Categories: Євро-2024

Нідерланди “закамбечили” Туреччину і стали останнім півфіналістом Євро-2024

У суботу, 6 липня, у поєдинку 1/4 фіналу чемпіонату Європи зустрічалися ся збірні Нідерландів та Туреччини.

Чемпіонат Європи. 1/4 фіналу.

Нідерланди – Туреччина – 2:1

 Голи: де Врей (70), Гакпо (76) – Акайдин (35)

 Попередження: Сімонс (30), Аке (55), ван Дейк (64)

Нідерланди: Вербрюгген, ван Дейк, Аке (ван де Вен, 73), де Врей, Думфріс, Схаутен, Рейндерс (Веєрман, 73), Сімонс (Зіркзеє, 87), Гакпо, Депай (Фрімпонг, 87), Бергвейн (Вегхорст, 46).

Запас: Бейлов, Флеккен, Гертрейда, де Лігт, Вейналдум, Блінд, Мален, Броббі, Гравенберх

Туреччина: Гюнок, Мюльдюр (Челік, 82), Акайдин (Тосун, 82), Бардакджі, Кадиоглу, Айхан (Киличсой, 89), Озджан (Йокушлу, 77), Гюлер, Чалханоглу, Йилдиз (Актюркоглу, 77), Йилмаз.

Запас: Байиндир, Чакир, Язиджи, Каплан, Кахведжи, Акгюн, Йилдирим

Арбітр: Клеман Тюрпен (Франція)

Туреччина підходила до поєдинку з Нідерландами в статусі андердога. У підопічних Вінченцо Монтелли ніхто не вірив. Перемогу над Австрією в 1/8 фіналу Євро-2024 хоч і не називали випадковою, однак без відскоку там не обійшлося – а от “ораньє” своїм розгромом Румунії відверто лякали. Здавалося, що цей рівень “місячні зірки” вже не потягнуть.

Враховуючи силу суперника, турецький тренерський штаб прийняв очевидне рішення. Команда продовжила грати у моделі попереднього матчу – в схемі 5-4-1 з Гюлером в ролі фальшивої дев’ятки. Єдину заміну провели в центрі оборони, де замість дискваліфікованого дисидента Демірала вийшов Акайдин.

Рональд Куман, своєю чергою, повністю повторив стартовий склад з поєдинку проти румунів, хоча експерти прогнозували появу Малена на правому фланзі атаки. Донніел круто вийшов на заміну в попередній грі, але Бергвейн зберіг довіру коуча.

Нідерланди провалили перший тайм. Їх просто не існувало на полі

“Ораньє” до перерви тримали володіння на рівні 55%, однак воно конвертувалося лишень у 4 удари по воротах. Половина пройшла з дистанції. Жоден не став небезпечним. Сумарна гострота атак нідерландців потягнула на 0,22 очікуваних голи – але навіть цей мізерний показник здавався занадто високим для нідерландців.

Команда просто не розуміла, як зламати блок турків. У підопічних Рональда Кумана майже не було динаміки й передач за спину, а особливо не вистачало руху між лініями. Сіммонс і Депай декілька разів займали непогані позиції, але своєчасних пасів не отримували. Як і футболісти на флангах – Нідерланди дуже погано використовували ширину.

Найкращий тайм Туреччини

Відсутність гостроти з боку Нідерландів здивувала, але ще більше здивувала якість оборони “яничарів”. Такого ще не було – підопічні Вінченцо Монтелли успішно прикривали всі зони, тримали жорстку структуру й встигали реагувати на спроби Депая відкриватись між лініями. Також добре працювали страхування на флангах.

Не провалювалась навіть опорна зона, до якої виникали величезні питання. Деякі аналітики вважали, що із поверненням Чалханоглу захисна міць збірної Туреччини зменшиться, але цього не сталося. Надійності також додавала самовіддача Гюлера – Арда опинявся у всіх зонах та допомагав підчищати біля власного штрафного.

Сама наявність цих хаотичних опускань в різні зони створювала Нідерландам проблеми – підопічні Рональда Кумана не були готовими до них. Вони просто не могли до них підлаштуватись. При цьому Гюлер встигав розганяти контратаки.

Турки разів 5-6 вибігли у дуже небезпечні контрвипади з вриваннями у штрафний, однак бракувало завершення. Також варто відзначити агресивні позиції фулбеків – не тільки Кадіоглу, а й Мюлдюр при розіграшах займали високі позиції, здвоюючись з вінгерами. Навіть з Австрією “місячні зірки” не грали так сміливо.

Ця сміливість приносила стандарти, які стали проблемою для “ораньє”. Команда Вінченцо Монтелли завдала три удари після подач зі штрафних і кутових. Перший тривожний дзвіночок пролунав на 28-й хвилині, коли Бардакчі протиснув захисника й пробив ногою метрів з восьми. По горобцях!

На 35-й же “яничари” заробили кутовий. Його розіграш був невдалим, але команда виграла підбирання – і це теж системна історія – після чого Гюлер виконав крос на дальню стійку. На замиканні могли зіграти одразу три турка. Найвище вистрибнув центрбек Акайдин, який замінив Демірала. Точний удар головою відкрив рахунок у зустрічі! 0:1.

Турки могли забивати вдруге

Відпочивати футболісти відправились за мінімальної переваги збірної Туреччини. Вінченцо Монтелла не став проводити замін, але його підопічні продовжили гнути свою лінію – і навіть стали дещо агресивнішими. Так, на 56-й хвилині Гюлер наважився на прямий удар зі штрафного, однак його потужний удар у лівий нижній кут взяла на себе стійка!

Ще за 10 хвилин далекобійну гармату розрядив Чалханоглу. Хакан пробив по центру, а Вербрюгген парирував перед собою. Їлдиз був готовий добивати, але в останню мить Кенана накрили. Після цього турецька атака збавила оберти, повернушись у гру лишень наприкінці зустрічі.

Куман пішов на спрощення – і не прогадав

Тренерський штаб “ораньє” так і не зміг вирішити проблем з просуванням м’яча. Та і особливих покращень в інших аспектах гри не сталося. Тим не менш, у роздягальні було зроблено крок, який допоміг врятувати матч. Замість Бергвейна на поле вийшов височенний Вегхорст, а футболісти отримали вказівку шукати Ваута кросами.

Ідея доволі неоднозначна, адже “місячні зірки” дуже сильні у верхових дуелях – як і в контролі зон завершення при подачах і прострілах. Втім, іншого варіанту в нідерландців не було. Команда почала переводити м’яч на фланги й навішувати на стовпа, а також активніше заробляла стандарти.

Досить довго цей хід не приносив моментів, однак у підопічних Рональда Кумана хоча б з’явилась завершальна фаза атак. “Ораньє” прорвало тільки на 69-й хвилині, коли метушня в карному майданчику завершилась скидкою на дальній кут воротарського – Вегхорст пробив у дотик, а Гюнок парирував.

Подальший кутовий виявився фатальним для Туреччини. Розіграш завершився подачею Депая точно на голову Де Врею – Гюнок не виручив. 1:1! Рахунок зрівнявся.

На 76-й же хвилині затяжна позиційна атака нідерландців завершилась переведенням на правий фланг і прострілом Дюмфріса. Дензел котив аж на дальню стійку, однак на перехопленні ніхто не зіграв. Гакпо зіграв на замиканні, випередивши Кадіоглу на якусь мілісекунду. М’яч рикошетом від ноги Ферді влетів у сітку – 2:1!

Туреччина гідно завершила

Вінченцо Монтелла змушений був реагувати. В наступні 15 хвилин на полі з’явились вінгер Актюркоглу, два форварди (Йокушлу та Тосун) і фулбек Челік. “Місячні зірки” йшли ва-банк, кинувши всі сили в атаку – і вони могли зірвати куш!

Паніка у штрафному “ораньє” на 85-й хвилині завершилась ударом Актюркоглу з кількох метрів, однак хтось зумів зіграти на блокуванні. На 2-й компенсованій з мінімальної дистанції ворота розстрілював Киличшой, але Вербрюгген парирував ногами. Між цими епізодами розташувався момент з подачею на дальню стійку та замикання у зовнішній бік сітки.

Турки чинили шалений тиск. Гакпо міг покарати виходом віч-на-віч, але Гюнок прочитав епізод і врятував турків. Втім, врятуватись від поразки “яничарам” не вдалося. Фінальний свисток зафіксував вольову перемогу підопічних Рональда Кумана – Нідерланди виходять у півфінал Євро-2024, де зіграють проти Англії!

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Владислав Лупашко: У матчі проти Полісся ми продемонстрували найкращу гру в УПЛ

Наставник "Карпат" Владислав Лупашко порівняв роботу головного тренера в УПЛ і в першлі лізі та…

59 хв. ago

U-19: юнацька збірна України виступить на турнірі в іспанській Марбельї

Юнацька збірна України U-19 (футболісти не старші 2006 року народження) у межах підготовки до кваліфікації…

1 годину ago

Екснападник Роми: Довбик – єдиний новачок римлян, який дає позитивні сигнали

Колишній форвард «Роми» відзначив українського нападника Артема Довбика.Читати далі

1 годину ago

Ювентус вижене Погба навіть після скорочення бана за допінг

Ювентус зовсім не чекає Поля Погба з розкритими обіймами, хоча зірковому хавбеку вдалося скоротити свою…

1 годину ago

Іспанські ЗМІ: Травма Циганкова – важкий удар для Жирони у ключовий момент сезону

Іспанські ЗМІ б'ють на сполох після новини про тривалу відсутність Віктора Циганкова через травму. "Травма…

1 годину ago

Михайло Кополовець: Реальна ціна за Судакова – 15-20 млн, а не 50, як хоче Шахтар

Колишній гравець "Карпат" Михайло Кополовець поділилився думками про невдалі виступи наших клубів у єврокубках.Читати далі

1 годину ago