Categories: Єврокубки

Шахтар – РБ Лейпциг: передматчева прес-конференція Йовічевіча

Головний тренер Шахтаря Ігор Йовічевіч видав величезну промову перед поєдинком проти РБ Лейпциг у завершальному турі групового етапу ЛЧ.

– Перед матчем Анатолій Трубін сказав, що нинішній Шахтар відрізняється від того, що був улітку на зборах. Завдяки чому сталися такі зміни, чий прогрес є помітним найбільше?

– Люди також змінюються протягом життя. Якщо людина має амбіції для прогресу, так само це й працює на футбольному полі. Я вважаю, що для досягнення високих цілей потрібні люди, – це навіть важливіше, ніж просто футболісти, головне – люди. Коли бувають важкі матчі, коли перед командою стоять виклики, усе вирішують лише кадри. На цьому рівні необхідно мати талант, і він у всіх моїх гравців є. Талант множиться на персоналію, і це втілюється в досягнення високих цілей, які ми зараз ставимо.

Ніхто три з половиною місяці тому не давав навіть двох відсотків на те, що перед 6-м туром Ліга Європи вже буде в нас у кишені й ми змагатимемось за 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. У нас будується команда, і запас для гарного проєкту є. Це надихає і дає дух, що в кожній грі та з будь-яким суперником ми можемо перемогти. Я вже неодноразово говорив, що перший матч із Лейпцигом став переломним для нашої команди. Це був перший матч єврокубка, й ми не знали, наскільки є гарними, суперник також цього не знав. З кожною грою ми додавали у впевненості, маневрах, ресурсах, системі, стиль гри завжди зберігався.

Наш дух ми спробуємо продемонструвати і в завтрашньому матчі, щоб зробити з неможливого можливе. Зараз якщо це хтось і може зробити, то це – ми. Я не люблю виділяти прогрес когось одного, для мене прогресувала вся команда. Ви – журналісти та вболівальники – на емоціях можете визначити, хто прогресує більше, а хто – менше. Хтось утілює свою майстерність у голах, хтось – у грі з м’ячем, хтось – у гольових передачах. Захисники мають свою роль – зупинити атаку суперника, півзахисники повинні задавати темп і ритм грі, а хтось робить різницю в атаці, аби через голи відбивалося, що команда може домогтися результату.

Якщо ти граєш на колектив, то він завжди допоможе тобі вистрілити. Сьогодні Мудрик, завтра – Судаков, потім – Зубков, однак ми – одна команда, у якій б’ються всі разом.

– Після першого матчу у Лейпцига змінився головний тренер. Як оціните ігри команди за нинішнього наставника і чого очікуєте від завтрашньої зустрічі?

– Особисто я це сприймаю як виклик. Перед кожним очним протистоянням дивлюся характеристики тренера опонента, дивлюся на його стиль гри і намагаюся зрозуміти, що він хоче запропонувати. Зараз ми говоримо про чудового тренера. Марко Розе – топ-тренер, він давно на високому рівні показує свою якість. Уболівальники Шахтаря також не можуть забути дворічного протистояння з Борусією (Менхенгладбах) і його результату. Його команди грають дуже агресивно та інтенсивно, проте зараз ігрова схема дещо змінилася. Його система гри завдає проблем, але, гадаю, ми завтра впораємось і продемонструємо гарну гру.

Іноді навіть досконалості бракує, однак, граючи за 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, кожен з нас має бути на такому рівні, щоб це стало незабутньо. Повторюся: ніхто не думав, що ми зможемо вийти навіть до Ліги Європи, але зараз це вже в нас у кишені. Ти хочеш, щоб мрія здійснилася, проте якщо це йде від серця – це навіть не мрія, адже ти настільки хочеш, що вона повинна стати реальністю.

– Яка кадрова ситуація в команді? Гра з Лейпцигом буде найважливішою у вашій кар’єрі?

– Такого матчу в нашій кар’єрі ще не було, коли нам би випадала нагода вийти до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Особисто я такої напруги ще не відчував, та й усі так само, крім деяких футболістів. Ця амбіція і часом невизначеність моменту рухає тебе вперед. Ми здійснили велику роботу і вже не задовольняємось тим, що маємо. Лишилося 95 хвилин матчу з чудовою командою, яка в останніх поєдинках набрала 16 очок з 18 можливих, яка демонструє гарний та інтенсивний футбол, вигравши у Реала і опонентів у Бундеслізі.

Нкунку, Вернер, Форсберг – усі вони виступають на чудовому рівні, тож завтра для нас буде супервиклик. У футболі не завжди виграють фаворити, але те, що в нас багато травм, це факт. Швед і Зубков – важливі гравці нашої команди та нашої моделі гри. Однак, гадаю, їхню втрату гідно й на максимальному рівні замінять інші. Вірю в команду та в позитивний результат.

– Чи готова ваша команда грати першим номером у матчі-відповіді з Лейпцигом?

– Не завжди виграє той, хто діє першим номером. Команда перемагає, якщо відповідає чотирьом сегментам футболу й домінує всі 95 хвилин. Не можна виграти протягом 15 хвилин – ти маєш дотримуватися плану і вірити в перемогу до самого кінця. Якщо ми хочемо виходити до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, то завтра нам потрібна лише перемога, а Лейпциг влаштує й нічия. Іноді такий розклад для суперника – психологічний тиск, адже не кожен може грати на нічию.

Один гол може зробити для нас результат і може поставити на кін усе і через енергію та ва-банк змінити гру. Цим і є цікавим футбол, повторюся: Шахтарю не обов’язково грати першим номером, щоб перемогти в матчі. Це доводить перший поєдинок з Лейпцигом, адже на контратаках із 39 відсотками володіння м’ячем ми забили чотири голи, але могло бути ще більше. З Реалом було так само: у нас 41 відсоток володіння, а все виглядало так, ніби ми мали 60 відсотків. Гра йшла, ми виходили з-під пресингу Реала з оборони.

Хочу бачити команду, яка читає гру. Коли треба терпіти, то оборона має діяти компактно. Лейпциг змушує тебе щільно оборонятися, адже якщо ти підеш у пресинг, то розтягнеш лінії. Ви бачите, проти кого ми граємо. Нкунку та Вернер коштують по 100 мільйонів, і для нас було б смертельно дати їм простір. Ми повинні бути на м’ячі, що й призвело до того, що ми думаємо про вихід до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Треба не відступати від свого стилю, однак слід бути розумними і читати моменти, коли треба м’яч притримати. Тільки якщо ти зможеш прочитати гру, зможеш перемогти.

– У вас у команді багато молодих і талановитих гравців.

– Для успіху нам і потрібні такі особистості. Усі виклики мотивують нас ставати кращими й виходити на поле. Це перший досвід, і ми намагаємось бути сильними духом, скористатися своїми талантами. Насамперед ми граємо для України і за неї. У кожній грі ми показуємо, що можемо грати. Раніше ніхто в нас не вірив, і тому я хочу зробити все неможливе можливим.

– Перед попередніми матчами Ліги чемпіонів ігри Шахтаря в УПЛ переносились. Цього разу команда провела важкий поєдинок з Олександрією. Як це впливає на підготовку до Лейпцига?

– В останньому турі ми з Олександрією були в однакових умовах, тож повітряна тривога вплинула на нас однаково, і ми не виправдовуватимемося. Маємо зробити висновки, щоб перемагати в наступних іграх. Можливо, тривога пішла нам на користь, адже ми знов увійшли до матчу та вирівняли гру. До вилучення мали достатньо моментів, але потім команді довелося показувати характер. Олександрія – гарна команда, і ми повинні це визнавати.

Особисто за себе можу сказати, що нікому не сподобалося б переживати тривогу, оскільки ти не знаєш, що буде далі. Є невизначеність, і ти думаєш, що зараз може щось упасти, але також у голові думки про тактику і те, як обіграти опонента. Усі українські команди – герої зараз, як і українські солдати. Ми граємо на території України та б’ємося. Люди, котрі б’ються за нашу свободу, – фани наших команд. Усі представники країни у єврокубках уболівають один за одного, і я відчую підтримку цілої країни на завтрашньому матчі, так само буде на матчі СК Дніпро-1. Хочеться, щоб усі команди більше вигравали та заробляли бали до спільної скарбнички. Шкода, що в Динамо не вийшло дати результат, проте, коли грає Динамо, ми всі повинні вболівати за них.

– Чи втомлюєтесь ви від постійних переїздів? Як виглядає підготовка Шахтаря до матчів єврокубків?

– Переїзди, звісно ж, виснажують, адже в тебе просто ні на що не лишається часу. Представники інших команд мають дозвілля, а в тебе постійна рутина, і цей психологічний фактор трохи гнітить. Завтрашній матч буде вирішальним, але потім ми матимемо ще п’ять ігор. Завтра спробуємо боротися й продемонструвати все найкраще. Через переїзди немає балансу між фізичним і ментальним. Ситуація для нас така собі, однак попри все ми боротимемось, – цитує Йовічевіча прес-служба Шахтаря. 

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

2 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

2 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

2 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

2 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

2 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

2 години ago