Роберто Моралес: Якщо мобілізація в країні відбуватиметься відповідно до закону, тоді зменшиться кількість ухилянтів

Коментатор та військовослужбовець Збройних сил України Роберто Моралес поділився думкою про мобілізацію.

– Раніше українці сміялися з того, як у Росії проходила мобілізація, що людей насильно заганяли на війну. Нині ж подібне відбувається в Україні, і про це активно розповідає російська пропаганда.

– У 2014-15 роках я теж чув такі історії, що нібито ловили людей та відправляли до армії, але особисто ніколи цього не бачив, ніколи в армії не чув про такі випадки. Те, що відбувається зараз, коли дійсно відловлюють людей, заганяють їх, це очевидне порушення законодавства та правил мобілізації. Я вважаю, що треба міняти підходи. Ефективна мобілізація може відбуватися, коли людей зустрічають у місцях проживання, вручають повістки. Затримувати та «крутити» треба вже у разі відмови прийняти повістку чи з’явитися до військкомату. Якщо все робитиметься відповідно до правил, менше буде скандалів, розбірок, хоч вони будуть. Сама історія мобілізації болюча для суспільства. А російська пропаганда писати все одно буде будь-що.

– А як ви ставитеся до тих, хто тікає від співробітників ТЦК, хто прагне всіма способами залишити Україну, щоби не служити?

– Якщо мобілізація в країні відбуватиметься відповідно до закону, грамотно та по-людськи, тоді зменшиться кількість ухилянтів.

Щодо тих, хто їде за кордон, – це справа кожного, звичайно, нікого засуджувати не збираюся. Але таким чином людина порушує закон, тому що уникає обов’язкової мобілізації. Так, це його вибір, але в такому разі не починай качати права, перебуваючи за кордоном. Тобто часто можна побачити, як ті, хто втік, починають пред’являти якісь претензії, якщо їм щось не подобається, якщо їм не задовольняють якісь запити. Вибачте, ви поза законом, ви втекли із країни. Про що ви? Що ви хочете? Повторюся, ви поза законом. По суті, ви такі самі злочинці, як і ті, хто зараз сидить у в’язницях в Україні. Якщо хочете втекти – біжіть, але при цьому забудьте про якісь блага від держави. При цьому я думаю, що настане час, коли почнуть конфіскувати майно таких людей, вони будуть змушені повернутися. І тоді вони точно потраплять під мобілізацію, – сказав Моралес.

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Мудрик може продовжити кар’єру в чемпіонаті Франції

Український вінгер Челсі Михайло Мудрик може продовжити кар'єру в Марселі, який тренує колишній тренер Шахтаря…

51 секунда ago

Ла Ліга. Жирона з Циганковим поділила очки з Райо Вальєкано

Жирона з Віктором Циганковим у складі не зуміла на домашньому полі переграти Райо Вальєкано в…

5 хв. ago

Гол Кочергіна не врятував Ракув від вильоту з Кубка Польщі

Ракув, кольори якого захищає український центрхав Владислав Кочергін, припинив виступи в Кубку Польщі на стадії…

8 хв. ago

Себальос травмувався у матчі з Лаціо

Центральний захисник «Динамо» Браян Себальос отримав ушкодження в матчі 1-го туру загального етапу Ліги Європи з «Лаціо». Читати…

10 хв. ago

Результати матчів першого туру Ліги Європи

Сьогодні, 25 вересня, відбулося 9 матчів у межах першого раунду Ліги Європи УЄФА сезону-2024/2025.Читати далі

12 хв. ago

Ла Ліга. Барселона здобула сьому перемогу поспіль

У середу, 25 вересня, пройшов матч 7-го туру чемпіонату Іспанії з футболу, в якому грали…

15 хв. ago