. Шахтар поступився Аустрії

Шахтар та Аустрія зіграли спаринг на зборах у Туреччині.

Товариський матч 20 січня 2023

Шахтар – Аустрія – 1:2

Голи: Бондаренко, 79 (пен) – Холланд, 24, Копп, 72

Шахтар (1 тайм): Шевченко – Гочолейшвілі, Козік, Фарина, Михайліченко – Джурасек, Назарина, Очеретько – Тотовицький, Борячук, Кулаков.

Шахтар (2 тайм): Трубін – Конопля, Бондар, Матвієнко, Топалов – Степаненко, Бондаренко, Криськів – Петряк, Сікан, Зубков.

Команда Ігора Йовічевіча розпочала підготовку до другої частини сезону 2022/23. Першим суперником Шахтаря на зборах у Туреччині стала віденська Аустрія – сьома команда турнірної таблиці Австрії, яка вже зіграла кілька контрольних матчів.

“Гірники” призвичаюються жити та грати без Михайла Мудрика, який перейшов у Челсі за рекордну суму в історії українського футболу. Ігор Йовічевіч вдався до експериментів, випустивши з перших хвилин повністю резервний склад – жоден гравець зі стартової 11-ки восени не був основним . Зокрема, на лівому фланзі атаки з’явився Андрій Борячук, якому протистояв люксембуржець Марвін Мартінс – колишній оборонець львівських Карпат, який зараз виступає за Аустрію. Ярослав Ракицький у заявку на матч не потрапив, як і Георгій Судаков.

Вже на другій хвилині по воротах Олексія Шевченка завдали першого удару, але він був дуже невдалим. На перших хвилинах виділявся новачок Георгій Гочолейшвілі, який активно нарізав кілометраж правим флангом. В одному з епізодів він класно віддав на хід Кулакову, однак кіпер Аустрії був першим на м’ячі. Віденці відповіли затяжною атакою, яка завершилася дуже неточним ударом зі штрафного.

На 17-й хвилині Тотовицький розігнав перспективний наступ “помаранчево-чорних”, який завершився невдалою передачею самого Андрія на Борячука. Переважав Шахтар у дебюті гри, однак ударів по воротах австрійців не було. Виключно “стерильне” володіння, а всі намагання загострити переривали суперники. Лише на 23-й Назарина пробив з-за меж штрафного, однак не влучив.

Тим несподіванішим став гол Аустрії на 24-й хвилині. Після подачі кутового Кулаков вибив за межі штрафного, проте точно на на ногу Джеймсу Холланду. Досвідчений австралійський опорник з ходу більярдним ударом увігнав м’яч у кут воріт Олексія Шевченка. Ще один стандарт біля воріт “гірників” знову ледь не став гольовим. Фішер не влучив у площину з меж воротарського.

Такий розвиток подій десь знітив резервістів Шахтаря. Принаймні, до перерви “гірники” так і не організували бодай якоїсь більш-менш цікавої атаки. Гравці Аустрії почали активно йти в пресинг на чужій половині та змусили українців припуститися низки помилок, однак у першому таймі рахунок більше не змінився. 0:1.

На другий тайм Йовічевіч повністю змінив склад, який став максимально наближеним до оптимального. Хіба що Дмитро Топалов, який з’явився на лівому фланзі захисту, не мав ігрової практики в першій частині сезону. І одразу з’явився момент – Криськів з меж штрафного пробив у дотик, проте не влучив. Нарешті і удар у площину – Петряк класно кинув аут на Сікана, а Данило з гострого кута влучив у кіпера. Стало значно веселіше – “гірники” додали передусім у швидкості. Петряк міг вийти віч-на-віч з воротарем, але не зміг обробити м’яч після довгого пасу з глибини. Був момент і у Зубкова, який зі штрафного пробив у руки Фрюхтлю.

Підвела техніка Данила Сікана, який вкрай невдало обробив м’яч у штрафному австрійців. А міг бути вихід віч-на-віч. Ледь не забив Криськів після рикошету від захисника – тільки кутовий. Вступив у гру і Анатолій Трубін, який парирував сильний удар з гострого кута. Ще одну класну атаку віденців завершив Табаковіч, який налякав турецьких горобців на даху стадіону – настільки невдалим був його удар. Перспективний шанс змарнував Зубков, який не зміг обробити м’яч. Надто багато технічного браку від “гірників” – наслідки втягування у підготовку і тривалої перерви без футболу.

На 72-й хвилині Шахтар знову пропустив після кутового. Копп виграв бороьбу в Бондаря і головою подвоїв перевагу Аустрії. “Гірники” отримали шанс скоротити відставання на 79-й. Конопля заробив пенальті, який реалізував Артем Бондаренко. Сікан мав зрівнювати, але змарнував супершанс, перекинувши м’яч повз ворота з вигідної позиції.

У підсумку, 1:2 – два голи після розіграшу кутових принесли перемогу Аустрії. Ігор Йовічевіч отримав від австрійської команди вказівку на слабке місце перед матчами Ліги Європи з Ренном, до яких залишається менше місяця. Стандарти сьогодні стали проблемою для “помаранчево-чорних”, креативу в центрі поля за відсутності Судакова бракувало, а адекватної заміни Мудрику поки і близько не видно, попри активность Петряка в другому таймі.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

55 хв. ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

59 хв. ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

1 годину ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

1 годину ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

1 годину ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

1 годину ago