Ла Ліга. Жирона розгромно поступилася Барселоні в каталонському дербі

Жирона та Барселона зійшлися в 5-му турі Ла Ліги 2024/25. Віктор Циганков четвертий тур Ла Ліги поспіль почав в старті.

Ла Ліга, 5-й тур.

Жирона – Барселона 1 : 4.

0 – 1. Ямаль – 30.

0 – 2. Ямаль – 37.

0 – 3. Ольмо – 47.

0 – 4. Педрі – 64.

1 – 4. Стуані – 80.

Вил: Торрес (Барселона) – 86хв пряма червона картка.

Можна бути певним, що грати каталонське дербі у ці вихідні не хотіла б жодна з команд. Річ у тім, що наступного тижня стартує Ліга чемпіонів, і тренерам довелося тримати цей фактор у голові. До того ж обом належить грати на виїзді – Барса 19 вересня їде в Монако, а Жирона – в гості до ПСЖ (17 вересня).

До слова, Жирона вперше у своїй історії гратиме в головному клубному турнірі Європи. Щоправда, для головного тренера це небагато важить. Напередодні Мічел Санчес чітко розставив акценти: “Ла Ліга для клубу – це найважливіше. Ми поки що навіть не надто багато дивилися відео наших суперників у ЛЧ, тому що в цей момент Ла Ліга для нас важливіша. Чемпіонат – абсолютний пріоритет”.

Тож проти Барселони ніхто нікого не беріг – грали найсильніші. Це можна сказати і про “блаугранас”, хоча Хансі Флік точно не може собі дозволити так нехтувати Лігою чемпіонів. Зрештою, поки на внутрішній арені в нього усе гаразд. Чотири впевнені перемоги в чотирьох турах принесли йому титул найкращого тренера місяця. На жаль, у Барси немає такої глибини складу, щоб легко грати в кількох турнірах, тож буде цікаво постежити, як це вплине на результати.

Втім, сьогодні на полі Монтіліві ніхто про таке не думав. Кожен хотів взяти верх. Жирона, бо трішки недобрала очок в перших турах, Барселона – бо програла обидва дербі минулого сезону, та й загалом в очних матчах не перемагала із січня 2023-го, майже два роки.

Старт матчу був за гостями. Вони встановили контроль над м’ячем, майже не дозволяючи команді Мічела атакувати. Однак і сама Барселона не поспішала конвертувати свою перевагу в володінні у щось конкретне. Удари Ямала і Лєвандовскі – це просто для статистики, не більше.

Жироні вдалося терпіти пів години. При чому перша пробоїна з’явилася після дурної помилки. Давід Лопес отримав м’яч від воротаря і для чого почав з ним рухатися вглиб поля. Ямал зблизився, змусив помилитися, підібрав м’яч і відкрив рахунок. Бідолашний Гассаніга не мав шансів у цьому двобої. Не встигли господарі оговтатись, як “ковтнули” ще один гол. Рафінья подав зі штрафного, хтось із оборонців невдало вибив – прямо на ногу Ямалу. То у дотик відправив м’яч у сітку. Дубль.

У нинішньому сезоні в 17-річного іспанця вже 7 результативних дій (3 голи та 4 результативні передачі). Лише один гравець у топ-5 чемпіонатах має кращі показники. Звісно, це Ерлінг Холанд.

Кінець першого тайму подарував уболівальникам на трибунах надію. Спочатку Браян Хіль з близької відстані пробив у тер Штегена (а треба було забивати). Слідом він же нав’язав боротьбу за верховий м’яч центрбекам. Дійшло до того, що Бальде, вибиваючи, влучив у руку Мартінеса. Арбітр поставив пенальті, але VAR змусив переглянути це рішення. Що логічно – Іньїго перебував спиною до епізоду та відстань була мінімальною, а за таке 11-метрові зараз не призначають.

Мабуть, Хансі Флік у перерві пояснив своїм підопічним, що 2:0 – доволі підступний рахунок, а ті зрозуміли тренера. Вже на старті другої половини “синьо-гранатові” довели справу до розгрому, створивши чудовий гол. Кунде вирізав розкішну передачу зі своєї частини поля. Ольмо увірвався за спини захисникам і з гострого кута надпотужним ударом прошив Гассанігу. Краса. Прикро, що автор такого забитого м’яча не зміг дограти матч. Дані отримав травму і тепер ризикує не зіграти з Монако.

Барселона наскільки почувалася впевнено, що відверто дозволяла собі грати в задоволення. Партнери почали грати на те, щоб забив Лєвандовскі. То Рафінья вивів поляка на удар, то Ямал не пошкодував викотити на зручну позицію. Ось тільки Роберт чомусь перестав влучати в площину воріт. Поміж цими моментами Ламін міг оформити хет-трик, якби не реакція Гассаніги. Зрештою, четвертий м’яч таки побував у його воротах. Касадо гарно розрізав оборону під вбігання Педрі, який майстерно розпорядився моментом.

У Жирони вже взагалі нічого не виходило. Тож Віктор Циганков почав брати гру на себе. І небезпека почала з’являтися. Одного разу українець класно розібрався з Бальде й намагався закрутити під дальню штангу. Зовсім трішки не влучив. Згодом ще одну спробу нашого земляка встигли накрити захисники. Це була остання спроба від Циганкова щось зробити. На 69-й хвилині його замінили. Загалом дуже невиразна гра Віктора, як і всієї Жирони.

Зрештою, наприкінці гри господарям вдалося забити так званий гол престижу. Тер Штеген настільки розслабився, що помилився у грі на виході. Порту першим дістався до м’яча і викотив на Стуані, якому ніхто не заважав замкнути.

Спокійну загалом кінцівку вирішив прикрасити Ферран Торрес. Іспанець для чогось агресивно пішов у відбирання м’яча – промахнувся, врізавши шипами в ногу Аспрільї. Арбітр показав заслужену пряму червону картку.

Колишній гравець Жирони Пау Віктор вирішив не знущатися з господарів. Інакше пояснити його дії після перспективного виходу на голкіпера важко. Це мав бути п’ятий гол. Але й так Барселона перемогла більш ніж впевнено і продовжує лідирувати в Ла Лізі з максимальною кількістю очок. Жирона наразі на шостому місці.

Максимович Назар

Recent Posts

Манчестер Сіті за крок від повторення легендарного рекорду МЮ

Манчестер Сіті залишилося не програти один матч, щоб повторити рекорд Манчестер Юнайтед за кількістю поєдинків…

2 години ago

Наставник Динамо Загреб залишив клуб після ганебної поразки від Баварії

Головний тренер Динамо Загреб Сергій Якирович залишив посаду наставника команди.Читати далі

2 години ago

Збірна України піднялася на одну позицію у рейтингу ФІФА

Збірна України займає 24-е місце в оновленому рейтингу ФІФА. Команда Сергія Реброва піднялася на одну позицію порівняно з липнем, зумівши…

2 години ago

Продаж квитків на матч Ліги Націй Україна – Чехія у Вроцлаві призупинено через повінь у Польщі

Продаж квитків на матч Ліги Націй Україна – Чехія у Вроцлаві призупинено. Читати далі

2 години ago

ЛЧ. Бенфіка з Трубіним в гостях здолала Црвену Звезда

Бенфіка відкрила для себе оновлену Лігу чемпіонів виїзним матчем проти Црвени Звезди. Фаворит зустрічі здобув…

2 години ago

Білодід стала амбасадором Металіста 1925

Металіст 1925 офіційно оголосив про те, що амбасадором клубу стала знаменита українська дзюдоїстка Дар’я Білодід. Читати далі

2 години ago