Categories: УПЛ

Сергій Лавриненко – про підготовку Інгульця до старту сезону, легіонерів і зарплати

Головний тренер «Інгульця» Сергій Лавриненко розповів про перспективи свого клубу.

Вже четвертий місяць Україна воює проти російської армії. Як наслідок – минулий чемпіонат був не дограний, а новий ось-ось має початися, але не зовсім зрозуміло, де і за яких умов.

Про перспективи відновлення УПЛ та готовність до нового сезону Інгульця кореспондент FanDay.net Андрій Шевченко поговорив із Сергієм Лавриненком.

– Насамперед – про команду. В якому стані ваші кадри, чи всі зберуться?

– Наразі команда ще не зібрана. Планується збирання 25-26 червня. Є футболісти, які контракти закінчуються. Запитань багато і в процесі їх вирішуватимемо.

У шести-семи футболістів закінчуються контракти 30 червня, зараз ведемо переговори. На сьогоднішній день у нас на контракті лишається 12 осіб, якщо я не помиляюся. Ну а по решті – у процесі роботи прийматимемо рішення.

Усі прибудуть у розташування команди та спілкуватимемося. Бажання зберегти футболістів є, у них начебто теж є бажання залишитись у команді, ну а там залишилася справа за малим. З українських гравців із нашої команди ніхто не вибув.

– Чи будуть у вас новачки? Чи є конкретні варіанти посилення складу?

– Так, ми ведемо переговори. Але цей процес багатогранний, має збігтися багато факторів – і бажання футболіста, і можливості президента. Переговори ведемо, сподіваюся, що, як і кожне міжсезоння, ми зможемо підписати новачків. Нехай їх буде небагато, але вони будуть якісні.

– Чи можете назвати імена конкретних гравців, які приїдуть на перегляд?

– За іменами називати некоректно, оскільки я розумію, що футболіст має вибір — переходити в одну чи іншу команду, то це вже буде спекуляція. Тому тут важливо: коли він уже поставив свій підпис, тоді ми скажемо про це.

– А загалом, на які позиції шукаєте новачків?

– Плануємо посилити групу атаки. Також є бажання зберегти тих гравців, які у нас на контракті були. Хотіли б, щоб гравці оборонної лінії таки залишилися у нашій команді. 

У нас є легіонери, і вони, швидше за все, до нас не приїдуть, тому їх позиції також хочемо замінити українськими футболістами.

– Хто зараз у якій формі перебуває? Чи був у когось із гравців нормальний тренувальний процес, наприклад, закордоном?

– Усі українці були на території України. Займалися самі, хто мав якусь можливість. Централізовану форму ніхто не підтримував. За часи війни команда не збиралася.

24 лютого ми прилетіли з Туреччини, розпочалася війна. До сьогодні команда разом не була.

Як команда Інгулець ми благодійні матчі не проводили, але гравці самостійно брали участь у благодійних іграх та турнірах. Я знаю майже за всіх, що вони підтримують форму.

– У вас у команді шість легіонерів, чи є шанси, що хтось із них приїде? Чи ведуться з ними переговори?

– З легіонерами є складнощі у розумінні – приїдуть вони чи ні. Я спілкуюся з ними, але вони у мене питають – вирішили чи не вирішили проводити чемпіонат закордоном. Я їм відповів, що поки що чіткої позиції немає.

Начебто сказали, що в Україні, але все одно все в голові пам’ятають, що може бути варіант того, що ігри за якоюсь схемою будуть проводитися за кордоном. Але ми з усіма зв’язки.

– Як ви ставитеся до ідеї проведення чемпіонату на території України? Приміром, коментатор Ігор Бойко вважає, що краще чемпіонат проводити за кордоном, тому що це буде сигнал Заходу, що у нас навіть у футбол не можна грати і відповідно до країни потрібно більше надавати допомоги.

– Я тут погоджуся, Європа теж звикає до війни. Якби чемпіонат проводився в якійсь країні, а може його треба було б провести у двох-трьох країнах, то, можливо, це дало б якийсь інформаційний поштовх.

І в Україні теж хотілося б провести, але розуміємо, що це ми проведемо просто для себе, для галочки – уболівальників не буде, телебачення, швидше за все, також.

– Технічно ви якось уявляєте, як проходитиме УПЛ із можливими повітряними тривогами та іншими небезпеками, які можуть виникнути?

– Це все може розтягуватись на три дні, сирена прозвучала – перенесли наступного дня, знову сирена – знову перенесення. Ніхто не знає, скільки може матч тривати. Якщо матч призначено на сім вечора, а о восьмій прозвучала сирена? Але ми ж його о 12-й ночі не показуватимемо нікому. А наступного дня його, коли, о дев’ятій ранку догравати? Складнощів дуже багато, тут найголовніше безпека. Дуже тяжке питання.

Начебто й починати треба, але розумієш, що якщо ми не почнемо, то загалом футболу в Україні просто не буде. Тому що дуже великі складнощі будуть взагалі з футболістами, не кажучи вже про Прем’єр-лігу, а Перша чи Друга ми їх взагалі просто не зберемо.

– Якщо говорити про Першу лізу, зовсім недавно директор Оболоні заявив, що немає сенсу проводити змагання ПФЛ, оскільки команди, які мали боротися у плей-офф за підвищення у класі, позбавлені цієї можливості. Згодні?

– Вони можуть потрапити, але цього року ніхто не розраховував, що буде війна. Якби війни не було, напевно, всі дограли б свої ігри, і Оболонь зіграла б свої стикові матчі.

Але торкнися зараз справи і скажи: «Гаразд, давайте ми наступного тижня зіграємо гру [плей-офф за місце в УПЛ]», я сумніваюся, що Оболонь на сьогодні має повноцінний склад для проведення цього матчу.

Тому що я знаю, що багато хлопців не приїхали до України. Вони [Оболонь] теж були на зборах у Туреччині і збирати їм зараз команду із чистого аркуша. Спекулювати на цій темі точно не потрібно.

– Повернімося до ваших легіонерів, чим вони зараз займаються і як підтримують форму?

– Легіонери знаходяться у себе в країнах, чотири з них працевлаштовані, в оренді, ще два – без ігрової практики. Ми зараз не розуміємо, які УЄФА нам надасть можливості. Читаємо з преси, що знову дадуть змогу припиняти контракти легіонерів, тільки вже не на півроку, а на рік.

Але якщо це буде офіційно, то я думаю, що жоден легіонер не лише в нашій команді не приїде. Якщо офіційно буде можливість припинити контакти.

– А якщо чемпіонат проходитиме у Польщі чи Туреччині?

– Тоді легіонери просто не мають іншого шансу. Їхній УЄФА змусить виконувати контрактні зобов’язання, у них не буде підстав для виїзду в якусь іншу команду.

Ми будемо в рівних умовах будь-якої команди з будь-якої країни. Війни немає – тому легіонери зобов’язані приїхати та виконувати свої контрактні зобов’язання.

– Як і де плануєте проводити підготовку до нового сезону?

– У себе вдома. Я думаю, що навряд чи ми будемо кудись їхати, бо зараз і з локацією для проведення самих зборів великі складності. Якщо ми минулого року мали змогу виїхати до Болгарії, то цього року ніхто нікого за територію України не випустить. Проводитимемо у себе, у нас всі умови для цього є.

– Чи є домовленості про спаринги?

– За спарингами складнощів не буде. У нас 50 кілометрів – Олександрія, Кривий Ріг, 120 кілометрів – Дніпро, 200 кілометрів – Полтава. Тому я гадаю, що знайдемо з ким зіграти.

Попередньо ми маємо усну домовленість з Колосом, але за датами ще чітко ми не визначалися.

– Чи вже були розмови з керівництвом клубу про фінансування на новий сезон? Зарплати у команди залишаються на довоєнному рівні або ж таки будуть якісь зміни?

– За деталями не можу сказати, це все у процесі. Було поставлене питання президенту про фінансування, і Олександр Володимирович [Поворознюк] сказав: «Ти надійні, все спокійно, працюємо, не переживаємо».

Не знаю, як щодо підвищення чи зниження, я думаю, що ми збережемо свої зарплати, і це вже буде для нас гарною ознакою.

– Де плануєте базуватись та проводити домашні матчі?

– Це вже визначатимемо не ми, а УАФ. Наскільки я знаю, вони зараз розглядають дві локації – це Західна Україна та Київ. На сьогоднішній день навряд чи хтось відповість на ці питання, бо тут мають і військові дати свою згоду, і багато інших структур. Якою буде обстановка на фронті [у той період, коли заплановано старт сезону 2022/23] – ніхто не знає. Ми віримо в те, що наші ЗСУ зроблять свою справу і виженуть цих потвор, але це війна.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

3 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

3 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

3 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

3 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

3 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

3 години ago