Categories: УПЛ

Комітет арбітрів УАФ визнав помилковість пенальті у ворота Олександрії у матчі з Рухом

Головний експерт з арбітражу УАФ Нікола Ріццолі прокоментував епізод із призначенням пенальті у ворота “Олександрії” на користь “Руху” в матчі 9-го туру УПЛ.

Головним арбітром зустрічі був Дмитро Панчишин. Він ухвалив таке рішення після особистого перегляду моменту на моніторі ВАР. Форвард львів’ян Ігор Краснопір реалізував 11-метровий на 90+9 хвилині, встановивши остаточний рахунок 1:1

“Під час удару по воротах гравцем “Руху” захисник №26 “Олександрії” випадково наступив лівою ногою на п’яту нападника №95 “Руху”. Ця ситуація повністю вирвана з контексту динаміки гри і жодним чином не вплинула на результат удару, хоча з технічного боку наступи на ногу є забороненою дією.

З іншого боку, ми пам’ятаємо, що футбол – контактний вид спорту, де захисник може припуститися ненавмисної дії, тому розуміння футболу залишає на розсуд арбітра інтерпретацію того, чи є це фолом, чи ні, згідно з впливом чи невпливом на гру – наприклад, якби воротар відбив м’яч, і він опинився в нападника.

Ми, безумовно, говоритимемо про ситуацію, яка підлягає покаранню. У цій ситуації цей контакт повністю відокремлений від динаміки гри, і з цієї причини ми не очікуємо перегляду на полі в будь-якому випадку – чи призначає арбітр пенальті, чи продовжує гру далі.

Цю дію вирвано з контексту розвитку динаміки гри, тому не можна вважати порушенням, що впливає на хід матчу, саме для цього існує ВАР. І з цієї причини ми не очікуємо втручання ВАР. Ризик полягав би у впливі на сутність і динаміку гри у футбол, тому з технічного погляду ми втручаємося тільки тоді, коли такі дії впливають на динаміку ігрового епізоду.

Інша справа пов’язана з винесенням дисциплінарних санкцій, коли пряма червона за потенційно жорстку поведінку – може бути рекомендований перегляд на полі в будь-який момент матчу”, – йдеться в аудіокоментарі на ютуб-каналі УАФ.

Максимович Назар

Recent Posts

Ліги націй. Результати та огляд матчів неділі

У неділю, 13 жовтня, відбулося 8 матчів 4 раунду Ліги націй УЄФА сезону-2024/2025.Читати далі

12 хв. ago

США в дебютному матчі Почеттіно перемгли Панаму з гравцем Динамо у складі

Маурісіо Почеттіно провів перший матч на чолі збірної США в ролі головного тренера.Читати далі

1 годину ago

Гвардіола назвав найскладнішого суперника в своїй тренерській кар’єрі

Головний тренер Манчестер Сіті Жузеп Гвардіола зізнався, що найважчим суперником у його тренерській кар’єрі був…

1 годину ago

Екстренер Боруссії Дортмунд може очолити Манчестер Юнайтед

Колишній наставник Боруссії Дортмунд Едін Терзич увійшов до числа претендентів на посаду головного тренера Манчестер…

2 години ago

Іспанія залишилася без Ямала на матч Ліги націй проти Сербії

17-річний іспанський півзахисник Ламін Ямал залишив розташування збірної Іспанії та повертається до «Барселони».Читати далі

2 години ago

Манчестер Юнайтед готовий продати взимку Магуайра

31-річний захисник Манчестер Юнайтед Гаррі Магуайр може залишити команду у зимове трансферне вікно. Як повідомляє Transfer News,…

2 години ago