Categories: Євро-2024

Іспанія – Франція: анонс півфіналу Євро-2024

Збірна Іспанії в рамках 1/2 фіналу Євро-2024 зіграє з Францією.

Ось ми й підійшли до стадії півфіналів Євро-2024. Афіша першого з них виглядає фантастично, однак вболівальники бачили матчі Франції на турнірі, а тому не очікують на феєрію. Доводиться вигадувати додаткові сенси. Так ось лейт-мотивом сьогоднішнього вечору є битва вічних футбольних ворогів – видовищності та гри на результат.

Можна сказати, що матч між Іспанією та Францією уособлює весь Євро-2024. “Фурія Роха” з відривом лідирує за очікуваними голами (10,2 xG з гри), ударами (100), а за плечима – п’ять перемог з двома розромами (3:0 проти Хорватії, 4:1 з Грузією), 20:4 за ударами проти Італії та тріумф над одним із фаворитів. Франція ж дійшла до півфіналу, забивши тричі – два з пенальті, один автогол.

У Дідьє Дешама розмова з хейтерами коротка: “Не подобається – не дивись“. Не дивно, що французів порівнють зі збірною Гарета Саутгетйта, однак між цими командами є велика різниця. “Ле Бле”, при всьому прагматизмі, демонструють високу якість футболу.

Так, вони не забили жодного гола з гри, однак завдали 86 ударів сумарною гостротою в 7,2 очікуваних голи. Щоправда, з них не назбирається і десятка гострих моментів, а середня гострота складає мізерні 0,08 xG – зате у “гальських півнів” немає проблем із доставкою м’яча в ключові зони.

Саме Франція лідирує на Євро-2024 за дотиками у штрафному (164). За кількістю / якістю просувань через пас та дриблінг до карного майданчика та на останню третину “Ле Бле” входять у топ-3. За багатьма показниками підопічні Дідьє Дешама йдуть трішки вище за Іспанію.

А ще у них прекрасна оборона. Біля французьких воріт пригадується не більше 2-3 моментів за турнір. Суперники завдали 42 постріли, однак награли тільки на 3,7 xG з гри.

Успіх пояснюється пргматизмом і кадровою міццю – зокрема, наявністю Канте, колосальний вплив якого не описати цифрами. Також слід відзначити Меньяна з його 94% сейвів на Євро-2024. Востаннє такий же показник видавав Касільяс на Євро-2012.

Що найбільш важливо, збірна постійно демонструє різниий футбол. З Австрією зосередились на контратаках, проти Нідерландів грали максимально обережно, а на Польщі відточили ідею з перевантаженням лівого флангу під комбінації з Мбаппе. Свої тактичні родзинки були і в плей-офф.

Навряд чи Францію можна назвати командою без слабких місць, але досі її ніхто серйозно не перевіряв. У “Ле Бле” могли виникати якісь індивідуальні запаморочення, але не системні. Втім, Іспанії цілком до снаги стати першою масштабною проблемою Дідьє Дешама – “Фурія Роха” сильніша за усіх попередніх суперників.

Луїса де ла Фунте страшно критикували протягом кваліфікації. Фани не звикли до відсутності ультимативного контролю м’яча, а кадрове оновлення потребувало експериментів зі складом. Терпіння федерації принесло успіх – на Євро-2024 “Фурія” виграла п’ять матчів поспіль, а можлива звитяга над Францією встановить рекорд для чемпіонатів Європи. Загалом, із моменту приходу Де ла Фуенте на початку 2023 року Іспанія виграла 79% матчів (15 із 19-ти) – найкращий показник серед усіх європейських збірних.

Найбільшу небезпеку для “Ле Бле” становлять піренейські вінгери. Особливо вражає Ямал – 16-річний школяр на цьому турнірі створив аж 14 гольових нагод, включно з асистом у півфіналі проти Німеччини. Це найкращий показник збірної за останні 12 років, з часів легендарного перфомансу Хаві на Євро-2012 (25 нагод).

Жоден тінейджер за попередні 58 років не демонстрував таких цифр під час топ-турнірів збірних. Втім, ледь не у половині випадків до атаки за участі Ямала дотичним був Ніко Вільямс, який феєрить на лівому фланзі. Взагалі, разом з Ольмо ця трійка лідирує за середнім показником очікуваних асистів на Євро-2024.

“Фурія Роха”, як і “Ле Бле”, не залежить від контролю м’яча. Звісно, підопічні Луїса де ла Фунте намагаються грати з ним у більшості випадків, однак за необхідності команда опускається до 47-48% володіння – як проти Хорватії та Німеччини. За такого малюнку гри Іспанія все одно залишається вкрай небезпечною, розкидуючи діагоналі та передачі за спину. У складі є Родрі, Фабіан Руїс, Мората, Ямал і Вільямс, тож проблем з просуванням не виникає.

Показовим став піфінал проти Німеччини, коли суперник увімкнув агресивний пресинг і максимальний рівень жорсткості. Бундестім вдалося нейтралізувати вплив Родрі й серйозно нашкодити білд-апу “Фурії”, однак перманентно прибити іспанські розіграші не вдалося навіть такій сильній команді. Допомагали як тактична варіативність (зокрема, просування Ляпорта та лонгболи Ле Нормана), так і височенний клас футболістів.

От тільки перемога над господарями Євро-2024 далася надзвичайно важкою ціною. Через пошкодження табір покинув Педрі, а участь Ольмо та Фабіана Руїса залишається під питанням. Крім того, на дискваліфікації нарвались Карвахаль і Ле Норман.

Ольмо та Фабіана, ймовірно, замінять Фермін Лопес і Меріно, а діру в центрі оборони повинен закрити Начо. Найбільш страшною втратою є Карвахаль – на його позиції може вийти тільки 37-річний Навас. Можна навіть не сумніватись, що Мбаппе кинуть саме на його фланг.

Результат цього протистояння легко спрогнозувати. Якщо ж перевести сюди Начо, то в центрі оборони доведеться розташувати резервіста Вівіана. Проблема ускладнюється тим фактом, що навіть в основному складі оборона “Фурії Рохи” мала великі труднощі з контролем флангів.

Вільямс і Ямал не встигають / забувають допомагати своїм фулбекам, чим впевнено користувались у плей-офф. Грузини зламували фланги простим маневром з витягуванням фулбеків у центральну зону, а німці розхитували короткими пасами з різким переведенням. У французів же на краю атаки розташовані Мбаппе та Дембеле.

“Суперкомп’ютер” Opta на основі 10 тисяч симуляцій матчу. “Фурія” тріумфувала в 38,2% обрахунків, “Ле Бле” – в 31,8%. Щоправда, цей суперкалькулятор вже прославився перед чвертьфіналом, давши Іспанії вищу ймовірність проходу до 1/2 фіналу, а Німеччині – вищу ймовірність перемоги над Іспанією.

В реальності все залежатиме від складу піренейців, а також від купи випадковостей. В цілому, аналітики побоюються за підопічних Луїса де ла Фуенте, адже настільки незручного опонента збірна ще не бачила. Видовищні колективи доволі часто зустрічаються з проблемами у матчах проти прагматичних команд, заточених на результат.

Як би там не було, сьогодні хочеться побачити яскравий футбол. Досить вже прагматики.

Орієнтовні склади на матч Іспанія – Франція

Іспанія: Сімон – Навас, Начо, Ляпорт, Кукурелья – Ольмо, Родрі, Фабіан Руїс – Ямал, Мората, Вільямс

Франція: Меньян – Кунде, Саліба, Упамекано, Тео Ернандес – Канте, Чуамені, Рабйо – Дембеле, Грізманн, Мбаппе

 

 

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Барселона програла 12 з останніх 26 матчів у ЛЧ

19 вересня відбувся матч 1-го туру Ліги чемпіонів сезону 2024/25, у якому «Барселона» на виїзді поступилася «Монако» з рахунком 1:2. Читати…

1 годину ago

Олександр Караваєв: Ліга Європи поступається Лізі чемпіонів, але це – великий виклик

Захисник київського "Динамо" Олександр Караваєв на заході, присвяченому старту команди у Лізі Європи, поділився спогадами…

1 годину ago

Гендиректор Полісся: На сьогодні ідентичні газони до нашого є лише на трьох стадіонах АПЛ

Генеральний директор "Полісся" Володимир Загурський розповів про технологію укладення нового газону на "Центральному" та двох полях навчально-тренувального…

1 годину ago

Дієго Сімеоне: Ми контролювали 80 відсотків гри, але не змогли зупинити контратаку, яка принесла їм гол

Головний тренер "Атлетіко" Дієго Сімеоне прокоментував перемогу над "Лейпцигом" (2:1) в матчі 1-го туру загального…

1 годину ago

Платіні запропонував змінити правила футболу та зменшити кількість гравців

Мішель Платіні, який наразі є радником президента Міжнародної федерації асоціацій професійних футболістів, а до цього…

1 годину ago

Мікель Артета: Якщо не вдається перемогти, доведеться забрати одне очко

Наставник лондонського Арсенала Мікель Артета висловився про нічию (0:0) з італійською Аталантою у матчі 1…

1 годину ago