Categories: Інше

Легендарний Свен-Йоран Ерікссон залишив передсмертне послання

Колишній головний тренер збірної Англії з футболу Свен-Йоран Ерікссон вмирає.

У 75-річного шведа, який за свою 40-річну тренерську кар’єру керував “Бенфікою”, “Лаціо”, “Ромою” та “Манчестер Сіті”, у січні цього року діагностували рак підшлункової залози в термальній стадії.

Про свій діагноз Ерікссон дізнався випадково, тому що до цього жодних проблем зі здоров’ям не мав. Під час своєї традиційної 5-кілометрової пробіжки він знепритомнів, після чого вирушив на обстеження, де й виявили хворобу.

У документальному біографічному фільмі від Amazon Prime, який вийде 23 серпня, легендарний фахівець попрощався зі своїми друзями, близькими та з футбольними вболівальниками з усього світу.

“У мене було хороше життя. Я думаю, ми всі боїмося дня, коли помремо, але життя завжди пов’язане зі смертю. Ви повинні навчитися приймати його таким, яким воно є. Сподіваюся, в кінці люди скажуть: “Так, він був хорошою людиною”, проте напевно не всі будуть так говорити. Я сподіваюся, ви запам’ятаєте мене як позитивного хлопця, який намагався зробити все, що міг. Не вибачайтеся, посміхайтеся. Дякую за все, тренери, гравці, глядачі, це було фантастично. Бережіть себе і своє життя. І живіть нею. Прощайте”, – сказав Ерікссон.

Вперше Свен-Йоран Ерікссон набув міжнародної популярності у складі “Бенфіки”, яку він призвів до кількох чемпіонських титулів на початку 1980-х років.

Потім він керував “Ромою”, “Фіорентиною” та “Сампдорією”, а також провів другий період у Лісабоні, перш ніж привів “Лаціо” до домашнього дубля в 2000 році, що залишається їхнім єдиним титулом у Серії А.

Цей успіх привернув увагу Футбольної асоціації Англії, яка переконала його очолити тренерський штаб збірної у січні 2001 року.

Початковий скептицизм із приводу призначення іноземного менеджера вперше в історії країни був пом’якшений розгромом Німеччини в Мюнхені через вісім місяців.

На великих турнірах успіх Ерікссона в Англії визначався серіями пенальті: він двічі програв Португалії на Євро-2004 та чемпіонаті світу-2006, обидва у чвертьфіналі – це стало його останнім матчем у ролі головного тренера збірної Англії.

 

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Барселона програла 12 з останніх 26 матчів у ЛЧ

19 вересня відбувся матч 1-го туру Ліги чемпіонів сезону 2024/25, у якому «Барселона» на виїзді поступилася «Монако» з рахунком 1:2. Читати…

1 годину ago

Олександр Караваєв: Ліга Європи поступається Лізі чемпіонів, але це – великий виклик

Захисник київського "Динамо" Олександр Караваєв на заході, присвяченому старту команди у Лізі Європи, поділився спогадами…

1 годину ago

Гендиректор Полісся: На сьогодні ідентичні газони до нашого є лише на трьох стадіонах АПЛ

Генеральний директор "Полісся" Володимир Загурський розповів про технологію укладення нового газону на "Центральному" та двох полях навчально-тренувального…

2 години ago

Дієго Сімеоне: Ми контролювали 80 відсотків гри, але не змогли зупинити контратаку, яка принесла їм гол

Головний тренер "Атлетіко" Дієго Сімеоне прокоментував перемогу над "Лейпцигом" (2:1) в матчі 1-го туру загального…

2 години ago

Платіні запропонував змінити правила футболу та зменшити кількість гравців

Мішель Платіні, який наразі є радником президента Міжнародної федерації асоціацій професійних футболістів, а до цього…

2 години ago

Мікель Артета: Якщо не вдається перемогти, доведеться забрати одне очко

Наставник лондонського Арсенала Мікель Артета висловився про нічию (0:0) з італійською Аталантою у матчі 1…

2 години ago