Гана – Уругвай: анонс матчу 3-го туру ЧС-2022

Чемпіонат світу-2022, 3-й тур група Н
2 грудня, 17:00, м. Аль-Вакра, стадіон “Аль-Джануб”
Головний арбітр: Даніель Зіберт (Німеччина)
Телетрансляція: MEGOGO, Суспільне

Tsamina mina, eh, eh
Waka waka, eh, eh
Tsamina mina zangalewa
This time for Africa

Євангеліє від Шакіри, Waka Waka, 07/2010

Саме таким епіграфом хочеться почати анонс поєдинку між збірними Уругваю та Гани. Саме під звуки легендарної Waka Waka “чорні зірки” й “селесте” подарували футболу один із найдраматичніших матчів в історії чемпіонатів світу. У 2010 році ганці перебували всього в двох ударах від того, щоб стати першими африканськими чвертьфіналістами Мундіалей – втім, постріл у порожні ворота Суарес парирував руками, а пенальті Г’яна на 121-й хвилині прилетіло в поперечину.

Сльози вилученого 23-річного Луїса моментально змінились на ейфорію, а далі сталася серія пенальті. Вона завершилась паненкою від Абреу й проходом Уругваю в чвертьфінал. Гана втратила свій time for Africa – і ще довго в новинах писали про прокляття місцевих шаманів на адресу майбутньої зірки Ліверпуля, Барселони й Атлетіко. В самій африканській країні Луїса називають “дияволом”.

У сьогоднішній заявці “чорних зірок” немає героїв того драматичного вечора, а от в складі “селесте” досі виступають Суарес, Кавані й Муслера. Ці прізвища виступають “червоною ганчіркою” для кожного ганського футболіста. Тема помсти не покидає країну – сьогодні в Гані покажуть фільм “Місія помститись”, присвячений “пограбуванню” на ЧС-2010. Палива у вогонь підкинув і Суарес, який на прес-конференції відмовився вибачатись за свій легендарний “сейв”.

Можна було б перервати усі ці спогади тезою про те, що на дворі вже 2022-й рік, але сьогоднішній поєдинок відбувається за схожих умов. Прохід команд у наступну стадію залежить саме від результату особистої зустрічі – і сьогодні Уругваю знову буде важко. У Катарі збірна Гани виглядає значно живіше за “селесте”, хоча схильність влаштовувати драму на рівному місці у “чорних зірок” нікуди не зникла.

Не станемо згадувати драматичні вильоти африканців на попередніх Мундіалях. Достатньо згадати нинішній: у матчі з Португалією колектив виглядав як мінімум не слабше, відігравшись на 73-й хвилині – втім, дурні помилки вилились у 1:3 вже на 80-й. Скоротивши відставання до мінімуму, Гана могла й 3:3 оформити, однак Вільямс на останніх секундах не зміг пробити у порожні ворота.

У поєдинку з корейцями Гана домінувала в першому таймі, забивши два голи й нічого не дозволивши азіатам. Втім, вже на 61-й хвилині на табло горіли 2:2, причому “чорні зірки” пропустили двічі за три хвилини. Кудус на 68-й хвилині знову вивів ганців уперед, але надалі африканці істерично відбивались, дивом не втративши перемогу.

Не можна сказати, що Гана слабка. Цей колектив відверто подобається своєю дисциплінованістю й агресивною моделлю гри, однак футболісти допускають занадто велику кількість простих помилок. Та і загалом стабільності не вистачає. Вочевидь, взнаки дається середній вік збірної – вона є наймолодшою на ЧС-2022.

Уругвай же привіз у Катар один із найбільш підстаркуватих складів. Досвід поки що зовсім не допомагає “селесте” – латиноамериканці набрали одне очко, не забивши жодного гола. Можна говорити про нефарт, адже тричі вони влучали в стійку, а Португалія й Південна Корея не виглядали надто краще (“тигри” так і взагалі не сподобались). Проблема полягає в тому, що і уругвайці нічого хорошого в своїй грі не продемонстрували.

В теорії, можна зачепитись за перебування підопічних Дієго Алонсо в топі за оборонною роботою, але вибірка занадто мала, а їхні суперники не звикли влаштовувати феєрію в атаці. Більш важливо, що за наявності Нуньєса, Кавані, Суареса, Вальверде й Бентанкура “селесте” вкрай слабко атакують самі.

Принаймні, виокремити якісь тенденції важко – це суцільний сумбур. Відзначити можна хіба що відсутність дисципліни – гравці часто стягуються в зону м’яча, не створюючи ширину чи більшість в потрібних зонах. На коротких відрізках гри Уругвай може підтиснути будь-кого, але особливого зиску це не приносить. Між тим, сьогодні команді необхідно перемагати, і бажано – з якомога більшим рахунком.

Орієнтовні склади на матч Гана – Уругвай

Гана: Аті-Зігі – Лемпті, Амарті, Салісу, Менса – Парті, Самед – Кудус, А. Айю, Д. Айю – Іньякі Вільямс

Уругвай: Рочет – Хіменес, Годін, Коатес – Варела, Вальверде, Бентанкур, Весіно, Олівера – Нуньєс, Кавані

Максимович Назар

Recent Posts

Вірт очолив клуб Першої ліги: фахівець прокоментував своє працевлаштування

Колишній головний тренер Руху, Вереса та Звягеля Юрій Вірт повертається до тренерської діяльності, очоливши тернопільську…

5 хв. ago

Спеціальна комісія УПЛ перевірить стадіон Ворскли

Президент Української Прем’єр-Ліги Євген Дикий анонсував створення спеціальної комісії, яка перевірить стан газону на стадіоні…

8 хв. ago

Карвахаль: Коли я не потягну рівень Реала – я піду

Правий захисник Реала Дані Карвахаль прокоментував своє майбутнє в іспанському гранді та заявив, якщо він…

11 хв. ago

Вихованець Шахтаря перейде в екзотичний чемпіонат

Український вінгер Дмитро Білоног стане футболістом оманського СК Сур.Читати далі

13 хв. ago

Перехід Себальйоса до Динамо міг відбутися без згоди Шовковського

Відомі нові подробиці переходу колумбійського захисника Браяна Себальйоса до київського “Динамо”.Читати далі

15 хв. ago

Тен Хаг – про ситуацію з Антоні: Футболісти повинні заслужити право грати

Головний тренер "Манчестер Юнайтед" Ерік тен Хаг прокоментував ситуацію з бразильським правим вінгером Антоні, який…

18 хв. ago