Categories: УПЛ

Ультиматум УАФ, гроші Буткевича і привид Коломойського: як Дніпро-1 впевнено йде на дно

Доля СК “Дніпро-1” висить на волосині, і в будь-який момент може бути повідомлено про припинення існування команди.

Українська асоціація футболу дала УПЛ десятиденний термін визначитися зі складом учасників на наступний сезон. По суті, це ультиматум у тому числі керівництву “Дніпра-1” – або оголосити, що клуб припиняє існування, або надати фінансові гарантії участі в чемпіонаті. Однак, у клубі тягнуть кота за хвіст, наче сподіваються на якесь диво, або на чиєсь вольове рішення.

На даний час ситуація така, що у календарі УПЛ на наступний сезон “Дніпро-1” присутній, як і має представляти Україну у Лізі Конференцій. Жодних офіційних звернень до УЄФА, або УПЛ з боку клубу не надходило, тож з формальної точки зору команда існує, як існувала, має право грати, але є ризик того, що грати буде ніким, і тоді, по ходу сезону доведеться думати, що робити з чемпіонатом, і чи варто когось переводити з елітного дивізіону з першої ліги.

Підстави для таких побоювань щодо “Дніпра-1” існують. Команда вчасно так і не вийшла з відпустки 1 липня, потім скасували 8 липня, тож не розпочала підготовку до сезону. І не тільки через брак грошей, а через те, що тренуватися нікому. Футболістів просто немає. У кого закінчилися контракти – пішли, у кого були діючі – тих продали. Весь основний склад залишив Дніпро, а трансферний бан не дозволяє нікого не купувати. Гроші, виручені з продажу, йдуть на погашення боргів перед персоналом, тренерським штабом і самими гравцями.

Здавалося, пацієнт вже не дихає, і простіше констатувати смерть, ніж проводити реанімаційні заходи. Проте у клубі зволікають. Кілька тижнів тому комерційний директор клубу В’ячеслав Фрідман чітко дав зрозуміти, що брати кошти ніде, а тому простіше подякувати всім причетним і за рік до ймовірного десятиріччя зачинити проект. Бо казна пуста.

“У нас є кошти, але на весь сезон їх не вистачить. Так, можна намагатися боротися за групу єврокубка, можна продавати лідерів, які залишаються на контракті, але чи є сенс битися в агонії? Легше роздати борги і не мучитися. Закрити проєкт солідно – без скандалів та судів, просто через відсутність коштів на подальше існування. Скажемо чесно: “Дніпро-1″ майже не дихає, потрібно набратися сміливості та констатувати смерть”, – сказав Фрідман.

Питання, хто фінансує “Дніпро-1”, риторичне. Всі вважають, що це Ігор Коломойський, який перебуває під вартою. Цю ж інформацію підтверджував і колишній власник “Металіста” Олександр Ярославський, назвавши олігарха “добрий янголом”, який допомагає клубу. У “Дніпрі-1” звісно називали це інсинуаціями, і відкидали участь Коломойського у фінансуванні проекту.

До речі, були повідомлення, що “Дніпро-1” не просто витратив всі гроші, а ще й позичив 200 млн грн у власника “Полісся”, бізнесмена з Дніпропетровщини Геннадія Буткевича, які просто проїв.

“З кількох дуже авторитетних джерел чув, що взимку, а саме, якщо не помиляюся, у січні представники “Дніпра-1” ходили до Буткевича за позикою. Просили позику, щоб дотягнути цей сезон. Власник Полісся як патріот не лише Житомирщини, а й усієї України, зокрема й Дніпропетровщини, де народився, не міг відмовити. Підставив своє мужнє плече, щоби “Дніпро-1″ дограв сезон. Сума, яку Дніпро-1 позичив у Буткевича, чув, що дорівнювала 200 мільйонів гривень, за які Дніпро-1 витягнув другу частину сезону. Розрахувавшись за першу частину за боргами з футболістів, виїзди, оренду бази”, – заявив журналіст Ігор Бурбас.

У “Поліссі” таку інформацію назвали брудною провокацією і дуже образилися на саму ймовірність фінансування Буткевичем “Дніпра-1”.

У розпал цього скандалу раптом в інформаційному полі з’явився почесний президент “Дніпра-1” Юрій Береза, який з заснування спортивного клубу був його куратором. І заявив, що знати не знав про такі шалені проблеми команди з фінансами, про все дізнався зі ЗМІ, і дорікнув керівництву “Дніпра-1” в тому, що довіряв їм, а вони підклали йому свиню. Хоча насправді, ЗМІ про проблеми дніпрян не казали, а кричали упродовж тривалого часу.

“Тепер битиму тільки по хвостах. Розумієте, у чому для мене найстрашніша ситуація? Я ніби і щось, і нічого. Тому що я дізнаюся новини так само, як і ви – із преси. Не очікував від партнерів, які керували клубом, що вони так зроблять.Я буду принципово відкривати все фінансування, як, що, куди і чому”, – сказав Береза.

Але при цьому Береза запевнив, що рано вмикати похоронний марш, і є люди, які готові протягнути руку допомоги клубу – українці за кордоном. Що це за люди, який їм зиск втягуватися в цю темну історію – таємниця за сімома печатками. Більш того, Береза заявив, що готовий потенційному рятувальнику команди навіть передати юридичні права за клуб. Хоча і Фрідман трохи змінив тональність своїх коментарів, зазначивши, що “Дніпро-1” шукає засоби порятунку. І навіть наїхав на представників інших клубів, які почали звинувачувати клуб у затягуванні процесу.

Можливо це так, і у “Дніпрі-1” просто зайняли позицію, що надія вмирає останньою. Але це оманливе відчуття, бо хеппі-ендом в цій історії не пахне. Якщо навіть доля якимсоь чином посміхнеться “Дніпру-1” і вдасться утриматися на плаву, склад буде створений з молоді, який протримається в УПЛ сезон і дальше клуб залишить прем’єр-лігу де зіграв менше п’яти сезонів. Тим більше, що повноцінно замінити у серцях вболівальників “Дніпро”, який припинив своє існування, “Дніпру-1” і близько не вдалося.

 

 

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Реал вирішив підняти зарплату Беллінгему та Вінісіусу до рівня Мбаппе

Президент мадридського "Реала" Флорентино Перес вирішив значно підвищити зарплату Джуду Беллінгему та Вінісіусу Жуніору.Читати далі

3 години ago

Президент Ла Ліги вважає, що Барселону визнають винною у справі Негрейри

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас впевнений, що "Барселона" буде визнана винною у справі про виплати…

3 години ago

Верес і Кривбас ініціюють створення нового турніру

В Україні, крім національного чемпіонату, кубка країни і суперкубка, може з'явитися ще один турнір, створення…

3 години ago

Фонсека може покинути клуб через конфлікт з Ібрагімовичем

Головний тренер Мілана Пауло Фонсека може покинути клуб через конфлікт зі Златаном Ібрагімовичем. Читати далі

3 години ago

Мирон Маркевич: Не знаю, куди зникла впевненість Судакова

Заслужений тренер України Мирон Маркевич поділився враженнями від поєдинку 1-го туру Ліги чемпіонів між «Болоньєю» та «Шахтарем»…

3 години ago

Ламін Ямал став автором ще одного рекорду в Лізі чемпіонів

Вінгер каталонської Барселони Ламін Ямал встановив віковий рекорд у матчі першого туру Ліги чемпіонів проти…

3 години ago