Віце-президента Європарламенту затримали у справі про хабарі від Катару через чемпіонат світу

У Бельгії затримали віце-президента Європарламенту Єву Кайлі у рамках розслідування справи про корупцію. Її підозрюють у отриманні хабара від влади Катару у зв’язку із чемпіонатом світу з футболу 2022 року.

Про це повідомляє moscowtimes.eu з посиланням на Le Soir.

Співробітники Центрального управління боротьби з корупцією у Брюсселі провели понад 15 обшуків. Чотирьох людей було затримано для допиту. Крім Кайлі, це її помічник з ініціалами Ф.Г., нещодавно обраний генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Лука Вісентіні та колишній депутат Європарламенту від S&D П’єр-Антоніо Панцері. Під час обшуку в будинку останнього було вилучено 500 тисяч євро готівкою. Загалом у результаті слідчих дій правоохоронці конфіскували 600 тисяч євро.

За даними бельгійської прокуратури, зазначені особи отримували хабарі грошима або дорогими подарунками. Катар підкуповував чиновників, які «займають важливе політичне чи стратегічне становище, у спробах вплинути на рішення Європарламенту».

44-річна Кайлі – колишня грецька телеведуча, нині один із 14 віце-президентів європейського законодавчого органу. Вона стала депутатом у 2014 році. До її компетенції входять зв’язки із Близьким Сходом.

При цьому депутати захищені імунітетом, і єдиний спосіб їх затримати – упіймати на місці злочину. У бельгійському управлінні боротьби з корупцією це не коментують.

Голосування, внаслідок якого Катар вперше в історії отримав право проведення чемпіонату світу з футболу, відбулося ще у 2010 році.

Тоді ж Sunday Times з посиланням на джерело повідомило, що двоє членів виконкому Міжнародної федерації футболу (ФІФА) підтримали заявку цієї країни за хабар.

У 2020 році колишній президент ФІФА Йозеф Блаттер відкрито визнав, що рішення щодо Катару було помилковим. За його словами, цю заявку попросив підтримати президент Франції Ніколя Саркозі, котрий мав зв’язки зі спадковим принцом Катару.

Для цього Саркозі звернувся до свого співвітчизника – тодішнього глави УЄФА Мішеля Платіні – і сказав: «Погляньте, що ви та ваші колеги з УЄФА можете зробити для Катару, коли обиратиметься господар чемпіонату світу».

«Зрозуміло, йшлося і про гроші. Через шість місяців Катар купив у французів винищувачі за $14,6 млрд», – зазначив Блаттер.

Влада Катару звинувачення у корупції відкидала. За словами ще одного учасника оргкомітету, вони не давали хабарів, а «інвестиції уряду» у спортивні стадіони чи розвиток інших країн є нормальною практикою.

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Реал Мадрид – Еспаньол: анонс матчу 6-го туру Ла Ліги

Чемпіонат Іспанії, шостий тур 21 вересня, 22:00. “Сантьяго Бернабеу” (Мадрид) Головний арбітр: Хосе Мунуера Монтеро…

5 години ago

Валенсія – Жирона: анонс матчу 6-го туру Ла Ліги

Чемпіонат Іспанії, шостий тур 21 вересня, 19:30. “Месталья” (Валенсія) Головний арбітр: Алехандро Ернандес Пряма трансляція:…

5 години ago

Ліверпуль – Борнмут: анонс матчу 5-го туру АПЛ

Англійська Прем’єр-ліга, п’ятий тур 21 вересня, 17:00. “Енфілд” (Ліверпуль) Головний арбітр: Тоні Гарріентон Пряма трансляція:…

5 години ago

Вест Хем – Челсі: анонс матчу 5-го туру АПЛ

Англійська Прем’єр-ліга. 5-й тур. 21 вересня. 14:30. Лондон. "Лондон Стедіум" Головний суддя: Семюел Барротт (Англія)…

5 години ago

Україна – Афганістан: анонс матчу ЧС-2024 серед футзальних збірних

Вирішальний матч у боротьбі за друге місце у групі С. Україна та Афганістан мають по…

6 години ago

Динамо – Рух: анонс матчу 7-го туру УПЛ

21 вересня, 18-00. Київ, Динамо ім. Лобановського  Арбітр: Віталій Романов (Дніпро) провів 146 ігор в…

6 години ago