Categories: Єврокубки

ЛЧ. Барселона розгромила Баварію – Рафінья оформив хет-трик

Барселона у рамках 3-го туру основного етапу Ліги чемпіонів УЄФА 2024/25 перемогла Баварію (4:1).

Саме цього вимагав Жоан Лапорта від Хансі Фліка. У Каталонії ніхто не забув, як його Баварія зробила Барселоні 8:2 – і тепер всі бажали помсти. З очевидних причин цей поєдинок був і для Роберта Лєвандовскі.

Обидва тренери не здивували стартовим складом. Із цікавого можна відзначити тільки відсутність Гаві та Ольмо в основі “блаугранас”, хоча вони вже відновились від пошкоджень і навіть виходили на поле. Вочевидь, вони ще не готові грати з перших хвилин. Аналогічна історія трапилась з Мусіала у Баварії – він теж відновився й теж чекав шансу на банці.!

Хансі Флік швидко перетворює Барселону на каталонську Баварію, граючи з дуже високою лінією оборони та інтенсивно пресингуючи. Навіть у праймові часи під керівництвом Хаві команда не була настільки ж динамічною та вертикальною. У мюнхенців же подібний стиль зашитий в ДНК – а значить можна було очікувати на купу швидких переходів, забігань за спини, виходів сам на сам та перехідних фаз.

Саме це вболівальники й отримали. У першому таймі Барса й Баварія провели всього по п’ять ударів. Небагато – але за відчуттями здавалося, ніби кожен із колективів створив по 20-25 гострих нагод. У цифрах такий матч міг описати тільки показник інтенсивності пресингу і відбирань, але у всьому іншому статистичні портали були безсилими.

І в цьому крилася головна краса цього поєдинку. Вболівальники отримували кайф. Статистика не могла описати крутість команди. Це був постійний розмін швидкими атаками, обопільна боротьба за м’яч стінка на стінку – а ще вражала проактивність голкіперів. Особливо цікаво було спостерігати за Нойєром, якого час від часу можна було побачити за роздачами точних пасів з позиції опорника.

І все це подарувало фанам п’ять голів ще до перерви. Тобто, кожен другий постріл у матчі завершувався взяттям воріт.

Барселона вийшла вперед вже на 2-й хвилині. Спочатку здалося, що каталонці дарма пробудили дракона – Баварія увімкнула п’яту передачу й перехопила контроль над грою, володіючи м’ячем 80% ігрового часу! Найбільший тиск мюнхенці чинили на правий фланг, де у господарів оборонявся Бальде.

Звідти й полетіли моменти. Саме з правого флангу Геррейру виконав розрізну передачу під вихід Кейна сам на сам, однак Пенья вийшов з воріт та випередив Харрі. На 10-й же хвилині Мюллер відкрився праворуч під пас від Оліса й виконав точний навіс – Кейн замкнув його на лінії воротарського, вколотивши м’яч у сітку. Бути б голу, якби не мінімальний офсайд у англійця.

Після цього в гостей пройшло ще кілька атак, а на 18-й хвилині рахунок зрівнявся. Щоправда, гол прилетів з лівого флангу – це Гнабрі виринув ліворуч та подав у штрафний, а Кейн замкнув ногою в протихід Пеньї. 1:1!

По ходу першоготайму Кейн ще й сам міг асистувати, вирізавши класний пас на Геррейру, а той на правому куті воротарського накрутив кількох суперників. Втім, до удару справа не дійшла.

Постійно бігати у високому темпі німці не могли. Після забитого гола вони очікувано взяли невеличку паузу в активності. Барса теж змогла видихнути, а вже в середині тайму почався шалений розмін атаками з біганиною в пресингу / контрпресингу. Такий футбол мав би лякати фанатів “блаугранас” – здавалося, що молода основа каталонців просто не витримає подібного темпу. А от більш зріла Баварія з кращою лавкою могла бігати ще дуже довго.

Можливо, так би й сталося, якби не стався збіг двох факторів. По-перше, Рафінья та Фермін Лопес спіймали кураж. По-друге, Кім та Упамекано знову підтвердили реноме не надто надійних ЦЗ – воно сформувалось після поразки від Астон Вілли й 3:3 з Айнтрахтом, однак і в попередньому сезоні парочка Кім-Упамекано дозволяла суперника занадто багато.

Перший провал було допущено вже на 50-й секунді. Лєвандовскі втратив рівновагу в центрі, але встиг прокинути м’яч на Педрі. Той швидко віддав пас вперед Ферміну, на якого висунувся Упамекано – втім, Фермін однією передачею відрізав Дай й вивів Рафінью віч-на-віч. 1:0!

Другий гол прилетів на 36-й хвилині. Тут стався неоднозначний епізод – Кім пролетів повз закидання Ямала на Лопеса. Німці намагалися довести, що Фермін легенько підштовхнув центрбека, однак рефері був незворушним.

Після цього хавбек Барси вилетів на рандеву з Нойєром (Упамекано не встиг підстрахувати) й прокинув м’яч на Лєвандовскі, а Роберт забив у порожні ворота. 2:1. Попри всі особливості, слід відзначити максимально своєчасний ривок Ферміна Лопеса під закидання від Ямала.

А на 45-й хвилині Рафінья оформив дубль. Бразилець прийняв шикарну діагональ від Касадо, змістився до лінії карного майданчика та завдав удару під дальню стійку. Упамекано ніби й встиг його накрити, однак м’яч пройшов поміж його ніг. 3:1! Саме з цим рахунком команди й відправились відпочивати.

За три хвилини по перерві Рафінья міг і асистувати Лєвандовскі, однак Роберт не зміг розвернутись. Довелося йти на хет-трик – на 56-й хвилині вінгер прийняв прекрасне переведення від Ямала, втік від двох захисників і пробив з лівого краю карного майданчика в дальній нижній. 4:1!

Цей гол поклав Баварію на лопатки. Після цього команди створили ще немало моментів, однак сподіватись на камбек німці вже не могли. У підсумку, вони й не відігрались – фінальний свисток зафіксував перемогу Барселони з рахунком 4:1.

Ліга чемпіонів. Основний раунд. 3 тур

«Барселона» – «Баварія» – 4:1

 Голи: Рафінья, 1, 45, 54, Левандовськи, 37 – Кейн, 18

 Попередження: Кімміх, 28

«Барселона»: Пенья – Кунде, Кубарсі, Іньїго Мартінес, Бальде – Педрі (Гаві, 85), Касадо, Фермін Лопес (де Йонг, 62) – Ямал (Фаті, 85), Левандовськи (Віктор Пау, 85), Рафінья (Ольмо, 75)

«Баварія»: Нойєр – Девіс, Кім Мін Дже, Упамекано, Геррейру – Палінья (Горецка, 60), Кімміх, Гнабрі (Сане, 60) – Мюллер (Мусіала, 60), Олісе (Коман, 60), Кейн

Арбітр: Славко Вінчич (Словенія)

Стадіон: «Олімпік Льюїс Компаніс» (Барселона, Іспанія)

Максимович Назар

Recent Posts

Сергій Ребров: Я думаю, що Довбик дуже добре вписався в Рому, а в такому клубі це важко зробити

Головний тренер національної збірної України Сергій Ребров оцінив виступи нападника італійської Роми Артема Довбика після…

4 хв. ago

Лунін готується зіграти у стартовому складі Реалу в Ель-Класіко

Український голкіпер мадридського Реала Андрій Лунін готується зіграти у стартовому складі надалі Ель-Класіко з Барселоною. Читати далі

8 хв. ago

Арне Слот: Ми дуже задоволені перемогою

Англійський «Ліверпуль» з мінімальним рахунком переграв німецький РБ «Лейпциг» – 1:0. Перемогу клубу АПЛ приніс…

12 хв. ago

Манчестер Сіті встановив новий рекорд Ліги чемпіонів

23 жовтня відбувся матч між Манчестер Сіті та Спартою в рамках 3-го туру Ліги чемпіонів на Етіхаді.…

17 хв. ago

Венсан Компані: Сьогодні ми безперечно виклалися на 100%, але цього було недостатньо

Німецька «Баварія» приїхала в гості до іспанської «Барселони». Поєдинок закінчився розгромною поразкою команди з Мюнхена…

21 хв. ago

Гвардіола: Коли Холанд забігає до штрафного майданчика – його неможливо зупинити

Англійський «Манчестер Сіті» без особливих проблем прибрав зі свого шляху «Спарту» з Чехії. Ерлінг Холанд став автором дубля, а…

41 хв. ago