Categories: УПЛ

УПЛ. Неймовірний камбек містян – Олександрія поставила на коліна Шахтар

Лідери таблиці, команди з атакувальною стилістикою з двома перемогами у своєму активі – ідеальна пара для старту чергового туру УПЛ. У суботу донецький “Шахтар” під керівництвом Маріно Пушича завітав у гості до “Олександрії” Руслана Ротаня.

УПЛ, 4-й тур.

Олександрія – Шахтар Донецьк 4 : 3.

0 – 1. Шабанов – 16-автогол.

0 – 2. Криськів – 25.

1 – 2. Філіппов – 37.

2 – 2. Калюжний – 41.

3 – 2. Філіппов – 48-пен.

4 – 2. Філіппов – 57.

4 – 3. Педріньо – 90+5.

Олександрія під керівництвом Руслана Ротаня провела три матчі проти Шахтаря, двічі розписавши нічию. Щоправда, у залік пішла тільки одна, адже в останній зустрічі клуб зазнав технічної поразки – на поле вийшов Калюжний, якого забули внести до заявки. Цього разу Іван теж вийшов, але проблем із заявкою вже не було.

Шахтар вже встиг втратити очки, сенсаційно поступившись Поліссю. Реабілітація з Лівим Берегом не вразила – донеччани тріумфували мінімально завдяки скандальному голу. Словом, підопічним Маріна Пушіча на КСК Ніка була потрібна впевнена перемога. Благо, у склад повернулися Азаров і Матвієнко, участь яких була під питанням.

Старт поєдинку пройшов так, що Олександрії можна було й завершувати. Антигероєм став Шабанов – вже на 13-й хвилині Артем зрізав подачу Азарова у власні ворота:

А на 25-й з-під екс-динамівця забив Криськів. Дмитро відкрився під проникний пас на правому краю штрафного й завдав удару, а м’яч рикошетом від Шабанова пролетів над вухами голкіпера. 0:2.

Між цими голами команди розмінялись двома непоганими моментами. Шахтар міг забивати на 18-й хвилині внаслідок прострілу на 11 метрів. Сікан пробив у дотик, однак під м’яч кинувся Мартинюк. Олександрія швидко відповіла подачею Мартинюка із замиканнями Філіппова – удар виявився занадто м’яким.

В очі впадав високий пресинг Олександрії. Систематичний, сміливий і продуманий. Підопічні Руслана Ротаня чинили тиск і змушували пасувати на гравців зі слабшим пасингом, що призводило до втрат м’яча. На 29-й хвилині такий футбол завершився обрізкою Різника – той викотив пас в ноги Філіппову. Пощастило, що Олександр не зміг нормально пробити.

А от на 37-й хвилині нападник не пробачив. Азаров потрапив під тиск на власній третині й віддав пас назад, однак Філіппов перехопив його – а після цього ще й майстерно переграв Різника. 1:2!

А на 41-й хвилині Шахтарю прилетів привіт з попередньої зустрічі. Калюжний, який став причиною “технаря” у попередній зустрічі, шокував Шахтар. Ракетний удар Івана метрів з 25-ти цілив точно в праву дев’ятку, з рикошетом від стійки.

Можна говорити про фарт, але скільки ж часу й простору дали Калюжному одразу два хавбеки Шахтаря. Іван міг би закурити, попити кави, почитати новини в телефоні й тільки потім забити. 2:2!

Саме з цим рахунком команди й відправились на перерву. Здавалося, що у другому таймі “гірники” розсердяться й почнуть притискати суперника – як вже було у двох попередніх турах. Реальність виявилась інакшою. Всього за хвилину після відновлення гри Олександрія заробила пенальті!

Його привіз Бондар, який рукою зупинив простріл Шулянського. Філіппов підійшов до “позначки” й зарядив у лівий кут. Різник зачепив сферу, але врятувати не зміг – 3:2! Підопічні Руслана Ротаня вирвались уперед.

І знаєте що? Олександрія не зупинилась. Команда не сіла в низький блок і не намагалась тупо захищати результат. Господарі продовжували високо пресингувати. Можливо, це не завжди було ефективно, однак “гірники” дуже довго переходили на другу третину. На другу, а не на фінальну!

І все одно було важко повірити у те, що трапилось на 57-й хвилині. Калюжний відібрав м’яч у Криськіва й скинув його на Безерру, а той був готовий розганяти контратаку передачею на хід Філіппову. Криськів пішов у підкат і вибив м’яч – але у нього вийшов ідеальний пас на форварда олександрійців.

А далі 31-річний Філіппов виконав ривок із власної половини до штрафного, відірвавшись від Бондара (25 років), Коноплі (24) й Матвієнка (28). Це нагадувало легендарний гол Коноплянки у матчі проти Німеччини на Олімпійському в 2011-му. З кожним кроком Олександр тільки збільшував розрив. Зрештою, він пробив під Різником – 4:2!

Маріно Пушіч у відповідь провів аж чотири заміни. Бондаренко, Сікан, Азаров й Матвієнко відправились на банку, а замість них з’явились Невертон, Траоре, Егіналду й Франьїч. Трохи згодом Конопля поступиться місцем Вінісіусу Тобіасу. Ці перестановки не принесли жодного зиску – Шахтар не загострював гру аж до початку 80-х хвилин.

А Олександрія могла й п’ятий забити! На 66-й хвилині господарі розіграли кутовий через пас Безерри у зону перед штрафним. Кравченко опинився там зовсім самотнім, пробивши у дотик – м’яч влучив у поперечку та впав на лінію воріт! Шабанов же двічі зіграв на добиванні з метру, однак Різник врятував!

На 80-й хвилині Шахтар міг повернутись у гру завдяки розконцентрації Шабанова. Артем проспав ривок Невертона під достатньо кволий пас, однак йому пощастило – при виході віч-на-віч бразилець пробив над воротами. Цей момент став останнім для Шахтаря в основний час, але на останніх секундах Педрінью скоротив відставання вдалим пострілом у дев’ятку.

Фінальний свисток зафіксував перемогу Олександрії з рахунком 4:3. У чемпіонаті України “гірників” так не принижували з 2016 року – тоді вони програли Дніпру (1:4). З того часу донеччани пропускали понад три голи тільки в ЛЧ, від Порту рік тому.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

7 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

7 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

7 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

7 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

7 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

7 години ago