Categories: Єврокубки

Шантажував Шахтар та загубив мрію. Чим займається та як виглядає єдиний італійський легіонер «гірників»

У середу, 18 вересня, донецький Шахтар зіграє проти Болоньї у першому турі Ліги чемпіонів.

«Гірники» добре знайомі з італійськими колективами, оскільки безліч разів протистояли їм у єврокубках. Однак цікаво, що за всю історію у Шахтарі грав лише один футболіст з цієї країни.

Влітку 2007 року Шахтар оголосив про підписання трирічного контракту з одним з найкращих нападників Серії А того часу — Крістіано Лукареллі. За футболіста «гірники» заплатили Ліворно 7,91 млн євро.

Переїзд італійця в Донецьк став справжньою трансферною бомбою, а Мірча Луческу вважав, що нападник вже з першого дотику до мʼяча буде приносити користь команді. Втім, все склалося ледь не за найгіршим сценарієм.

Лукареллі був одержимий не Шахтарем, а збірною Італії та Євро-2008. Форвард так сильно хотів поїхати на континентальну першість, що у своїх заявах почав шантажувати донеччан і ставити ультиматуми:

«Якщо ми не пройдемо до плей-офф Ліги Чемпіонів, я говоритиму з керівництвом клубу про свою подальшу долю».

Ці слова Лукареллі сказав після серії з поразок у груповому етапі ЛЧ 2007/08. В матчі шостого туру Шахтар програв Бенфіці та посів останнє місце у квартеті, що змусило італійця спакувати валізи та відправитись на Батьківщину. За донецький клуб нападник встиг зіграти лише 21 матч та забити вісім голів.

Взимку 2008 року Крістіано перебрався в Парму за 5,70 млн євро. Цікаво, що Роберто Донадоні, тодішній наставник збірної Італії, не взяв Лукареллі на Євро-2008. Пізніше нападник заявив, що шкодує про свій відхід із Шахтаря.

«Я шкодую, що по завершенні єврокубків пішов із Шахтаря. Але мій вибір був професійним. Я точно так само вибирав Шахтар, тому що хотів зіграти в Лізі чемпіонів. Якби в останньому турі ми б виграли у Бенфіки, можливо, я б і залишився на плей-оф», — сказав Лукареллі.

Після періоду в Україні італієць намагався реанімувати карʼєру, бігаючи по орендах у внутрішньому чемпіонаті, однак здійснити мрію та поїхати зі збірною на великий турнір футболісту не вдалося. Влітку 2012-го року Лукареллі повісив бутси на цвях та розпочав шлях тренера.

Цікаво, що Крістіано майже завжди звільняли з посади після року (іноді менше) роботи. Єдина команда, в якій екснападник пропрацював незвично довго була Тернана, яку він тренував 840 днів.

Останнім місцем роботи Лукареллі була Катанія з Серії С, з якої його звільнили в березні цього року. Після цього, схоже, Крістіано набридло спостерігати, як його команди пропускають й подався у так звану медіалігу, аби показати, як потрібно забивати.

10 травня 2024 року Лукареллі став гравцем FC Eternals, який виступає в італійській GOA7 League. Чи часто він зʼявляється на полі? Ні. Зараз 48-річний ексфорвард займається звичними для легенд справами — ходить на офіційні заходи та роздає коментарі про італійський футбол.

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Фанати Шахтаря сказали все, що думають про гру з Болоньєю

У середу, 18 вересня, у матчі першого туру Ліги чемпіонів італійська Болонья на своєму стадіоні…

6 хв. ago

U-16: турніром в Іспанії розпочне свій шлях наймолодша збірна України

Юнацька збірна України (футболісти не старші 2009 року народження) вперше збереться для спільної роботи.Читати далі

15 хв. ago

Півзахисник ЮКСА Парагвай: найбільш пам’ятний матч – проти Кудрівки

Герой туру у Першій лізі Пабло Рамон Кастро Гонсалес на прізвисько «Парагвай»Читати далі

18 хв. ago

Шахтар знизив ціну на Судакова – “гірники” сподіваються продати гравця за 55-60 млн. євро

"Шахтар" суттєво знизив ціну на свого півзахисника Георгія Судакова.Читати далі

29 хв. ago

Три гравці основи Руху перед матчем з Динамо повернулися до загальної групи

Три гравці "Руху" перед матчем 7-го туру УПЛ з "Динамо" відновилися після травм та повернулися…

33 хв. ago

Юнацька Ліга УЄФА. Болонья у надрезультативному матчі поступилася Шахтарю

Юнацькі команди Болоньї та Шахтаря все ж змогли дограти свій поєдинок у 1-му турі групового…

38 хв. ago