АПЛ. Арсенал зіграв внічию з Ліверпулем – Зінченко знову гріє лаву запасних

У рамках 9-го туру АПЛ 2024/25 Арсенал розписав нічию з Ліверпулем (2:2).

Цілий тиждень Арсенал тримав у таємниці готовність своїх лідерів. У попередніх турах не могли зіграти травмовані Сака та Тімбер, а у матчі ЛЧ проти Шахтаря випав Калафйорі. Гарантовано не могли вийти Едегор, Томіясу та Тірні, а також дискваліфікований Саліба.

Багато фанів підозрювали, що Мікель Артета навмисно уникав конкретики, аби заплутати свого візаві. Виявилось, що Тімбер і Сака готові до гри – і вони вийшли в основі. Юрр’єн опинився на лівому фланзі замість травмованого Калафйорі, залишивши Зінченка в запасі. Востаннє українець з’являвся на полі аж 31 серпня, а в старт він не потрапляв із 17-го.

Позицію центрбека замість Саліба закрив Вайт, а Парті змістився на місце правого фулбека. Арне Слот же нічого особливого не вигадував – не мав потреби. До травм Аліссона, Жоти та К’єзи всі вже встигли звикнути. Мерсисайдці випустили той же склад, що і в переможному матчі проти РБ Лейпциг, але з одним винятком. Джонс замінив Собослаї.

Ліверпуль не дуже багато втрачав у випадку невдачі на Емірейтс. Так, команда могла віддати лідерство Манчестер Сіті, однак відставання становило б всього два очки. Арсенал же не мав права навіть на нічию – лондонці відставали від першої позиції аж на шість балів. Невдача могла б поставити хрест на чемпіонських амбіціях вже у жовтні.

Саме тому господарі обрали агресивний старт із агресивним пресингом. Крім того, підопічні Мікеля Артети готові були ризикувати – вони часто віддали розрізні передачі чи просувались крізь опорну зону в умовах, коли була висока ймовірність перехоплення. В атаках же вони зробили явний ухил на фланг Сака.

І все це спрацювало. У першому таймі “каноніри” переграли Ліверпуль за більшістю показників. Господарі володіли м’ячем 53% часу, провели вдвічі більше ударів (6 vs 3) й мали вдвічі вищий показник очікуваних голів (0,8 vs 0,36 xG). Лондонці опустили точність передач мерсисайдців до низьких 79%, вигравши єдиноборства на землі (19 vs 13) та в повітрі (9:7).

Що найбільш важливо, Арсенал забив ранній гол. На 9-й хвилині Вайт закинув довгу передачу по правому флангу, а Сака уникнув офсайду й легко втік від Робертсона. Увірвавшись на край штрафного, Букайо пробив у ближню дев’ять – 1:0!

Таким чином, вінгер за 8 матчів долучився до 10-го гола Арсенала в поточному сезоні АПЛ (3 забив, 7 разів асистував). Востаннє настільки швидко оформити 10 результативних дій у складі “канонірів” вдавалося Сеску Фабрегасу в сезоні 2009/10.

Подвоїти перевагу в рахунку лондонці могли на 32-й хвилині, коли Конате невдало скинув м’яч в ноги Мартінеллі, а Трент не зміг спинити Габі. Бразилець прострілив на дальню стійку під замикання Хаверцу, однак Каю не вдалося підлаштуватись під удар.

На 37-й же він знову міг забивати із цієї зони, приймаючи навіс з лівого флангу – втім, м’яч просто влучив у обличчя німцю. А ще був епізод зі стандартом, коли Меріно замикав з лінії воротарського, а сфера влучила в одного із захисників. Пригадується і два хороших зміщення Мартінеллі та Сака, які завершувались пострілом з околиць штрафного по горобцях.

Такої ж різноманітності Ліверпулю бракувало. Із гри підопічні Арне Слота створили всього один момент. Його подарував Меріно, який не зміг обробити пас перед власним штрафним. Салах, побачивши вихід Райї з воріт, спробував прошити його у дотик з дистанції – але у площину не влучив. Дуже слабко.

Зате вдалося забити з кутового. Трент виконав навіс на ближню стійку, Діас відірвався від захисників і головою скинув вздовж воріт, а Ван Дейк зумів пробити головою в дальній кут. Не можна сказати, що господарі когось втрачали у цій ситуації, однак м’яч влучав саме в голови гостей. 1:1!

“І де ж ваш легендарний Ніколя Жовер – геній стандартів?”. Саме це питання хотілося задати Мікелю Артеті та захисника Арсенала. Особливо з урахуванням пропущеного гола з кутового в попередньому турі. Виявилось, що француз на місці. На 43-й хвилині Райс виконав хорошу подачу зі штрафного, а Меріно втримався від офсайду та зіграв на замиканні.

А такий момент у Мікеля вже був, тож випадковим гол не назвати. У підсумку, футболісти відправились на перерву за рахунку 2:1 на користь Арсенала. Заслужено.

У “канонірів” все було добре до другої хвилини другого тайму. За цей час підопічні Мікеля Артети навіть встигли провести хорошу атаку, завершивши її прострілом з правого флангу, однак Ліверпуль відбився. А потім камери помітили Габріеля на газоні. Він намагався продовжити гру, однак на 53-й хвилині захисник таки покинув поле.

Довелося випускати Ківіора. Центр захисту “канонірів” очевидно втратив у якості, тож Арсенал віддав ініціативу й перейшов у низький блок. Типовий хід від Артети. Володіння м’ячем впало до 33%, однак особливих проблем для Райї гості не створили. В наступні 25 хвилин вони провели 5 ударів, жоден із яких не можна було назвати небезпечним (і всього два пройшли з меж штрафного).

Підопічні Арне Слота намагалися завантажувати кроси на Нуньєса, але Дарвіну не вдавалося загострити ситуацію. Найкраща оборона АПЛ підтверджувала статус, тримаючи суперника на дистанції. Час від часу господарі тікали в контратаки, хоча їм бракувало ударів.

Ближче до 65-ї хвилини стало помітно, що Арсеналу потрібні заміни, адже висока інтенсивність Ліверпуля висмоктувала сили із господарів. Особливо тяжко було Тімберу, якому доводилося бігати за Салахом. Саме Юрр’єн і зламався на 72-й хвилині. На 76-й його замінив… Ні, не Зінченко. Лівий фланг оборони закрили 18-річним Льюїсом-Скеллі – точно так же, як і в матчі з Шахтарем у ЛЧ…

Неймовірно, але господарі знаходили в собі сили для атак. Зокрема, на 81-й хвилині Льюїс-Скеллі запустив передачу на хід Мартінеллі, однак Габріель не зміг обробити м’яч – і це була типова проблема бразильця. Як наслідок, сталася втрата й контратака, яку важко назвати швидкою. Тим не менш, саме вона врятувала Ліверпуль.

Трент виконав шикарне закидання з опорної зони на Нуньєса, а той втік від захисників правим флангом та прострілив у штрафний. Салах прийняв пас і покарав точним ударом у дальній кут. 2:2! Все ж, відсутність основних центрбеків далася взнаки – Вайт і Ківіор просто розгубились, дозволивши бити без спротиву.

Мікель Артета одразу ж кинув бій Жезуса та Нванері. Арсенал пішов ва-банк намагаючись врятувати перемогу. І це майже вдалося! На 81-й хвилині Габі прийняв діагональ на дальню стійку та переправляв м’яч вдовж воріт (Джонс перевів її на кутовий), а подальший корнер завершився скидкою на лінію штрафного. Жезус бахнув з лету під поперечку, змусивши Келлехера вступати у гру.

А на 2-й компенсованій Арсенал ще й забив гол. Хаверц протиснув Конате й перекинув Келлехера, а Трент наздогнав м’яч на лінію та вибив її у стійку! Жезус добив у порожні, однак суддя вже свиснув фол в атаці ще до удару Кая. У підсумку, рахунок не змінився.

2:2 – на Емірейтс все завершилось нічиєю на користь Манчестер Сіті.

Максимович Назар

Recent Posts

Бенфіка з Трубіним розгромила Ріу Аве в чемпіонаті Португалії

Бенфіка здобула розгромну перемогу над Ріу Аве в межах 9 туру португальської Прімейри-ліги. Читати далі

11 хв. ago

Маріно Пушич: Я вважаю, що ми заслужили на перемогу

Головний тренер "Шахтаря" Марино Пушич поділився своєю думкою про сьогоднішній матч із "Динамо" (1:1).Читати далі

2 години ago

Владислав Дубінчак: Нічия для нас – теж на даний момент позитивний результат

Захисник "Динамо" Владислав Дубінчак прокоментував нічию з "Шахтарем" (1:1) в 11-му турі УПЛ.Читати далі

2 години ago

Серія А. Інтер та Ювентус розписали божевільну нічию 4:4

Інтер розписав нічию (4:4) в рамках 9-го туру Серії А.Читати далі

2 години ago

Олександр Караваєв: Ми заробили один бал, хоча могли втратити три

Захисник "Динамо" Олександр Караваєв прокоментував результат матчу з "Шахтарем", де він забив гол (1:1).Читати далі

2 години ago

Егіналду: Не втримали перемогу, хоча провели феноменальний поєдинок

Півзахисник "Шахтаря" Егіналду прокоментував результат матчу проти "Динамо" (1:1).Читати далі

2 години ago