Categories: Євро-2024

Нідерланди – Англія: анонс півфіналу Євро-2024

10 липня о 22:00 за київським часом на дортмундській арені «Сигнал Ідуна Парк» відбудеться другий півфінальний поєдинок Євро-2024. За вихід у фінал будуть битися збірні Нідерландів та Англії.

Збірна Англії опинилася на порозі історичного досягнення. Команда близька до свого третього фіналу “мейджорів” в історії – після тріумфального ЧС-1966 та програшного фіналу чемпіонату Європи-2020. Для цього необхідно перемогти збірну Нідерландів, якій вперше з 2004-го вдалося досягти півфіналу Євро.

Команда Гарета Саутгейта завжди була прагматичною, однак цьогорічний виступ дозволяє замінити слово “прагматизм” на поняття “збірна Англії”. Острів’яни дійшли до півфіналу Євро-2024, награвши всього на 4,4 очікуваних голи – менше, ніж Чехія, у якої на два матчі менше.

Крім того, “три леви” в основний час виграли всього один поєдинок з п’яти (найперший проти Сербії), а у плей-офф двічі зіграли в овертаймах. Характерно, що британці двічі поспіль уникали поразок в основний час, забиваючи першим же ударом в площину воріт. Це сталося у зустрічах зі словаками в 1/8 фіналу (відзначились на 95-й хвилині) та швейцарцями (на 80-й). У цих поєдинках пройшло всього чотири влучання у площину – три завершились голами.

Чвертьфінал проти Швейцарії взагалі завершився без явних гольових нагод (тобто без моментів на 0,25 xG), але британці максимально впевнено провели серію пенальті. Ось так прагматичний Гарет Саутгейт дійшов до 1/2 фіналу – та ще й став найкращим тренером країни за кількістю перемог у плей-офф великих турнірів збірних. У нього 8 звитяг, а 17 попередників за 56 років тріумфували тільки 7 разів.

І це при купі тактичних проблем на Євро-2024. У матчі з сербами провалилася ідея з Трентом в опорній зоні (як і попереджав Юрген Клопп), а проти словенців не вдалося реалізувати модель гри Манчестер Сіті зі схемою 3-2-5 – вона не працювала. В тому ж поєдинку Гарет Саутгейт примудрився засунути Беллінгема на позицію лівого центрального захисника.

Словаки в 1/8 фіналу взагалі возили Англію до перерви й забили швидкий гол, а високий пресинг острів’ян провалився. Після рятівної бісіклети Джуда й гола Кейна британці ще й сіли в “автобус”, граючи з Джудом і Палмером як опорниками – хоча цілком могли оборонятись через володіння.

Втім, зі швейцарцями стався істотний тактичний прогрес. Детальний розбір рішень Гарета Саутгейта та причини успіху в чвертьфіналі “Футбол 24” розібрав на своєму ютуб-каналі.

Якщо ж коротко – Гарет Саутгейт обрав схему 3-4-2-1 і цим частково нейтралізував “наті”. Тепер цікаво, чи повторить він переможну тактику в матчі проти Нідерландів, адже зі швейцарцями він явно вдався до адаптації під суперника. “Ораньє” не грають у трійці, на відміну від команди Мурата Якіна.

Також цікаво, що буде з Кейном. Англійські експерти не оцінили колосальну кількість чорнової роботи капітана в обороні, а в атаці він дійсно не вражає – на відміну від Сака. Публіка вимагає залишити легенду в запасі або замінити після 60 хвилин у разі відсутності голів.

Проблема Кейна на Євро-2024 дуже симптоматична. Харрі любить зміщуватись в глиб поля, а в клубах цей рух компенсується ривками партнерів за спини. У збірній же за спини в такі миті ніхто не біжить, адже Гарет Саутгейт занадто перестраховується.

Ось така вона, нинішня Англія. Прагматична, криво побудована, але здатна вмикатись на коротких відрізках – і цих відрізків вистачає, аби зробити результат. Чи здатна збірна Нідерландів пройти такого неоднозначного суперника?

До чвертьфіналу з Туреччиною здавалося, що цілком. За очікуваними голами без урахування пенальті (6,5 xG) команда поступалася тільки Іспанії та Португалії, а за середньою дистанцією удару (16,2 метра) – тільки Шотландії. За дотиками у штрафному збірна трималася в топ-4 (після Іспанії, Франції та Португалії).

При середньому володінні в 55% підопічні Рональда Кумана ніби й не мали проблем з просуванням м’яча. Особливо ефектним став винос Румунії в 1/8 фіналу – вболівальники побачили справжній тотальний футбол. Втім, у чвертьфіналі засвітилися дуже серйозні проблеми.

Виявилось, що добре організованій обороні команда нічого й не здатна запропонувати. Проти Туреччини “ораньє” безцільно катали м’яч з флангу на фланг, майже не відкриваючись між лініями й не маючи адресатів у штрафному. З виходом Вегхорста нідерландці стали атакувати через банальні кроси, що й визначило долю зустрічі – але збірна натурально відскочила.

Оборона теж розчарувала. “Ораньє” часто не догравали епізоди, а у роботі 1-в-1 проти сильних дриблерів вони особливо вразливі – виграють менше 48% ривків. Як наслідок, колектив має проблеми в контролі перехідних фаз, чим користались навіть румуни.

Особливо ж розчарував контроль зон завершення на стандартах. Турки забивали їм гол, маючи трьох футболістів на замиканні в районі дальньої стійки – нікого з них не накрили. Коли ж “місячні зірки” перейшли на навалу, то ледь не кожна атака завершувалась ударами з краю штрафного та з лінії воротарського.

Вербрюгген затягнув Нідерланди до півфіналу, однак з таким футболом ця зупинка стане кінцевою на Євро-2024. Відсутність Де Йонга все ж відчувається, а загалом Рональд Куман вибудував доволі типову свою збірну – сильну, але з проблемами та відчутною стелею. Саме тому букмекери й не вірять у “ораньє” в сьогоднішній зустрічі.

Але вчора теж багато хто очікував перемоги прагматиків над видовищністю – і тепер на турнірі на одного прагматика менше. Нідерланди все одно цікавіші за Англію, а перший удар острів’ян у площину на 95-й хвилині не завжди буде перетворюватись у гол. Інтрига в півфіналі жива!

Орієнтовні склади на матч Нідерланди – Англія

Нідерланди: Вербрюгген – Дюмфріс, Де Врей, Ван Дейк, Аке – Схаутен, Рейндерс – Сіммонс, Депай, Гакпо – Вегхорст

Англія: Пікфорд – Вокер, Стоунз, Конса – Сака, Мейну, Райс, Тріпп’єр – Фоден, Беллінгем – Кейн

Сапотюк Юрій

Recent Posts

УПЛ U19. Олександрія здобула перемогу над Лівим Берегом

В п’ятницю, 20 вересня, команда Олександра Карпова, в межах 7 туру чемпіонату юнацьких команд сезону…

18 хв. ago

Джерело: Гравці Роми дуже незадоволені звільненням Де Россі

За інформацією Il Corriere dello Sport, гравці Роми розчаровані звільненням тренера Даніеле Де Россі, а…

23 хв. ago

Відразу 5 гравців Руху подорожчали за версією Transfermarkt

Одразу 5 гравців "Руху" потрапили у список 15-ти футболістів УПЛ, які найбільше додали у трансферній…

23 хв. ago

Тібо Куртуа: Я зігнав весь жир і додав м’язової маси

Голкіпер Реала Тібо Куртуа розповів про те, як травма змінила його підхід до фізичної підготовки.…

26 хв. ago

УПЛ U19. Чорноморець у результативному матчі поступився Карпатам

У п’ятницю, 20 вересня, львівські “Карпати” U-19 зіграли виїзний поєдинок чемпіонату України U-19 сезону 2024/2025.…

27 хв. ago

Молодий грецький фахівець очолив клубну академію Кривбаса

"Кривбас" призначив нового директора своєї футбольної академії. Ним став 30-річний фахівець із Греції Маріос Александріс.Читати…

45 хв. ago