Від героя до зрадника. Чому колишній капітан збірної зрадив Україну і збирає гроші для окупантів

Вже не перший рік колишній капітан збірної України з футболу Анатолій Тимощук носить тавро зрадника, адже навіть після початку повномасштабного вторгнення Росії він не залишив Пітер і роботу в місцевому “Зеніті”, не засудив криваву війну, а спокійно продовжував класти в кишеню гроші “Газпрому”.

Але на вихідних уродженець Волині просто пробив дно, долучившись до збору коштів на російському аукціоні для Курської області.

Навіть люди, які і до цього були про Тимощука, м’яко кажучи, невисокої думки, після його останнього вчинку були шоковані й не могли підібрати на його адресу ніяких слів, окрім лайки. Адже людина, яка 144 матчі провела за національну команду України і була її капітаном, тепер не просто боягузливо мовчить, а відкрито допомагає окупантам.

Колишній гравець “Волині”, “Шахтаря” і “Баварії” відкрито надав для аукціону футболку з написом “Місто-герой Ленінград” у кольорах “блокадної стрічки до матчу в День пам’яті жертв блокади Ленінграда” та власним підписом. А 700 тисяч рублів, що дорівнює трохи більше 7500 доларів, будуть спрямовані в Курську область, яка частково захоплена ЗСУ.

Одні люди пояснюють це любов’ю до грошей “Газпрому”, а інші упевнені, що Тимощук вже давно працює на спецслужби і РФ підібрались до нього через нинішню дружину зрадника.

НАЙМАНЕЦЬ ФСБ. У той час, коли більшість шокованих повномасштабним вторгненням РФ українських футболістів розривали контракти з російськими клубами і їхали з країни-агресора, помічник головного тренера “Зеніта” Тимощук відмовився засуджувати Росію за напад на його батьківщину і лише через два тижні після перших кровавих атак зміг видавити із себе невеличку сториз у Instagram, де просто закликав до миру.

Також він додав до своєї історії хештег “ні війні” і опублікував карту України, на якій немає частини Одеської області. “Нам потрібен мир. Заради наших дітей та батьків, заради миру на землі”, – написав рекордсмен збірної за кількістю проведених матчів, а потім видалив і цей невеличкий прояв людяності.

Колишній менеджер Анатолія Тимощука Віталій Юрченко пояснив категоричну позицію українського тренера “Зеніта” зв’язками зі спецслужбами РФ. Він виклав знімки, де видно, що Анатолія ще у 2012 році було завербовано Федеральною службою безпеки (ФСБ) Росії. За словами Юрченка, ці документи йому надіслав невідомий адресат ще 2018-го.

У тексті йдеться, що Тимощук підтверджує свою згоду “на встановлення взаємовигідного та довгострокового співробітництва” з Росією і висловлює повну готовність дотримуватися конституції та законів Російської Федерації.

Зі свого боку українські військовослужбовці витерли ноги об футболку Анатолія, у день народження Тимощука Луцька міська рада позбавила колишнього гравця збірної України звання “Почесний громадянин міста”. А УАФ позбавила Анатолія Тимощука всіх спортивних нагород та звань, а також викреслила його з офіційних реєстрів національних збірних.

ПІДКЛАЛИ ПОВІЮ. Колишня дружина футболіста Надія Навроцька вважає, що Анатолій зрадив Україну і вирішив залишитися в Росії через свою нову дружину Анастасію Клімову. А їхня зустріч свого часу виявилась зовсім не випадковістю. А ЗМІ повідомляли, що росіянка, яка також працювала в “Зеніті”, фактично керує всіма коштами колишнього футболіста як бенефіціар його статків у РФ.

За словами Навроцької, Росія давно знала, що нападе на нашу країну, тому й почала завчасно готувати ґрунт.

“Що їй потрібно було зробити? Зібрати максимальну кількість українських лідерів думок і привернути на свою сторону будь-якими методами. Комусь підкласти повію в ліжко. Когось взяти за яйця, когось заманити грошима. Це КГБістські старі методи… Тимощуку показали, як добре йому буде в Санкт-Петербурзі. Підклали йому там якусь повію, яка почала його тримати за яйця, впливати і капати на його мізки”, – розповідала Надія в коментарі NV.

Колишня дружина Тимощука розуміла, що Анастасія, яка начебто працювала у структурі “Зеніта”, хоча підозрює, що довідку просто підробили, була в тісних стосунках з Анатолієм ще з 2007 року, коли він ще грав за пітерський клуб. І з того самого часу впливала на нього за вказівками спеціальних структур, на які працювала насправді.

Саме з подачі “нової коханої” Анатолій довго виношував ідею купівлі нерухомості у Пітері, а потім таки повернувся до Росії після роботи у казахстанському “Кайраті”. Хоча у Казахстані колишнього захисника “Баварії” носили на руках і могли заплатити не менші гроші, ніж “Газпром”.

“Бачите, як вчасно спрацювала підкладена ще в 2007 році повія. Вона йому вже впливала на мізки повним ходом. І він повернувся в Санкт-Петербург”, – упевнена колишня дружина.

Цікаво, що Клімова постійно фігурувала в російських політичних колах, а також є близькою подругою дружини футболіста Андрія Аршавіна, яка свого часу втрапила у скандал через відео із погрозами, на якому називала себе працівницею ФСБ.

Ще у 2022 році колишній менеджер Тимощука Юрченко заявляв, щоб уникнути розподілу майна під час розлучення з Навроцькою, яка народила футболісту двох доньок, він перевів усі свої статки до Росії і “зробив бенефіціаром цю жінку” Клімову.

А потенційна найманка ФСБ зараз досить популярна в Instagram, де на її сторінку підписано 163 тисяч читачів, веде бурхливе світське життя і малює, називаючи себе художницею. А влітку виклала відео приїзду Путіна до Пітера і сама, зважаючи на пост і зйомки, перебувала десь близько до нього.

ТІКАВ З РОСІЇ? У січні 2024-го у ЗМІ за “порєбріком” почали з’являтися повідомлення, що Анатолій Тимощук нібито залишив місто на Неві і має намір працювати за межами РФ. Про це розповідав і перший американський тренер в українському футболі Денніс Люкенс.

“Ми з ним товаришуємо, але не близько. Я спілкувався з ним, він опинився в дуже складній ситуації. Він втратив усе в Україні, репутацію та свої регалії, і, як я розумію, залишив усе в Росії. Я не хотів би опинитись на його місці. Він казав мені, що він українець і любить Україну. Я навіть намагався допомогти виїхати йому із сім’єю до Ірландії”, – розповідав Люкенс.

“Він сказав мені, що хоче виїхати з Росії. Він застряг у РФ ще до війни і не міг висловитися через страх бути заарештованим і засудженим до 15 років ув’язнення. Він попросив мене допомогти йому з сім’єю виїхати до Ірландії, і я подумав, що він хоче організувати пресконференцію, на якій засудить війну й очистить своє ім’я. Але у підсумку він не приїхав”, – додав тренер.

Але, як виявилось, інформація про можливу втечу Тимощука не відповідала дійсності. Чутки про виїзд колишнього капітана з країни-терористки спростував голова правління “Зеніта” Олександр Медведєв: “Тимощук покинув “Зеніт” і Росію? Не несіть нісенітниці”. І зрадник залишився працювати помічником головного тренера пітерського футбольного клубу Сергія Семака.

“Тимощук не виїде назавжди з Росії з кількох причин. Бо, по-перше, куди йому виїхати? В Європу? Але тут є закони і вже не можна буде жити так, як він звик. Включаючи момент, що йому доведеться платити аліменти дітям. А в Росії можна сховатися і не платити”, – упевнена колишня дружина.

“Для чого йому виїжджати? Йому в Росії платять величезну зарплату за незрозумілу роботу. Чому багато платять? Питання логічне. Тому що він потрібен Росії… Що він там ще робить? Живе з жінкою, старшою за нього і яка має вже двох повнолітніх дітей. А хлопця, якому більше 20 років, Анатолій відмазує від армії”, – вважає Навроцька.

ЗАЯВА ПРО СВО. Один раз Тимощук все-таки висловився про вторгнення на територію своєї країни. Наприкінці 2022 року в інтерв’ю фанатському руху “Зеніту” він заявив, що не відчуває різниці між українцями та росіянами, а “Зеніт” – його дім, і поки що його там усе влаштовує.

“Люди завжди будуть говорити і погане, і добре, а ті, хто говорить, який я поганий, нехай згадають, скільки матчів я зіграв за збірну України і скільки користі їй приніс. Те, що я мовчу про СВО, не свідчить про те, що я підтримую її або ні. У кожного є своя позиція, моя – в тому, що не все так однозначно, тому я стараюсь про це не говорити”, – видав колишній захисник.

У відповідь на такі заяви і дії з січня 2023 року футболіст-зрадник перебуває під санкціями РНБО за антиукраїнську діяльність. А після історії з аукціоном для допомоги агресору хотілося б взагалі викреслити спогади про нього з історії українського футболу.

Навроцька пояснила вчинок Тимощука як обов’язкову демонстрацію підтримки дій Кремля: “У Росії система стає більш неадекватною, і там закручують всім гайки – а-ля сталінські часи. Щоб там працювати, треба показувати, що ти є прибічником “російської адекватності”.

Тому, на думку жінки, якщо колишній футболіст буде сидіти тихо, то до нього виникнуть питання і сумніви з приводу відданості новій батьківщині, тому Тимощуку треба підтверджувати свою прихильність “русскому міру” або втікати: “Але як він втече, якщо перевів у Росію всі гроші з Німеччини вже після початку війни?”

Звісно, треба ретельно перевіряти документи, нібито підписані Тимощуком і представниками ФСБ, і десь критично сприймати слова колишньої дружини, адже суди між ними тривають роками. Але спочатку боягузливе мовчання колишнього капітана збірної України, а тепер і відверта допомога окупантам говорять самі за себе.

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Мирон Маркевич: Я переконаний, що динамівці дадуть бій Лаціо

25 вересня футболісти київського «Динамо» проведуть стартовий матч в груповому раунді Ліги Європи – з…

15 хв. ago

Олег Федорчук: Герреро поки що не виправдовує сподівань

Відомий у минулому тренер, а нині авторитетний експерт Олег Федорчук в інтерв'ю Sport.ua розповів, чому в головного тренера «Динамо»…

21 хв. ago

УЄФА нарешті визнала, що арбітр матчу Німеччина-Іспанія на Євро-2024 мав призначити пенальті за гру рукою Кукурельї

УЄФА визнав рішення арбітра у матчі чвертьфіналу Євро-2024 між Іспанією та Німеччиною щодо руки захисника Марка Кукурельї помилковим, пише Relevo. Читати далі

24 хв. ago

Арбітра УПЛ перевіряли на поліграфі після матчу 6-го туру

Арбітр УПЛ Віктор Копієвський проходив перевірку на поліграфі після 6-го туру УПЛ між «Поліссям» і «Вересом» (2:1).…

26 хв. ago

Перед грою з Інтером місце для кожного гравця Мілана у роздягальні було позначено написом «мужність»

Італійське видання La Gazzetta dello Sport розповіло про деталі підготовки «Мілана» до матчу 5 туру…

29 хв. ago

Мікель Артета: Зінченко вибув на кілька тижнів

Головний тренер Арсеналу Мікель Артета під час сьогоднішньої пресконференції відповів на запитання про травму Олександра…

31 хв. ago