Categories: Єврокубки

Айнтрахт – Рейнджерс: анонс фіналу Ліги Європи

18 травня, 22-00. Севілья (Іспанія), “Рамон Санчес Пісхуан”
“Айнтрахт” Франкфурт, Німеччина – “Рейнджерс” Глазго, Шотландія
ТВ: MEGOGO, Volia TV

Нарешті це сталося! У фіналі Ліги Європи вперше з 2011 року переможе не англійський чи іспанський клуб, і навіть ласі до цього трофею португальці (3 фінали за 12 років) будуть дивитись цей матч по телевізору. Втім, без британського сліду все одно не обійшлося – у сьогоднішній битві за другий по престижу клубний трофей зіграє шотландський Рейнджерс. Востаннє команда із Глазго боролася за єврокубок у 2008 році, програвши Зеніту, а свій крайній міжнародний трофей вона завоювала аж у 1972-му, зі скандалом перегравши московитське Динамо. Тепер же суперником стане франкфуртський Айнтрахт.

Свій шлях до фіналу-2022 Рейнджерс розпочав ще у плей-офф кваліфікації Ліги чемпіонів, двічі поступившись Мальме. Після цього підопічні Джованні ван Бронкхорста пройшли Алашкерт, забивши всього 1 гол у двох матчах і потрапивши у групу ЛЄ до Ліона, Брондбю та Спарти. Тут все могло і завершитись – шотландці набрали лишень 4 очки в перших 4-х турах (обидва в поєдинках проти Брондбю), а потім команда розбила Спарту й втримала нічию з Ліоном у рідних стінах. Зрештою, скотти випередили чехів на одне очко, прорвавшись у 1/16 фіналу.

У плей-офф турніру Рейнджерс витягнули домашні матчі. Саме завдяки перемогам на Айброксі вдалося пройти дортмундську Борусію (4:2, але 2:2 на Вестфалені), Црвену Звезду (3:0, поразка 1:2 у Белграді) та Брагу (0:1 на виїзді, 3:1 вдома). Зрештою, у півфіналі винесли РБ Лейпциг (3:1), хоча на Ред Булл Арені колектив програв майже без шансів. Таким чином, геройства у Шотландії врятували Європу від німецького фіналу в Севільї. Цікаво, що і тріумфальний для Рейнджерс фінал 1972 року пройшов у Іспанії (на Камп Ноу).

Команда Джованні ван Бронкхорста вважається андердогом протистояння з Айнтрахтом. Воно й не дивно – шотландці особливими тактичними родзинками не вражають, здебільшого працюючи від контратак та непогано виконуючи стандарти. Разом з тим, не варто думати, що цей колектив представляє собою британський олдскул. Рейнджерс демонструє надзвичайно високу інтенсивність гри, витримуючи всі 90-120 хвилин у шаленому темпі.

Саме завдяки цій особливості вдалося знищити РБ Лейпциг у домашці в півфіналі. Рейнджерс форсував темп, зумівши звести матч до величезної кількості переходів з оборони в атаку – команда запускала м’яч уперед або тікала в контрвипад всіма силами, залишаючи величезний простір позаду й підтискаючи суперника агресивним контрпресингом в разі втрати на чужій половині. Таким чином ван Бронкхорст уникав клінчу з більш майстерним суперником у позиційному футболі. РБ не витримав ні динаміки, ні подібної тактики.

Крім того, можна відзначити хорошу гру Арібо в ролі фальшивої дев’ятки та досить збалансовану оборону, в якій особливо виділяється Ландстрем – ви його можете пам’ятати за виступами у Шеффілд Юнайтед. Втім, головною силою Рейнджерс є вміння Джованні ван Бронкхорста відчувати дух гри. В даному випадку це не журналістський штамп, а тактичний факт – коуч шотландців класно розуміє, коли треба зробити матч хаотичним, а коли необхідно його заспокоїти.

Ідея футболу Рейнджерс проста й досить вразлива – особливо в контексті одноматчевого протистояння й особливо проти Айнтрахта. Втім, у фіналі Ліги Європи-2022 грають шотландці, а не супермодний РБ Лейпциг чи Борусія з Холандом. Цей факт змушує ставитись до підопічних ван Бронкхорста з великою повагою. Як мінімум, так повинні реагувати німці.

Айнтрахт також не вражає перемогами в єврокубках. Востаннє “орли” тріумфували аж у 1980 році в КУЄФА, перестрілявши у фіналі ґладбаську Борусію. Крім того, у сезоні 2018/19 під керівництвом Аді Хюттера франкфуртці дійшли до півфіналу, драматично поступившись Челсі. У цьогорічному півфіналі знову довелося їхати до Лондона, але там все завершилось перемогою над Вест Хемом, яку потім розвинули у домашній винос.

Взагалі, підопічні Олівера Гласнера розпочали євросезон одразу в груповому етапі Ліги Європи, потрапивши у просту групу з Олімпіакосом, Фенербахче та Антверпеном – команда не зазнала жодної поразки, розписавши дві нічиї в останніх двох турах, однак лишень раз вдалося зберегти ворота сухими. У 1/8 фіналу “орли” з величезним скрипом пройшли Бетіс, врятувавшись від серії пенальті завдяки автоголу іспанців на 121-й хвилині. По-справжньому ж Айнтрахт засяяв у чвертьфіналі, викинувши з турніру саму Барселону – причому на Камп Ноу до 80-х хвилин німці вели з рахунком 3:0.

Чимось франкфуртці схожі на РБ Лейпциг. Вони також грають у схемі з трьома захисниками, також вміють пресингувати й намагаються працювати в агресивному стилі, однак колектив Олівера Гласнера виглядає більш гнучким. Айнтрахт у цьогорічному розіграші Ліги Європи показав себе спеціалістом з адаптації під суперника – особливо це було помітно по матчах проти Барселони. “Орли” шикарно витримують компактність між лініями, витягують опонента на свою половину й створюють ситуації 1-в-1. Особливо небезпечно німці виглядають на флангах, де є круті й швидкі дриблери (Костіч та Кнауфф).

Важливою родзинкою Айнтрахта є готовність йти у розмін контратаками. Саме про їхню організацію вони думають, залишаючись без м’яча – і саме тому вінгери при обороні тримаються дещо осторонь (знову ж таки, можна провести паралель з РБ Лейпциг). Команда готова оголяти тили, запускаючи центрбеків у прорив до чужого штрафного. “Орли” люблять ризикувати – як і Рейнджерс.

Вразливість Айнтрахта криється у нестабільності. Франкфуртців лихоманило по ходу сезону, що вилилось аж у 11-те місце в турнірній таблиці Бундесліги – для настільки потужного в кадровому плані колективу подібний результат є страшним провалом. У єврокубках підопічні Олівера Гласнера теж кілька разів наблизились до вильоту. Навіть прекрасний матч проти Барси на Камп Ноу завершився панікою, вилученням і двома пропущеними голами в останні 10 хвилин (плюс, був ще один гол з офсайду).

Втім, для фінального матчу проти такого ж Рейнджерс це навіть добре. Нудно на Рамон Санчес Пісхуан не буде.

Кадрова ситуація

Олівер Гласнер – талановитий і прогресивний тренер, але схильний до грубих помилок. Однією з них стало рішення випустити основний склад на останній матч у Бундеслізі. Там пошкодження отримав провідний центрбек Н’Діка, участь якого у фіналі тепер під сумнівом – і це велика проблема, адже у Айнтрахта в принципі мало гравців на цій позиції. Втім, у всіх орієнтовних складах Н’Діка таки ставлять у старт. Ймовірно, все не так серйозно.

Також клубні лікарі чаклують над здоров’ям правого латераля Да Кости й атакувального хава Ліндстрьома. Натомість, точно не зіграє травмований Хінтереггер.

У Джованні ван Бронкхорста проблеми теж є, але до них вже звикли. Форвард Морелос давно перебуває у лазареті – саме замість нього й грає Арібо, якого використовують в ролі фальшивої дев’ятки. Також через пошкодження недоступні нападник Руф, атакувальний хав Хаджі, центрхав Окафор і центрбек Еландер.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

7 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

7 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

7 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

7 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

7 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

7 години ago