Categories: УПЛ

Марлон Гомес: Я прибув сюди, щоб стати легендою Шахтаря

Бразильський півзахисник Марлон Гомес, який перейшов в Шахтар минулої зими за 12 мільйонів євро з Васко да Гами, дав ексклюзивне інтерв’ю журналістці Terrikon.com Еллі Іванюкович напередодні стартового матчу гірників у новому сезоні Ліги чемпіонів проти Болоньї.

Нагадаємо, Марлон травмувався в матчі 2-го туру УПЛ проти Полісся, коли був замінений на 23-й хвилині матчу через ушкодження задньої поверхні стегна. Бразилець повернувся на поле в поєдинку 6-го туру проти Карпат, вийшовши на заміну на 81-й хвилині.

– Як самопочуття?
– Я в першу чергу дуже радий повернутися до складу команди, повернутися на поле після цієї травми, яка, звичайно, була неприємною. І я вдячний Богу, що він продовжує благословляти мене кожен день. Дуже радий знову бути корисним для команди.

– Наскільки готовий саме до матчів рівня Ліги чемпіонів?
– Це мрія, яку я проживаю тут і зараз. Адже я марив Лігою чемпіонів ще з того часу, коли був маленьким хлопчиком. А зараз я маю можливість втілювати цю мрію в життя. Сподіваюсь, що все мине чудово.

– Перший суперник в ЛЧ для Шахтаря Болонья – за стилем гри з якою командою міг би її порівняти? Загалом слідкуєш за Серією А?
– Я слідкую за Серією А, як і за будь-якою іншою топ-лігою, адже я в цілому палкий прихильник футболу. Звичайно, я знаю Болонью. І також на командному рівні ми заздалегідь почали підготовку до цієї команди. Ми переглядали відео матчів, аналізували їх. І почали використовувати напрацювання безпосередньо в тренувальному процесі. Щодо порівняння з іншою командою… Я схильний вважати, що будь-яка команда має свої різноманітні характеристики і стиль. І гра відбувається безпосередньо в мить, коли ми виходимо на поле.

– В підготовці до цього матчу на чому особливо наголошував Маріно Пушич?
– В першу чергу хочу наголосити, що Містер завжди робить дуже багато роботи для нас. Роботи дійсно високого рівня. І ми готові до будь-якого розвитку подій в матчі з Болоньєю. Ми відпрацювали безліч сценаріїв.

– В матчі з Карпатами запалював Бондаренко, він відзначився хет-триком. Стабільно грає й Судаков. Які якості тобі потрібні, щоб конкурувати з головними талантами команди?
– В нашій команді дуже багато якісних виконавців на кожну позицію. А мої друзі прожили дуже чудову мить в попередньому матчі з Карпатами. І в першу чергу, я повинен поважати, як вони провели попередній поєдинок і наскільки чудово він для них склався. Зараз я лише повертаюся після травми, яку заліковував і збираюсь боротися за свій шанс.

 

– Якщо брати минулий сезон і початок цього, не вдавалось відіграти увесь ігровий час, постійно були заміни. В чому причина? Не вистачає фізичних сил на увесь поєдинок чи є наслідки попередньої травми?

– Я намагаюсь вдосконалювати свою фізичну форму кожного дня на тренуваннях. Я починав ставати все більше основних гравцем протягом минулого сезону. Тоді я більше грав на позиції центрального півзахисника, нині я вже більше опустився саме в опорну зону і зараз готуюся грати кожен поєдинок від дзвінка до дзвінка. Та в першу чергу маю допомагати команді так, як їй це буде необхідно.

– Власне, ти зазначив, що граєш на різних позиціях. Яка для тебе більш комфортна?
– Так, я можу зіграти на кількох різноманітних позиціях, відмінних від моєї основної. Так було і в минулому сезоні, і в моїй попередні команді в Бразилії, і також в збірній. Але найбільш мені комфортно в ролі «вісімки», тобто атакувального півзахисника.

– У Шахтаря є певні проблеми в опорній зоні, де ти також можеш зіграти. Наскільки готовий грати на цій позиції, йти у відбір…?
– В розрізі моєї кар’єри, я завжди був гравцем доволі мобільним та швидкісним і мені вдавалося однаково добре, як атакувати, так і відпрацьовувати в обороні. Але ще раз хочу наголосити, я готовий виступати на тій позиції, де я найбільше буду корисний для команди.

– В минулому сезоні твій найяскравіший матч став проти Чорноморця, коли вдалося оформити хет-трек. Задля натхнення передивляєшся відео тих голів?
– Це був надзвичайно щасливий момент для мене. Особливо враховуючи, що це був мій перший сезон в клубі. І зараз я із дуже великим бажанням передивляюсь ті голи, якими мені вдалось відзначитись і святкувати їх трішки з танцями. (Усміхається).

– Поговоримо трохи про Бразилію і бразильців в Україні. В нашій країні нині триває війна і попри це ти тут. Не страшно було їхати?
– Так, в Бразилії у нас свого роду інша реальність, яку ми проживаємо. Звичайно, прибуваючи сюди я був добре проінформований про ту ситуацію, яка тут склалась на той час – повномасштабна війна. Але мені дуже сподобався проєкт, який запропонував Шахтар. Він був дійсно цікавим з точки зору розвитку моєї кар’єри. І до того ж є ціла плеяда бразильців, які вже стали легендами Шахтаря та перетворилися в зірок світового футболу. І я прибув сюди, щоб стати продовженням цих історій.

– Продовжимо тему війни. Які були відчуття, коли вперше почув вибухи?
– Не буду лукавити, було страшно. Як я сказав, в Бразилії в нас зовсім не така ситуація, нам не відомі ці явища. Я теж не проживав щось подібне. І найбільше мені стає сумно, коли я бачу дітей, які змушені це проживати, а іноді, на жаль, помирати внаслідок війни. Оскільки я також батько, у мене є донька, тому мені стає сумно уявляти себе не місці українських батьків.

– Як загалом пройшла адаптація в Україні. Які слова вже знаєш, чи смакує українська кухня?
– Загалом процес адаптації пройшов дуже спокійно. Насправді, не було якихось труднощів, адже в команді вже були бразильці і вони допомогли. Тому цей процес минув доволі природньо і просто. А що стосується місцевої гастрономії, то Шахтар завжди пропонує нам саме те, що потрібно нам з точки зору набору маси, спортивного підходу до харчування в першу чергу. Тому поки не можу сказати, що я глобально ознайомився з українською кухнею. Ну а які слова та фрази українською вже знаю: спокійно, давай, будь ласка, дякую, добрий день, добрий ранок, добраніч…

– Ти приїхав в Україну минулої зими, важко було звикнути до морозів?
– Я прибув із Ріо-де-Жанейро, як ви знаєте, це одне з найбільш теплих міст світу. Тож я схильний вважати, що клімат в Україні був одним з найбільших випробуванням у моєму житті. І в цьому плані я мабуть досі повністю не почуваюся адаптованим до локального клімату. Але з кожним днем я все більше звикаю. А от коли влітку в спеку всім було жарко, мені як раз було нормально.

– Ти якось казав, що в Шахтарі серед бразильців ти за старшого. В чому це проявляється? І чому так сталось, що саме ти за головного?
– Протягом всієї моєї кар’єри та життя в цілому, я завжди був зрілим. Також я мав нагоду стати батьком в дуже ранньому віці (Марлон став батьком в 15 років) і це дуже вплинуло на становлення моєї особистості. Тому бразильці команди мене поважають. І, звичайно, я їх також дуже поважаю. Зараз до команди приєднався Педрінью, який з поміж нас найстарший, але це не вплинуло на наші стосунки. Вони у нас здорові та дружні.

– У тебе є досвід виступів за молодіжну збірну Бразилії та олімпійську, хто з бразильців, на твою думку, нині є найбільш перспективним?
– Мабуть з усіх можу виділити Жоау Педру, він грає в АПЛ (Брайтон). Вінісіус Жуніор, звичайно. Це доволі очевидно. Він, без сумнівів, з поміж бразильців зараз найкращий в світі. Ще відзначу Родріго з Реалу і Савіньо з Ман Сіті.

– Твій друг у Шахтарі Кевін грає на тій же позиції, що і Вінісіус, він зможе досягти таких самих висот?
– Лише одна річ, яка створює між ними різницю – менталітет. Вінісіус володіє надзвичайно чудовою ментальністю. Це, як на мене, найсильніша складова, яку ми маємо в середині себе та з точки зору «фізики». І в Кевіна також є дуже багато особистих якостей найвищого рівня. Він молодий і зараз матиме можливість проявити себе на найвищому рівні. В нього також є менталітет переможця та людини, яка хоче досягати високих результатів.

– І наостанок. Як тобі новий формат Ліги Чемпіонів і яке місце, на твою думку, посяде Шахтар після першого етапу турніру?
– Ми завжди націлені на найвищі результати та продовжимо рухатись в цьому амбітному напрямку. Зараз можу сказати, що всі матчі будуть дуже складними. Наша команда має цілу плеяду якісних виконавців і я щиро сподіваюсь, що ми зуміємо продемонструвати свою якість та закріпити її результатом на футбольному полі. Щодо формату Ліги чемпіонів… Я з дитинства звик до старого формату турніру, який був дуже тривалий час. Але зараз час змін, та при цьому Шахтар не має зраджувати своєму менталітету переможця. Ми повинні грати в кожному матчі так, ніби він останній.

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Манчестер Сіті за крок від повторення легендарного рекорду МЮ

Манчестер Сіті залишилося не програти один матч, щоб повторити рекорд Манчестер Юнайтед за кількістю поєдинків…

1 годину ago

Наставник Динамо Загреб залишив клуб після ганебної поразки від Баварії

Головний тренер Динамо Загреб Сергій Якирович залишив посаду наставника команди.Читати далі

1 годину ago

Збірна України піднялася на одну позицію у рейтингу ФІФА

Збірна України займає 24-е місце в оновленому рейтингу ФІФА. Команда Сергія Реброва піднялася на одну позицію порівняно з липнем, зумівши…

1 годину ago

Продаж квитків на матч Ліги Націй Україна – Чехія у Вроцлаві призупинено через повінь у Польщі

Продаж квитків на матч Ліги Націй Україна – Чехія у Вроцлаві призупинено. Читати далі

1 годину ago

ЛЧ. Бенфіка з Трубіним в гостях здолала Црвену Звезда

Бенфіка відкрила для себе оновлену Лігу чемпіонів виїзним матчем проти Црвени Звезди. Фаворит зустрічі здобув…

1 годину ago

Білодід стала амбасадором Металіста 1925

Металіст 1925 офіційно оголосив про те, що амбасадором клубу стала знаменита українська дзюдоїстка Дар’я Білодід. Читати далі

1 годину ago