Categories: УПЛ

Артем Кравець: На кого варто звернути увагу в академії Динамо? Не скажу …

Радник президента «Динамо» Артем Кравець розповів про роботу академії київського клубу.

– Чи складніше набирати дітей в академію в час війни?

– Останнім часом ми почали укладати договори з футбольними школами в Києві і не тільки. Вони працюють під нашим партнерством з перспективою віддати своїх дітей в «Динамо». Їм вигідно це тим, що вони можуть заохотити дітей тренуватися саме в них.

А так, все як працювало, так і продовжує функціонувати. Як і всі, підлаштовуємось під умови війни. Зрозуміло, що під час тривог та атак в нас немає ніякого тренувального процесу. Проводиться чемпіонат України – якраз скоро стартує новий сезон в ДЮФЛ. Для прогресу дітей обов’язково потрібно грати у футбол. Від цього нікуди не дінешся. Складні часи, але працюємо далі.

Вважаю, що академія «Динамо» – одна з найкращих шкіл в Європі. Нещодавно вийшла статистика, скільки вихованців клубів грають у професійному футболі. «Динамо» в цьому рейтингу на шостому місці. Це велике досягнення. Але нам є куди рости, щоб ця статистика з роками не падала, а, навпаки, ставала більшою.

– «Динамо» в цьому рейтингу випередило «Динамо» Загреб і «Манчестер Сіті». Завдяки чому такий результат?

– «Динамо» має своє ім’я. Це великий бренд в Україні. Ми можемо запрошувати найталановитіших хлопців з усієї країни. А в Україні дуже багато талановитих дітей. Але талант – це ще не все. Його треба розвивати і багато працювати.

У нас досвідчені тренери, які виховали немало футболістів і далі розвивають нашу молодь. Я 100% знаю, що нам є куди рости. Розумію, в яких напрямках ми можемо покращуватися. Але школа працює і дає результат.

Вважаю, що в наші часи саме робота школи – це найголовніше. Ми як ніколи розраховуємо на своїх вихованців. Треба і хочеться, щоб вони підсилювали саме першу команду.

– «Рух» збудував свою академію у Винниках, в Києві розвивається «Лівий Берег». Чи стає «Динамо» складніше конкурувати з іншими проєктами?

– Звичайно, що стає складніше, але моя особиста думка, що це тільки на краще. Чим більше буде класних дитячо-юнацьких шкіл в Україні, тим краще для українського футболу.

Тепер, грубо кажучи, складніше запрошувати найбільші таланти, бо їх так само можуть заохотити інші клуби. Не забуваємо і про «Шахтар». Президент «Руха» інвестував великі кошти і збудував дійсно неймовірну інфраструктуру. «Рух» тепер так само конкурент для «Динамо», але все ж таки в нас є свій бренд.

Якщо до якоїсь дитини є інтерес чи ми її хочемо запросити, то завжди всі обома руками «за» – і діти, і батьки. Але конкуренція є, і це добре, бо без неї не буде прогресу. Кажу і про конкуренцію за дітей, і в іграх між школами.

– Ви самі пройшли шлях вихованця «Динамо», але не всі таланти використовують свій шанс заграти в першій команді чи взагалі у професійному футболі. В чому причини?

– Я на своєму досвіді це пережив і розумію, які є проблемні моменти. Візьмемо дитину, яка потрапила в академію «Динамо». Далі цей перспективний хлопчик переходить в команду U-19. Багато юнаків думають, що це автоматом працює і на першу команду. Але найголовніший і найскладніший крок – це потрапити в основу.

Хлопці отримують якісь гроші і десь зупиняються у своєму розвитку. Це психологічний момент, над яким треба працювати з кожним юнаком. Пояснювати, якщо ти перестанеш розвиватися, то ніякої першої команди «Динамо» не буде. Доносити, що не можна знижувати вимог до себе, а, навпаки, працювати, працювати і працювати.

Це єдиний вихід, і то ніхто не гарантує, що в тебе все вийде. Багато дітей розуміють це занадто пізно. Думаю, саме психологія – одна з найголовнішим проблем переходу з дитячо-юнацького в дорослий футбол.

– «Шахтар» наробив галасу, коли продав Мудрика в «Челсі» за 70 млн євро. Чи хотіло б «Динамо» перевершити цей трансфер гірників?

– Кожен клуб хоче продати свого вихованця за великі гроші в якийсь клуб в Європі – і це нормально. Але, думаю, такого завдання ніхто не ставить. Є мета розвивати таланти. Звичайно, приємно, коли вихованці «Динамо» потрапляють в класні команди, прогресують, виходять на ще кращий рівень і грають у збірній. Ось це найголовніші завдання – виховувати також футболістів для збірної України.

Завжди була і буде ціль – для початку бути найкращою академією в Україні і розвиватися далі.

«Шахтар» – молодці, що продали гравця за великі кошти. Клуб на цьому заробив. Думаю, гірники не зупиняються, а працюють, щоб далі виховувати такі самі таланти. «Динамо» так само.

– В «Динамо» були класні трансфери своїх вихованців Забарного і Миколенка в АПЛ. На кого зараз варто звернути увагу в академії киян?

– Не скажу, бо у хлопців може після цього запаморочитися в голові. У нас талановита молодь, і дійсно є таланти, які в найближчі роки можуть потрапити і грати в першій команді. А через декілька років бути проданими за великі гроші.

Але є багато факторів – я вже говорив про психологію. Треба, щоб хлопці не зупинялися в розвитку і працювали над собою. І щоб десь пощастило, бо потрапити в «Динамо» – це одна річ. А стабільно роками грати в основі – це вже не так просто.

Називати нікого точно не буду, але дійсно у нас є футболісти, які найближчим часом можуть поповнити першу команду. Я знаю, що преса і вболівальники люблять, коли називають конкретні імена. Я б легко їх назвав. Просто не хочу, щоб ці хлопці прочитали і подумали, що в них вже все вдалося і завтра вони будуть у першій команді.

Такого не буде. Вони далеко від першої команди «Динамо». У них є великий потенціал. Але основа, U-19 чи команда U-21, яка була раніше, – це все різний рівень.

– Невже згадка в інтерв’ю справді має такий великий вплив?

– У нас такий менталітет. Коли ми отримуємо якусь похвалу або коли хлопці починають заробляти гроші, які є для них великими сумами, то у них трохи паморочитися в голові. Навіть складно сказати конкретну причину чому, але практично всі молоді футболісти через це проходять.

І чим швидше кожен зрозуміє, що життя ще не вдалося і треба багато працювати, тим краще буде для нього. Але все одно всі якоюсь мірою через це проходять. Найголовніша порада для всіх молодих футболістів, які це прочитають – взагалі не думати, що в тебе все добре.

Коли футболісти з інших країн потрапляють в першу команду або їх продають за кордон, то вони не зупиняються у своєму розвитку, а, навпаки, працюють ще більше. Раніше в нас з цим були реальні проблеми, а зараз вже стає набагато краще.

– Відразу згадується приклад Ламіна Ямаля, який в 16 років розривав на Євро і продовжував паралельно складати екзамени в школі. Цікаво спостерігати за розвитком його кар’єри далі.

– Це такі винятки з правил. Вже була історія в «Барселоні» з Ансу Фаті, який не витримав цього тиску. Молодих футболістів треба дуже оберігати від всього. Вони ще психологічно не стійкі, і такі психологічні і фізичні навантаження можуть дійсно надломити молодого гравця.

Сподіваюся, що в Ямаля все буде добре. Це неймовірний талант, який вже показує свій рівень. Зичу йому найкращі побажання і щоб у нього не було травм. Це стосується і наших молодих футболістів. Їх так само треба оберігати і розвивати як діаманти. Є ж таке порівняння. Так воно є – треба бути дуже обережними, але не занадто.

– Чи звертаються молоді гравці «Динамо» до вас за порадами?

– Думаю, вони соромляться звертатися напряму, але я намагаюся спілкуватися з тими хлопцями, яких я вже краще знаю. Нещодавно був випуск з академії – я останній рік ретельно за ними стежив. Намагаюся з ними говорити, щось пояснити чи порадити. Сподіваюся, що це їм допоможе.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

4 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

4 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

4 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

4 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

4 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

4 години ago