ЧС-2022. Хорватія в серії пенальті перемогла Японію

В Ель Вакрі на стадіоні «Аль-Джануб» у присутності 42 523 глядачів у матчі 1/8 фіналу ЧС-2022 відносини з’ясовували збірні Японії та Хорватії.

Чемпіонат світу 2022. 1/8 фіналу

Японія – Хорватія – 1:1 пен. 1:3

Голи: Маеда, 43 (1:0). Перішич, 56 (1:1).

Сім із восьми останніх матчів Хорватії в плей-офф ЧС переходили в овертайм. І Хорватія виграла сім поєдинків, три з них у серії пенальті. Хочеш переграти “шашкових” – роби це в основний час, як Франція у фіналі ЧС-2018.

У понеділок увечері героєм збірної Хорватії став воротар “Динамо” Загреб Домінік Ліваковbч, який виконав три сейви в серії одинадцятиметрових. Гравці збірної Японії пробивали свої удари не найкращим чином. Але Японія-2022 запам’ятається надовго, і зовсім не цими ударами з 11 метрів.

У груповому раунді Японія здивувала своїми перемогами над Німеччиною та Іспанією, і один з її лідерів, 36-річний Юто Нагатомо, пообіцяв, що ця команда продемонструє свій “самурайський дух” і в матчі проти Хорватії.

Японія справді грала сміливо. Форвард Дзюнья Іто, який виконував роль вінгбека, у першому таймі часто залишав не при справах свого візаві Борну Баришича, та виконував небезпечні кроси у штрафний майданчик Хорватії. Незважаючи на присутність у ньому Гвардіоли та Ловрена, біля воріт Ліваковича щоразу виникала невелика паніка. Кроси прямували на Маеду, але форварду “Селтіка” двічі не вдавалося дотягнутися до м’яча.

Однак Маеда все ж дочекався свого шансу. На 43-й хвилині Японія розіграла кутовий, Доан виконав крос, Есіда дотягнувся до м’яча на дальній штанзі, а в метушні, яка виникла, Маеда був спритнішим за всіх. 1:0.

У першому таймі видатному тріо збірної Хорватії в центрі поля (Модрич-Брозович-Ковачич) не вдавалося встановити контроль над м’ячем, Японія дуже добре діяла в пресингу, і зрештою команда Далича переключилася на базову гру – через лонгболли. Саме так “шашкові” створили свій перший момент. Гвардіол просто вибив м’яч уперед, його підхопив Перішич, форвард “Тоттенгема” продавив захисника “Арсеналу” Томіясу і з гострого кута пробив у руки Гонде.

Хорватію не бентежила гра через дальні передачі, втім як і Японію. Обидві команди виконали на двох 63 кроси.

І саме завдяки кросу Хорватії вдалося забити свій м’яч. Подача Ловрена була не ідеальною, але удар Перішича головою з десяти метрів вийшов просто прекрасним – сильно і в кут.

Перішич у своїй кар’єрі вигравав і Лігу чемпіонів, і кілька національних чемпіонатів, але в клубному футболі 33-річний форвард-фулбек рідко буває в центрі уваги. Дуже корисний гравець, але не зірка. Зовсім інша справа – збірна Хорватії. Тут він завжди забиває у важливий момент. Сьогоднішній гол став для Перішича десятим на чемпіонатах світу та Європи.

Після забитого голу на 55-й хвилині Хорватії нарешті вдалося встановити контроль над грою, і підлаштувати її під свій повільний темп. Хадзіме Моріясу проводив одну за іншою заміну, але вони не працювали так ефективно, як у матчах із Німеччиною та Іспанією. До кінця основного часу Японія та Хорватія створили два напівшанси лише після дальніх ударів – Лівакович впорався з ударом Ендо, а Гонда витягли з дев’ятки постріл Модріча.

Не було швидкостей і в овертаймі. Японія ніколи раніше не грала у чвертьфіналі ЧС і розуміла наскільки цей шанс був унікальний, надала перевагу консервативному підходу і збірна Хорватії. Вона була впевнена в собі.

І не дарма. За винятком Ліваї всі свої удари “шашкові” виконали чудово, але героєм матчу в підсумку став Лівакович.

Хорватія чекає на переможця пари Бразилія – Південна Корея, збірній Японії потрібно тільки подякувати за її гру і сміливість. Такі команди потрібні Мундіалям.

 

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

38 хв. ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

42 хв. ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

44 хв. ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

47 хв. ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

49 хв. ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

51 хв. ago