Ла Ліга. Сельта розійшлася миром з Жироною Циганкова

Сельта та Жирона розійшлися бойовим миром (1:1) у 8 турі чемпіонату Іспанії 2024/25.

Віктор Циганков удруге за 4 дні вийшов з перших хвилин, хоча проти Райо відіграв усі 90, а вже в середу, 2 жовтня, його команду чекає ключова битва на основному етапі Ліги чемпіонів проти Фейєнорда, який також програв свій перший поєдинок. Активно почали команди. Вже на 1 хвилині Карлос Домінгес замикав гостру подачу Даміана Родрігеса на кут воротарського – не влучив. 

На 4-й Циганков створив 2 круті моменти. Спершу обігрався п’ятою з Янхелем Еррерою, але партнер прямолінійно з кількох метрів влупив у голкіпера. Епізод виявився настільки елегантним, що його у своєму Твіттері зацінила навіть Ла Ліга Далі Віктор біля бокової лінії відборовся і прокинув між лініями пас Ромеу, який класно накинув на голову Абелю Руїсу. Лише удар повз ворота зіпсував гарний момент. Невдовзі після цього Орієль травмувався після жорсткої накладки суперника. Ван де Беек вимушено вийшов уже на 14 хвилині.

Ілайш Моріба дуже гостро діє, накручує по 2-3 захисники. Крім цього, екс-зірка Барселони перший на підбиранні у штрафному, але стріляє у блоку. Нагадаємо, 21-річний півзахисник грає на правах оренди з РБ Лейпциг, який викупив його контракт у каталонців за 16 мільйонів євро. У Моріба 92% точності пасів, порівняли його іспанські режисери з ван де Бееком, в якого 67%. Данджума намагається теж щось придумувати на своєму лівому фланзі. Тут мова більше про швидкісний дриблінг і кроси. З першим все чудово, а паси не дуже.

Циганков перспективно відкривався у глибину воротарського, але Арно накинути прицільно не зміг. І все ж пройшла ще одна вбивча подача, Еррера гольовий пас ще й Блінда з правого напівфлангу не мав права змарнувати. Вінгер збірної України постійно кидає передачі у штрафний, то ван де Бееку за спини, то діагональку для Данджума, але розвитку від партнерів виразно бракує. Руїс дуже не подобається – надто пасивно, не пропонує себе, не намагається обігратися, як привчив Довбик, і пробує відкритися тільки під банальні подачі. Не вистачає свіжості всій Жироні, хоча Циганков досить жваво діє.

Натхненно починають гості після перерви. І знову екс-динамівець непогані каруселі закручує у штрафному, але офсайд і сейви голкіпера скасовують продовження банкета. Проти Циганкова ще й фолять стабільно. І не завжди це помічають судді, як момент у першій половині, коли той самий колишній футболіст Челсі та Барселони Маркос Алонсо руками в спину нахабно штовхав Віктора. У Сельти вийшов один із найкращих за системою гол плюс пас (3+2) Аспас, а в Жирони Руїс все робить настільки довго, що Циганков встиг добігти зі своєї половини, відкритися і не отримати пас.

Після серії замін на 72 хвилині стало зрозуміло, що Циганков вдруге поспіль зіграє весь матч. Дадуть відпочити в ЛЧ чи це зараз настільки фундаментальний гравець для Мічела, що йому страшно знімати українця? Знову і знову Віктор перспективно відкривається, а нема кому віддати точний пас. Коли ван де Беек гарно помітив його ривок, відверто смикнули за футболку. Заробляє українець першу жовту в матчі для суперника. Ну ось і він: 37-річний Аспас розкішною діагоналлю з центра поля викручує на лівий фланг, встигає добігти й отримати скидання від Сведберга. Гассаніга навіть не ворухнувся.

Останні хвилини матчу минають під знаком Циганкова. То праворуч пройде і стукну здалеку в блок, ще й якісь проблеми з носом відчуває. То опиниться ліворуч і бахне з неробочої правої – тільки блискучий сейв Гуаїти, який також пограв в АПЛ, рятує Сельту. То гострі подачі з кутових розверне пачками, але партнери марнують непогані нагоди. Жирона не може перемогти 5 матч поспіль (2 бали в чемпіонаті Іспанії за 4 тури, 0 в єврокубках). Команда Мічела віддаляється від зони Ліги чемпіонів уже на 5 балів, посідаючи 12 місце. Сельта набрала на 1 пункт більше і розташувалася на 9 сходинці.

Максимович Назар

Recent Posts

Рома – Венеція. Відомі оцінки Артема Довбика за матч Серії А

Український нападник "Роми" Артем Довбик провів повний матч проти "Венеції" (2:1) в рамках 6-го туру…

9 хв. ago

Віталій Пономарьов: Ми не задоволені ні результатом, ні грою

Коментар головного тренера «Руху» після нічийної гри з «Колосом».Читати далі

20 хв. ago

Актобе Ігоря Леонова здолав Атирау у фіналі Кубку Казахстану

У неділю, 29 вересня, Актобе українського тренера Ігоря Леонова у вольовому стилі обіграв Атирау (2:1)…

46 хв. ago

Серія А. Рома Довбика здобула вольову перемогу над Венецією

Рома здолала Венецію (2:1) в рамках 6-го туру Серії А.Читати далі

1 годину ago

Андрій Стеценко: Я б не сказав, що Коломойський знищив Дніпро

Колишній генеральний директор «Дніпра» Андрій Стеценко відповів на питання про те, чому власник клубу Ігор…

2 години ago

ЧС серед футзальних збірних. Бразилія перемогла Марокко та вийшла у півфінал турніру

Збірна Бразилії стала першим півфіналістом чемпіонату світу з футзалу 2024, який проходить в Узбекистані.Читати далі

2 години ago