Калитвинцев і Циткін – найкращі тренери чергового туру VBET UA Перша/Друга

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру VBET UA Перша і VBET UA Друга

Одноосібний лідер західної групи має відрив від найближчого переслідувача в шість очок – прекрасний результат як для початку другого кола. «Полісся» впевнено крокує чемпіонатом, демонструючи стабільність результатів.

Тож сьогоднішній лауреат Об’єднання у Першій лізі – головний тренер житомирського «Полісся» Юрій Калитвинцев. Його підопічні обіграли івано-франківське «Прикарпаття» (2:0 у домашньому матчі), досягнувши переконливого показника в 91,67% набраних із можливих очок.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Попри те, що лідер у першому колі розгромив «Прикарпаття» 3:0 на його полі, та й загалом зберігав перевагу в історії протистоянь (+3=2‒2; 11:7, а від 1960 року команди міст Житомира та Івано-Франківська провели між собою 57 матчів на всеукраїнському рівні: 23 виграли поліщуки, 12 нічиїх, 22 – перемоги прикарпатців, голи ‒ 68:64 на користь Полісся), очікувалося складне протистояння. Ще в 2021 році житомиряни втрачали очки з цим суперником – зараз контраст суттєвий.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 3
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Тут визнаємо однозначно складнішу кадрову ситуацію в гостей – якщо в господарів був відсутній лише форвард Кисленко (який за спиною Будківського рідко грає в цьому сезоні), та ще й повернувся після травми оборонець Нестеров, то у «Прикарпаття» була низка значущих втрат. Це найбільш досвідчений воротар Піцан, провідний лівий захисник Писко, півзахисники Волошинович, Оринчак і Сондей – провідні креативники гостей.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Незважаючи на ключову перемогу над «Карпатами» ‒ своїм головним конкурентом, у наступному турі тренерський штаб житомирян вдався відразу до трьох замін у стартовому складі. Червака в центрі захисту замінив Нестеров (і досвідчений оборонець, хоч явно ще набирає тільки форму, відкрив рахунок у матчі!), замість Шаповала ліворуч у захисті вийшов Морговський, а Грицук витіснив Янакова в трійці атакувальних півзахисників. Досвідчений плеймейкер став співавтором другого голу.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
При номінальній схемі 4-2-3-1 житомиряни виділяли в цьому матчі значно більші сили на атаку – фулбеки за середньою позицією були далеко в центрі поля, на одній висоті з центром півзахисту, а вінгери та атакувальний півзахисник діяли поруч із Будківським.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Вісім матчів складає безпрограшна серія «Полісся» ‒ сім перемог і єдина нічия місяць тому. Воротар команди Кудрик не пропускає 490 хвилин (найбільш тривала «суха» серія чемпіонату – і вона триває). Представник житомирян Будківський лідирує серед найкращих бомбардирів (7 голів).

Лауреат 8-го ігрового дня в номінації «Тренер туру в VBET UA Першої ліги»:
Юрій Калитвинцев («Полісся» Житомир)
Середній бал – 4,6

 

Друга ліга – головний донор вітчизняного футболу, деякі з клубів, які кілька років тому починали звідси, з нижнього професіонального дивізіону, вже грають у єврокубках, доходять до фіналу Кубка України. Саме тому до новачків тут ставляться не зверхньо, а з інтересом – і дебютанти змагань ПФЛ часто підносять гучні сюрпризи. Як «Хуст», який розгромив значно досвідченіший за стажем гравців «Васт».

Тож сьогоднішній лауреат Об’єднання у Другій лізі – головний тренер ФК «Хуст» Володимир Циткін. Його підопічні завдали поразки миколаївському «Васту» (5:1 на власному полі), здобувши найбільшу перемогу в своїй історії.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
«Васт» ‒ такий же дебютант Другої ліги та змагань ПФЛ, до того ж, це перше коло – і є фактор свіжості суперництва (команди не зустрічалися раніше, в тому числі й на аматорському рівні). Головне ж – миколаївський клуб підібрав гравців, у яких побільше досвіду виступів на всеукраїнському рівні, в тому числі серед професіоналів. А гравців, які б побачили португальську Примейру (як Ярчук) чи футбол академії «Шахтаря» (як Сартіна), в господарів не було.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У господарів з різних причин у заявку на матч не потрапили воротар Бучок і захисник Романенко – і якщо перший є резервним гравцем, то другий – основним. Миколаївці ж прибули з неповним запасом, особливо ослабленою була атака (Гуменяк, Берко, Студенко) та середня лінія (Головін). Як особливу обставину, заявимо те, що «Васт» зіграв вперше за три тижні – попередні два матчі були перенесені через форс-мажори військового часу.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем – поразкою від «Реал Фарми» в Одесі – хустяни провели чотири зміни в стартовому складі. Замість Романенка, Андріци, Боднарука та Фляшка вийшли Нечосов, брати Луціви та Станкович. Це було безперечне посилення групи атаки основними гравцями, втім, викликала занепокоєння вкотре вимушено змінена оборона (і на початку гри гості позначили це слабке місце раннім голом і кількома атаками).

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
У тактичному плані ФК «Хуст» ‒ досить цікавий суперник. Через видимість хаосу в атаці їм важко протистояти – Луціви, Станкович і флангові захисники на високій середній позиції постійно міняються зонами, включаються в затяжні рейди та зміщуються з флангів у центр і навпаки. Якщо своєчасно не зупинити лідерів команди, важко утримати їх від затяжних, багатоходових атак. Причому, молодість провідних гравців дозволяє їм довго утримувати високий темп, аж поки не ламається супротив суперника.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Ця перемога – перша в історії протистояння двох клубів і певна реабілітація за прикру поразку в Одесі. Втім, у домашніх матчах ФК «Хуст» ще не програвав. Використовуючи перевагу над суперниками за рахунок дальності виїзду (справедливості заради, так само підопічні Циткіна страждають через тривалі переїзди на гостьові матчі), хустяни здобули вдома сім очок із дев’яти можливих за переконливого співвідношення м’ячів – 9:1.

Лауреат 7-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі:
Тренер туру – Володимир Циткін (ФК «Хуст»)
Середній бал – 4,6

Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

28 хв. ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

32 хв. ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

33 хв. ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

37 хв. ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

39 хв. ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

41 хв. ago