Categories: Інше

Юрій Гура: УПЛ значно сильніша за чемпіонат Молдови

Український тренер Юрій Гура, який нещодавно залишив “Шериф”, розповів про тримісячний період роботи у тираспольському клубі.

– “Шериф” я офіційно очолив за два тури до фінішу сезону-2023/24. Хоча готувати команду почав ще туром раніше, перед домашнім матчем чемпіонату з “Мілсамі” 4 травня. У цій грі я ще не був на тренерській лаві, спостерігав за грою з трибуни.

Потім було міжсезоння, у яке наша команда провела серію контрольних матчів, котрі були направлені на підготовку до старту у Лізі Європи. У першому двораундовому поєдинку із азербайджанською “Зірою” ми зуміли пройти далі завдяки вдалій серії пенальті, а от наступний суперник, шведський “Ельфсборг”, виявився значно сильнішим, перегородивши нам шлях у турнірі.

– Коли дізнались про свою відставку?

– На наступний день після домашньої перемоги у стартовому турі чемпіонату над “Дачією” з Буюкань – 2:0. Мене запросили на зустріч з керівництвом і повідомили про це рішення. Розсталися з “Шерифом” по-джентльменськи, потиснувши один одному руки і побажавши удачі.

– Відставка стала для вас несподіванкою?

– Взагалі-то, так. Хоча до цього, схоже, все йшло. Та як би там не було, а період, проведений мною у “Шерифі”, став дуже серйозним досвідом. Пограти у Лізі Європи – це дорогого коштує. Вражень від участі у єврокубковому турнірі залишилось багато. І не тільки у футбольному плані, а й взагалі.

Скажімо, побачив значно оновлений Баку, який нагадує справжній мегаполіс. Запам’яталася й подорож до Швеції, де ми зустрічались з “Ельфсборгом”. Мене дуже вразила інфраструктура, організація футбольного господарства та ігри цього клубу. Тож є що згадати.

– За три місяці враження про рівень молдовського футболу ви, мабуть, встигли сформувати. Який він?

– Можу сказати, що чемпіонат України значно сильніший.

– Когось із знайомих людей у Молдові зустріли?

– Так, Дениса Дедечка. Колись він грав в “Олександрії”, а зараз захищає кольори “Зімбру”. Було приємно з ним побачились, коли “Шериф” зустрічався з кишинівцями наприкінці минулого чемпіонату і у контрольному матчі. Денис хоч і має поважний за футбольними мірками вік (йому 37 років – прим. ред.), однак є одним із провідних гравців у чемпіонаті Молдови.

– А що скажете про Молдову загалом і про Тирасполь зокрема?

– Особливої різниці між Україною та Молдовою я не побачив, адже там зараз дуже багато українців. Це було для мене досить цікавим і водночас приємним фактом. У самому Кишиневі населення більше розмовляє молдовською чи румунською мовою, а от у Тирасполі на навколишніх придністровських містах і селах часто доводиться чути українську.

Мені здається, що українців там більша частина. Втім, це й не дивно, адже цей регіон впритул межує з кордоном з Україною. Там вже давно відбулося змішання кровів, тож не дивно, що у Тирасполі часто чую суржик. Такий, як у нас на Одещині чи на моїй Кіровоградщині.

– Що вас вразило під час перебування у Придністров’ї?

– Багато чого. Відвідав легендарну Бендерську фортецю, у якій останні роки життя провів гетьман Іван Мазепа, котрий опинився там разом із біглим шведським королем Карлом ХII після поразки у Полтавській битві. У тій же фортеці після смерті Мазепи новим гетьманом війська Запорізького Пилипом Орликом була підписана перша Конституція України.

Можете собі уявити, якою є історична цінність цього документу. Враження після відвідин Бендерської фортеці, у якій була цікава екскурсія, залишились незабутніми. Побував я і у Кіцканському монастирі, де зібрано чимало святинь – зокрема, срібний з позолотою хрест з часткою Животворчого Хреста Господнього. Також був приємно вражений і традиціями молдовських та придністровських виробників харчової промисловості.

Скуштувавши виготовлені за Держстандартом відомі ще з давніх часів напої – “Крем-Соду”, “Лимонад”, “Тархун”, “Буратіно”, отримав справжню насолоду. Вони нагадали мені смак дитинтва. Пробував я і молдовське сухе вино домашнього приготування – дуже сподобалось. А ще знамениті тираспольські коньяки заводу “Kvint”. Тільки ж не подумайте, що у Тирасполь я їздив, щоб усі три місяці пиячити. (Сміється).

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

7 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

7 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

7 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

7 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

7 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

7 години ago