Мундіаль-2022. Хорватія здобула вольову перемогу над Канадою

Канада програла у першому турі, але показала добротний футбол. Фіналістові 2018-го року дуже була потрібна перемога, адже у першому турі не вдалося здолати Марокко.

Мундіаль-2022, 2-й тур.

Хорватія – Канада  4 : 1.

0 – 1. Девіс – 2.

1 – 1. Крамаріч – 36.

2 – 1. Лівая – 44.

3 – 1. Крамаріч – 70.

4 – 1. Майер – 90+4.

Збірні Хорватії та Канади невдало стартували на Чемпіонаті світу-2022. Срібні призери попереднього Мундіалю не змогли переграти Марокко, розписавши нулі, а дебютанти турніру якимось дивом програли Бельгії (хоча мали перемагати). Жахлива реалізація поставила “трилисників” на край прірви – у випадку поразки від балканців вони точно вилітали б з ЧС, в той час як “картаті” за будь-якого розкладу зберігали шанси на плей-офф.

Опинившись у ситуації “пан або пропав”, канадці видали ураганний початок матчу, відкривши рахунок вже на 67-й секунді. Голом відзначився антигерой поєдинку з бельгійцями – Девіс перестрибнув Юрановіча й замкнув подачу від Б’юкенена з правого флангу. 0:1! Це була вагома заявка на успіх, адже на останніх 11 чемпіонатах світу лише одного разу команда програла після забитого в перші 2 хвилину голу.

Канада не зраджувала своєму стилю, максимально інтенсивно пресингуючи хорватів. Підопічні Златко Даліча на старті зустрічі відверто розгубилися, що ледь не вилилось у другий пропущений м’яч – Ларін вирвався віч-на-віч з Ліваковічем. На щастя для “картатих”, Кайл заліз у явний офсайд. Ще кілька хороших атак довести до логічного кінця не вдалося.

Перші 15-20 хвилин залишилась за представниками Північної Америки. Втім, клас віце-чемпіонів світу почав даватись взнаки із середини тайму. Хорвати підлаштувались під пресинг збірної Канади й стали користуватись розривами за плечима атакувальної групи. Матч перетворився у двосторонній рух без центру поля – і в цьому режимі “картаті” виглядали значно гостріше.

Так, вже на 22-й хвилині Лівая отримав розрізний пас від Ковачіча й пробив з лівого кута воротарського у голкіпера. На 27-й же Крамаріч забив гол, відкрившись під передачу Ліваї на правий край штрафного, хитнувши трьох захисників і вистріливши у дальній кут. На жаль для Андрея, взяття воріт не зарахували через офсайд у Ліваї (саме він асистував нападнику).

На 36-й хвилині Брозовіч викотив пас із центру на правий кут воротарського, куди влетів Лівая. Марко бахнув у ближню дев’ятку, однак Борян парирував! Втім, після цього йому таки довелося виймати м’яч із сітки. Хорвати після кутового провели атаку другим темпом, у якій Перішіч запустив хитру передачу за спини захисникам на Крамаріча – той увірвався на лівий край штрафного й переграв голкіпера. 1:1!

Канадці нічим цікавим не відповіли. “Картаті” ж продовжували тиск, справедливо вирвавшись уперед перед свистком на перерву. На 44-й хвилині Юрановіч прорвався правим флангом і викотив м’яч на лінію півкола в ноги Ліваї – Марко прийняв сферу й другим дотиком відправив її лівий нижній. 2:1! Марко став автором першого голу футболіста хорватського клубу (Хайдука) у ворота футболіста сербського клуба (Црвени Здєзди) за всю історію Мундіалей.

Відпочивати команди відправились за переваги хорватів у рахунку, однак канадці не здались. Всього за три хвилини після відновлення гри “трилисники” повинні були відновлювати статус-кво – це Осоріо завдав потужного удару з правого кута штрафного. М’яч летів під дальню стійку, але розминувся з нею у лічених сантиметрах. Ще за сім хвилин класна атака Канади завершилась ефектною комбінацією з пострілом Девіса метрів з 20-ти – Ліваковіч дістав сферу з дев’ятки!

Загальна картина другого тайму не відрізнялася від того, що побачили фани до перерви. Це був такий же двосторонній рух без центру поля, в якому віце-чемпіони світу демонстрували класову перевагу. Ще перед моментом Девіса вони могли закривати гру завдяки вриванню Модріча у карний майданчик та пасу на 11 метрів під удар Крамарічу – Андрей бив лівий нижній, змусивши Борянка виконувати ефектний сейв.

На жаль для прихильників збірної Канади, в останні півгодини підопічні Джона Хердмана не загострювали гру. Прориви по флангах у них ще були, але моментів вже не виникало. Хорватія ж впевнено виходила з-під пресингу, хоча в середині другого тайму тривожити воротаря теж вдавалося рідко.

Втім, на 70-й хвилині тиск таки вилився у третій гол – це Крамаріч прийняв закидання від Перішіча на правий край штрафного, хитнув кількох опонентів і вистрілив у дальній кут. 3:1! Андрей став лишень другим футболістом в історії збірної Хорватії, якому вдалося оформити дубль на чемпіонатах світу (після Манджукіча).

На 78-й Брозовіч міг і четвертий м’яч вколотити, зігравши на добиванні після прострілу Перішіча, але точності йому трішки забракло. Канадці огризнулись небезпечним ударом Хойлетта в компенсований час. Зрештою, перед фінальним свистком добили “трилисників” виходом 2-в-1 проти Боряна у виконанні свіжих Оршіча й Майєра. Останній і встановив остаточний рахунок зустрічі – 4:1! Канада втратила шанси на плей-офф.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

14 хв. ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

17 хв. ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

19 хв. ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

22 хв. ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

24 хв. ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

26 хв. ago