Categories: Інше

Жуніор Мораєс: Під час перших вибухів я спав, потім прокинувся, а довкола вже йшла війна

Колишній форвард збірної України Жуніор Мораєс в інтерв’ю «FourFourTwo» розповів про повернення до Бразилії та війну в Україні.

– Ви переїхали в Україну у 2012 році, поповнивши склад донецького «Металурга». Як це було?

– Все пройшло досить легко, але зі своїми але! Я два роки грав у Румунії та Болгарії, але в Донецьку зима була суворішою, мова складніша, а футбол набагато фізичніший. Хоча у клубу були чудові умови та великий потенціал.

– Війна прийшла до Донецька 2014 року. Як вам було?

– Наприкінці сезону ми почали спостерігати деякі протести на вулицях, але нічого такого, що можна було б боятися. Потім усе змінилося – повстанці вторглися до Донецька та взяли під контроль офіційні будівлі. З’явилися барикади, люди зі зброєю, і ми зрозуміли, наскільки екстремальною була ситуація.

Наприкінці сезону усі мої бразильські товариші одразу ж повернулися додому. Мені довелося затриматися в Донецьку, оскільки був визнаний найкращим нападником ліги і мав брати участь в офіційному заході. Після цього я вирушив до Бразилії, як тільки туди приїхав, то побачив, що аеропорт Донецька розбомбили. Подивився на дружину – ми зрозуміли, що нам дивом вдалося врятуватися.

– Що трапилося з клубом?

– «Металург» переїхав до Києва через війну. Було важко – моя дружина була вагітна, але клуб зробив усе, щоб допомогти. Зважаючи на невизначеність, що буде з донецькими клубами надалі, я вирішив перейти до «Динамо».

– Через три роки ви перейшли з «Динамо» до «Шахтаря». Як вам було з огляду на суперництво двох клубів?

– З «Динамо» у мене пов’язано багато приємних спогадів, але ми не змогли домовитися про продовження контракту, і «Шахтар» зробив пропозицію. Це було найскладніше рішення у моїй кар’єрі – нелегко переходити від одного суперника до іншого, залишаючись у тому самому місті, адже «Шахтар» уже базувався у Києві. Останні переговори з президентом “Динамо” не були особливо дружніми.

– Як ви потрапили до збірної України у 2019 році?

– Я ще був у «Динамо», коли Андрій Шевченко зателефонував і запитав, чи я готовий грати.

Вирішив почекати – вів переговори з «Динамо», тож не був певен, чи зможу пов’язати своє майбутнє з Україною. Але потім підписав контракт із «Шахтарем» і відчув, що настав час стати громадянином та представляти національну команду.

Я був дуже гордий зробити це. Провів багато років в Україні та почував себе як удома. Це було не те, що грати за країну, з якою ти не пов’язаний.

– Чи вірили ви в те, що вторгнення Росії відбудеться до того, як це сталося цього року?

– Ми не були в Україні на передсезонці, і у нас була зустріч із радою директорів та нашим тренером. Команда була дуже стурбована – я запитав: «Що ви робитимете, якщо ми повернемося в Україну і розпочнеться війна?». Вони сказали, що дуже малоймовірно, що щось станеться, але якщо це станеться, дорога до Києва займе кілька днів.

Війна розпочнеться на кордоні, а у Києві ми будемо гаразд – вони нададуть усе необхідне, щоб вивезти нас із країни. Ми вирішили повернутися в Україну, але вибухи в Києві застали нас зненацька вранці в середу. Я не звинувачую клуб, бо це було важко передбачити, але, можливо, вони могли б почекати, перш ніж везти нас назад до України.

– Що ви пам’ятаєте про ту ніч, коли почалися бомбардування?

– Під час перших вибухів я спав, потім прокинувся, а довкола вже йшла війна. Здавалося, що колись прокинуся нормально і зрозумію, що все було лише кошмаром. Це був розпач – дивився у вікна своєї квартири та бачила вогні від вибухів. Сусіди евакуювалися, збирали все, що могли, і просто виїжджали.

Бачив рух транспорту, людей у ​​повній паніці. Це було схоже на ті фільми про кінець світу. Я був зовсім не готовий – у мене не було достатньо палива в машині, і не знав, що робити.

Зателефонував одному з директорів клубу – початковий план був такий: чекати вдома, доки ми не зможемо безпечно доїхати до готелю, де команда зупиняється перед матчами.

– Як минули наступні кілька днів?

– Я був зі своїми бразильськими одноклубниками та їхніми сім’ями в готелі, не маючи жодного уявлення про те, що може статися далі. Це були три з половиною дні мук та психологічного стресу. Щогодини ми чекали на позитивні новини; безпечний план, який доставить нас до кордону. Але реальність була протилежною – кожну хвилину ми отримували дедалі поганіші новини.

Клуб намагався зробити все можливе, щоб допомогти нам поїхати – автобуси, потім вони подумали про те, щоб надіслати нам достатньо палива для наших машин. Ми розглядали можливість поїхати поїздом, літаком, на чому завгодно, але це було просто неможливо. Час минав, і ми знали, що росіяни дедалі ближче до Києва.

– Чи правда, що ви могли поїхати, але лишилися зі своїми бразильськими товаришами?

– Два моїх друга запропонували машину, на якій я міг би легко доїхати до кордону, але просто не зміг дозволити собі цього зробити. Ми були цілою групою. У нашій групі були новонароджені, жінки, люди похилого віку і багато хороших друзів. Як я міг думати тільки про себе та втекти без них?

Моя сім’я була в Бразилії – це був величезний збіг. Моя дружина та діти мали квитки на зворотний рейс до України в неділю перед вторгненням, але наша домробітниця мала позитивний тест на COVID, тому вони відклали свій приліт.

– Як вам удалося вибратися з країни?

– Найважливішою людиною був президент УЄФА Александер Чеферін. Ми кілька днів намагалися знайти вихід, а в п’ятницю ввечері він зателефонував і спитав, що нам треба. Я сказав йому, що нам потрібно два автобуси до вокзалу, потім поїзди до кордону, а також достатньо їжі на дорогу. У суботу все було готове до нашого втечі. Дуже вдячний йому за те, що зробив.

– Пізніше ви перейшли до «Корінтіансу»…

– Нам дозволили підписувати контракти з новими клубами. Коли я повернувся до Бразилії, вирішив, що настав час залишитися ближче до сім’ї. У «Корінтіансі» мені поки що все подобається. Мій перший місяць у Бразилії був дуже важким – я все ще був повністю залучений до війни. З того часу я теж був залучений – маю багато друзів в Україні, тому не міг на 100 відсотків зосередитися на тренуваннях. Але «Корінтіанс» неймовірно допоміг мені.

– Чи сподіваєтесь ви повернутися до України після війни? Вам уже 35 років – чи могли б ви знову грати за збірну?

– Коли ми виїжджали з України, директор «Шахтаря» запропонував мені роль у клубі. Він сказав, що двері завжди будуть відчинені, якщо я захочу знову грати в Європі або взяти нову роль після завершення кар’єри. Ми обов’язково відвідаємо Україну, як тільки це буде можливим. Я не знаю, яке моє майбутнє з національною командою, але можу сказати однозначно: якщо я їм колись знадоблюся, я більш ніж готовий грати знову.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

5 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

5 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

5 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

6 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

6 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

6 години ago