Categories: Єврокубки

ЛЧ. Шахтар з мінімальним рахунком поступився Арсеналу

22 жовтня на знаменитій лондонській арені «Емірейтс» чемпіон України провів поєдинок третього туру основного раунду ЛЧ. Суперником «гірників» був віце-чемпіон Англії – «Арсенал».

Ліга чемпіонів. 3-й тур

«Арсенал» Лондон – «Шахтар» Донецьк – 1:0

Нереалізований пенальті: Троссард, 77 (воротар).

Різник, 29 автогол.

Вайт, 34, Мартінеллі, 84 – Станич, 81 (за межами поля), Педро Енріке.

«Арсенал»: Рая – Вайт (Меріно, 46), Саліба, Габріел, Калафьорі (Льюїс-Скеллі, 71), Райс, Партей, Троссард (Жоржиньйо, 88), Жезус (Стерлінг, 68), Мартінеллі, Гавертц.

Запасні: Нето, Сетфорд, Робінсон, Монлуїс, Ківьор, Зінченко, Нванері, Бітлер-Ойедеджі.

«Шахтар»: Різник – Конопля, Бондар, Матвієнко, Педро Енріке, Криськів, Бондаренко (Марлон, 87), Судаков, Зубков (Педріньйо, 64), Егіналду (Траоре, 84), Сіка (Кевін, 64).

Запасні: Фесюн, Франьїч, Азаров, Вінісіус, Грам, Степаненко, Швед, Невертон.

Арбітр: Бенуа Бастьєн (Франція).

Стадіон: «Емірейтс Стедіум» (Лондон).

Зінченко вже повернувся в основу групу Арсенала й просидів у запасі з Борнмутом. Мікель Артета натякав, що сподівається на його хорошу форму, але в основу Сашко знову не потрапив. Навіть травма Калафорі на 70-й хвилині не змінила думки тренера – Рікардо замінив Льюїс-Скеллі. Наш земляк же провів весь матч на банці.

Головною проблемою “канонірів” стала відсутність Сака. Букайо так і не встиг відновитись від пошкодження й навіть не потрапив до заявки. Як і Тімбер. Як і Едегор, до відсутності якого навіть почали звикати. Позицію правого вінгера закрив Жезус.

Маріно Пушіч своєю стартовою одинадцяткою не здивував. Відзначити можна тільки вихід Сікана – Данило з’явився в основу вперше за місяць. Егіналду, який підмінював його в ролі центрфорварда, перейшов на лівий фланг. Невертон же сів у запас.

За “гірників” було дуже лячно, враховуючи їхні традиційні проблеми під пресингом та на стандартах. Аталанта влаштувала донеччанам розгром саме завдяки цим двом аспектам – і саме завдяки цьому “помаранчево-чорних” били Полісся з Олександрія. Старт зустрічі на Емірейтс підтвердив побоювання.

У перші п’ять хвилин точність передач Шахтаря склала 50% – всього їх було зроблено 10 проти 47 у “гармашів”. Карта передач після 10-ї хвилини виглядала просто катастрофічно. Підопічним Маріно Пушіча лічену кількість разів вдалося провести комбінацію з 3 точними передачами поспіль.

Зі стандаратми теж все було сумно. В перші 10 хвилин Арсенал заробив аж три кутових. Перші два завершились програними підбираннями у межах штрафного, а третій замкнув Калафйорі – вище воріт. Здавалося, що процес розгрому ось-ось буде запущено.

Втім, українська команда не знітилась. Поступово Шахтар став вирівнювати якість роботи з м’ячем – почавши із 10 передач при 50% точності в стартовій 10-хвилинці, “гірники” завершили перший тайм із 189 пасами при 84% успішності. За точними лонгболами “помаранчево-чорні” навіть випереджали Арсенал.

“Підопічні Маріно Пушча не просто заспокоїлись і відвели гру від власного штрафного, а й почали проводити непогані контратаки. Лише дві завершились ударами, але показовою була зона, звідки їх провели – Егіналду двічі стріляв з лінії півкола. Ці постріли стали наслідком класних проривів Судакова з комбінаціями на чужій третині (Сікан здорово проявив себе).

У другому таймі Шахтар виглядав так само переконливо. Що і говорити – команда не поступалась Арсеналу за ударами (4:4), тримала м’яч 53% ігрового часу, провели більше пасів (220 проти 190) при ідентичній точності в 90%. І якщо до перерви дві третини пасів “гірники” віддали на власній половині поля (при тотальній перевазі “канонірів” у цій метриці), то в другому донеччани йшли на рівних з 110+ передачами за центральним колом.

Навіть за дотиками у штрафному гості переважали лондонців (5:3). Шахтар комбінував, Шахтар різав лінії, Шахтар шукав можливості попереду. Як і обіцяв Маріно Пушіч, команда зіграла у свій футбол – і це на Емірейтс! Можливо, цей матч був найкращим для “помаранчево-чорних” у поточній ЛЧ.

Разом з тим, слід не забувати декілька важливих нюансів. По-перше, Шахтар так і не створив реальних моментів у основний час. По-друге, Арсенал не чинив аж надто великого тиску без м’яча – за винятком перших 10-15 хвилин. По-третє, “каноніри” в другому таймі грали по рахунку.

Що найбільш важливо, Арсенал у кожному аспекті був значно ефективнішим. У діях підопічних Мікеля Артети відчувався значно вищий клас. Граючи не дуже добре, в доволі низькому темпі, вони створили мінімум чотири гольових нагоди до перерви – і ще дві явних в другому таймі. Навіть епізодичного пресингу вистачало, щоб донеччани “пливли”.

Осоливо важко Шахтарю було на флангах. Фулбеків відвозили по повній програмі – не в останню чергу через слабеньку допомогу від вінгерів.

 

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Мюллер найкращий гравець Баварії в 21-му столітті за версією Goal

Нападника Томаса Мюллера визнано найкращим гравцем «Баварії» в 21-му столітті за версією Goal. Читати далі

2 години ago

Паулу Фонсека: Очевидно, що у першому таймі у нас не все виходило

Головний тренер «Мілана» Паулу Фонсека прокоментував перемогу у матчі 3-го туру Ліги чемпіонів УЄФА проти «Брюгге» (3:1). Читати далі

2 години ago

Різник став 3-м голкіпером в історії, який відбив пенальті та відзначився автоголом в одному матчі ЛЧ

Вінгер «Арсенала» Леандро Троссард не реалізував пенальті у матчі 3-го туру Ліги чемпіонів УЄФА проти «Шахтаря». Читати далі

2 години ago

ПСЖ не забив жодного гола з останніх 94 ударів у ЛЧ

«ПСЖ» не забив жодного гола з останніх 94 ударів у Лізі чемпіонів (окрім автоголів). Читати далі

2 години ago

Ліга чемпіонів. Результати всіх матчів вівторка

У вівторок, 22 жовтня, в основному етапі Ліги чемпіонів сезону-2024/25 відбулося дев'ять поєдинків. Читати далі

3 години ago

ЛЧ. Реал з божевільним камбеком та хет-триком Вінісіуса розгромив Боруссію

У вівторок, 22 жовтня, відбувся матч 3-го туру основного етапу Ліги чемпіонів 2024/25 між мадридським «Реалом» та…

3 години ago