Categories: Єврокубки

Ліга Європи. Кривбас зазнав поразки від чеської Вікторії

Кривбас відкрив нову сторінку своєї історії: за чотири роки клуб зробив солідну роботу і сьогодні дебютував в Лізі Європи. Суперник серйозний, але знайомий Юрію Вернидубу та його команді: на зимових зборах Кривбас зустрічався з чеською Вікторією та поступився 0:3.

Ліга Європи, 3-й кваліфай раунд

Кривбас Кривий Ріг, Україна – Вікторія Плзень, Чехія 1 : 2.

1 – 0. Аду – 20.

1 – 1. Панош – 48.

1 – 2. Вашулін – 69.

Кривбас повертався у єврокубки вперше з 2000 року. Суперником у кваліфікації Ліги Європи стала пльзеньська Вікторія – керівництво криворіжців вважало цей жереб найгіршим, хоча в пару могли потрапити Аякс або Брага. Чехи навесні дійшли до чвертьфіналу Ліги конференцій і мали вдвічі дорожчий склад, а крім того в заявці “пивоварів” набралося понад 15 збірників Чехії (чинних, молодіжних і колишніх).

Юрій Вернидуб зробив декілька перестановок у порівнянні з матчем проти Чорноморця в УПЛ. Бізімана замінив Хомченовського й розташувався на позиції опорника, а Луньов сів у запас – замість нього з’явився Микитишин (вийшов на лівому фланзі атаки). Бандейра ж поступився місцем Понєдєльніку на правому краю оборони.

Кривбас прогнозовано віддав володіння чехам. Вікторія дуже небезпечна на контратаках, а от футбол першим номером не є чеснотою “пивоварів”. При 54% володіння суперник провів всього 4 удари, не створивши жодного небезпечного моменту. Винятком міг би стати епізод на 19-й хвилині, коли Видра прийняв скидку від партнера й пробивав головою з близько відстані, однак спроба виявилась вкрай неточною.

В актив підопічних Мірослава Коубека можна було занести тільки декілька кросів в перші 15-20 хвилин. Вони призвели до кількох неприємних ситуацій у штрафному, але обійшлося без гострого завершення. Поступово команда Юрія Вернидуба заспокоїлась, почавши розтягувати оборону Вікторії й плести типові комбінації між африканцями.

На 20-й хвилині такий футбол вилився у досить красивий гол. Коротка комбінація в центрі продовжилась передачею на хід Дібанго лівим флангом, а той спокійно прострілив вздовж лінії воротарського. Аду випередив захисників і замкнув у дотик – 1:0! Кривбас вийшов уперед!

На 38-й африканці могли організувати ще один гол. Дібанго обігрався у стіночку зі Стецьковим, увірвався на лівий край штрафного та потужно пробив низом. Іван цілив у ближній кут, прямо під опорну ногу голкіперу – втім, Тврдонь парирував. Також воротар спокійно впорався із пострілом Стецькова з лівого кута карного майданчика.

Інші чотири постріли криворіжців важко згадати, однак загалом українська команда виглядала набагато цікавіше. На тлі бронзового призера УПЛ чеський віце-чемпіон виглядав справжнім колгоспом рівня Першої ліги. Підопічні Юрія Вернидуба заслужено відправились у роздягальню за мінімальної переваги в рахунку.

Тим більш неприємно було починати другий тайм з пропущеного гола. Чехи забили фактично з нічого. За дві хвилини по перерві Твердохліб допустив обрізку, за що був покараним – Черв віддав пас Паношу, а той метрів з 25-ти відправив м’яч у праву дев’ятку. Це був ракетний запуск, без шансів для Кліщука. 1:1.

Кривбас одразу ж огризнувся атакою зі своїм дальнім ударом. Аду вже на 50-й хвилині пробивав з півкола, ледь не закрутивши м’яч у дальню дев’ять. Втім, пропущений гол виявився симптоматичним – Вікторія серйозно додала в тиску без м’яча, а гравці Юрія Вернидуба почали припускатись простих втрат м’яча.

Вже на 53-й хвилині Стецьков програв боротьбу Шульцу, дозволивши скинути м’яч у штрафний під удар Черву. М’яч промайнув поруч із лівою стійкою. На 56-й же під пресингом в опорній зоні обрізався Бізімана – одразу ж була проведена контратака з виходом Вашуліна віч-на-віч. Свіжий нападник не зміг переграти Кліщука.

Юрій Вернидуб спробував виправити ситуацію. Ще на 55-й хвилині Луньов замінив Твердохліба, а на 66-й на полі з’явились Соса й Драмбаєв (замість Микитишина й Кузика). Ці ходи могли принести успіх, адже практично одразу після подвійної заміни Кривбас видав ударний відрізок з кількома топ-атаками.

Так, на 67-й хвилині Луньов отримав закидання до лівого краю штрафного й пробив у ближній кут – Тврдонь не спав. Ще за кільканадцять секунд Дібанго вирізав подачу на дальню стійку, а Романчук прибіг за замикання й завдав удару головою. Поперечка врятувала Вікторію!

На 68-й же хвилині розрізний пас із глибини вивів Сосу сам на сам, однак переграти голкіпера вінгеру не вдалося. Бізімана спробував зіграти з другого тему, але постріл з-за меж штрафного пройшов над воротами. Покарання за марнотратство прилетіло миттєво.

Вже на 69-й хвилині чехи провели лонгбол лівим флангом. Там програли боротьбу, внаслідок чого Шульц протягнув м’яч до штрафного. Перегравши Стецькова й стягнувши на себе захисників, представник збірної Чехії (та учасник Євро-2024) викотив пас поперек під удар Вашуліну – а той у дотик пробив у праву дев’ятку. 1:2.

До честі криворіжців, після такого удару команда не “попливла”. Щоправда, в наступні 20 хвилин у команди мало що виходило в атаці – але вона йшла вперед, шукали нагоди й нав’язувала боротьбу. Вікторія моментів на цьому відрізку теж не мала.

Підопічні Юрія Вернидуба могли відігратись на 83-й хвилині внаслідок скидки свіжого Кошужка, однак постріл Соси з лету з меж штрафного накрив Тврдонь. Цей момент став останнім у зустрічі. Фінальний свисток зафіксував перемогу Пльзені з рахунком 1:2 – тепер все вирішуватиметься у Чехії.

Максимович Назар

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

7 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

7 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

7 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

7 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

7 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

7 години ago